3dienas
3stundas
00minūtes
26sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Lauksaimnieki ceļ trauksmi - Kurzemē brieži savairojušies nebijušos apmēros
foto: AFP/Scanpix
Visvairāk briežu novēroti Kurzemē pie Lietuvas robežas.
Sabiedrība

Lauksaimnieki ceļ trauksmi - Kurzemē brieži savairojušies nebijušos apmēros

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Kurzemē mežu un lauku īpašnieki ceļ trauksmi - mežos staltbrieži savairojušies nebijušos apmēros, sagādājot galvassāpes gan lauksaimniekiem, gan mežsaimniekiem, vēsta Lsm.lv.

Lauksaimnieki ceļ trauksmi - Kurzemē brieži savair...

Lai gan Latvijā pēdējās divās sezonās staltbriežu kopējais skaits ir nedaudz sarucis, sasniedzot 68 tūkstošus dzīvnieku, Kurzemes reģionā, it īpaši Lietuvas pierobežā to skaits ir audzis, un kā norāda mednieki un laiksaimnieki "Kurzemē briežu populācija ir sasniegusi līdz šim nebijušus apmērus". Briežu dēļ postu cieš gan mežsaimnieki, gan laiksaimnieki - mežos tiek apgrauztas koku mizas, un ar ragiem rīvēti koku stumbri, kamēr lauksaimniecībā tiek noēsti uz lauka esošie kultūraugi un sapostīti siena ruļļi.

foto: VMD
Uzskaitīto staltbriežu blīvums.
Uzskaitīto staltbriežu blīvums.

Par to, ka postījumu līmenis lauksaimniecības kultūrām un meža jaunaudzēm Kurzemē ir sasniedzis katastrofālu līmeni, vasarā trauksmi cēla mežu un lauku īpašnieki, kuri kopā ar medniekiem, apdrošinātājiem, VAS "Latvijas valsts meži" un biedrības "Zemnieku saeima" pārstāvjiem pulcējās uz diskusiju, lai meklētu iespējamos risinājumus.

Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" 2023. gada pētījuma dati liecina, ka briežu dzimtas dzīvnieku skaits Latvijā pieaudzis saistībā ar maigākām ziemām, jaunaudžu skaita pieaugumu un medību intensitātes pazemināšanos. Latvijas Mednieku savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Baumanis norāda, ka "Kurzemē un Zemgalē staltbriežu šobrīd esot par daudz, atskaitot varbūt atsevišķas vietas un dzīvnieku skaits būtu jāmazina." Viņaprāt jāsamazina būtu "tieši govju un teļu, nevis buļļu skaits, jo tieši tas esot veids kā samazināt populāciju".

foto: VMD
Staltbriežu skaita dinamika Latvijā.
Staltbriežu skaita dinamika Latvijā.

Briežu populācija ir apspriests jautājums ne tikai Latvijā, bet arī pie mūsu kaimiņiem lietuviešiem, norāda vietne Medibam.lv. Lietuvā ik gadu briežu skaits pieaug par septiņiem līdz astoņiem tūkstošiem un šāda populācija nodara milzīgu zaudējumus lauksaimniecības un meža platībās. Lai ierobežotu populācijas apjomus Lietuva atcēlusi nomedījamo briežu limitus medniekiem. 

Savukārt, Rēzeknē iedzīvotāji cīnās ar citu problēmu. Kā liecina "Rēzeknes Vēstis" publicētā informācija, novadu apsēduši vilki. Ganāmpulku īpašnieki ir bezpalīdzīgi vilku priekšā, liecina "Facebook" grupā "Silmaliešu laiks" ievietotā informācija. Tiek ziņots, ka "10. septembrī no plkst. 5.15 līdz 6.30 lauku sētā "Bērziņi" (Rēzeknes novada Silmalas pagasta Paramonovkas ciemā) vilki saplēsa divas kazas (2 gadus un 6 mēnešus vecas).

Iepriekš informācija par vilku uzbrukumiem izskanēja Lūznavas pagastā: Rēzeknes novada Lūznavas pagasta iedzīvotāji sociālajā tīklā "Facebook" cēla trauksmi par biežiem vilku uzbrukumiem, vēstīja LTV raidījums “Dienas ziņas”. Lūznavas pagasta iedzīvotāji ziņoja, ka jau vairākās saimniecībās vilki dzenājuši mājlopus, kā arī cietuši un gājuši bojā suņi. "Skudrīšu" saimniece Svetlana Skudra "Dienas ziņām" pastāstīja, ka vilki saplosījuši viņas suni.