Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Viedoklis: vai migranti tiešām ir "jaunatbraucēji"?
foto: Rojs Maizītis / Rīgas Viļņi
Dans Titavs.
Viedokļi

Viedoklis: vai migranti tiešām ir "jaunatbraucēji"?

Dans Titavs

Jauns.lv

Nelegālie imigranti nav nekādi bēgļi - jaucot šos jēdzienus, mēs pilnībā zaudējam fokusu. Vēl dīvaināk ir viņus saukt par "jaunatbraucējiem" un runāt par "latviešu valodas orientāciju sistēmas pārskatīšanu", kā to dara kultūras ministre Lāce, uzskata "YouTube" kanāla "Titava laboratorija" vadītājs Dans Titavs.

Viedoklis: vai migranti tiešām ir "jaunatbraucēji"...

Lielu uzmanību piesaistījis Ievas Raubiško tiesas process. Viņa ir sabiedriskas organizācijas "Gribu palīdzēt bēgļiem" aktīviste, kura palīdzējusi bēgļiem nelegāli šķērsot Latvijas robežu. Virkne cilvēku parakstīja vēstuli, kurā norādīts, ka Raubiško, lūk, ir misija palīdzēt cilvēkiem un glābt bēgļus, tādēļ viņu tiesāt nedrīkst. Droši vien humānu apsvērumu dēļ sabiedriska organizācija var palīdzēt bēgļiem un man pret to nav iebildumu. Taču transportēt nelegālus bēgļus gan sabiedriska organizācija nedrīkst, par to ir paredzēta kriminālatbildība. Taču atrodas cilvēki, kuri tik un tā uzskata, ka Raubiško nevajag tiesāt.

Raidījumā "Kas notiek Latvijā" bija divas sievietes, kuras aizstāvēja Raubiško. Mani pārstaidza tas, cik viņas bija agresīvas un pārņemtas ar savu misijas apziņu - mēs te darām kaut ko lielu, bet jūs pārējie neko nesaprotat. Īpaši man sajūsmināja vienam no raidījuma dalībniekiem veltītā frāze - jums nu gan ir labēji uzskati! Atvainojos, bet labēji uzskati nav aizliegti un nav nekas nosodāms. Tas, ka jums ir kreisi uzskati, vēl nenozīmē, kā arī visiem pārējiem jābūt tādiem pašiem. Šāda attieksme mani patiešām sadusmoja.

Īstenībā stāsts par migrāciju ir plašāks. Pirmām kārtām nelegālo imigrantu transportēšana uz Eiropu ir milzīgs bizness. Sajaucot jēdzienus "bēglis" un "nelegālais imigrants", mēs pazaudējam fokusu. Bēgļi ir ukraiņi, kuri bēg no kara un mēs viņiem no laba prāta palīdzam. Kādam tas patīk, kādam nepatīk, taču ukraiņi ir mūsu kaimiņi, kuru valstī notiek karš - ir tikai normāli, ja tādā situācijā mēs viņiem palīdzam. Bet kādēļ mums vajadzētu uzņemt Sudānas vai Sīrijas migrantus, man nav skaidrs. Pieņemu, ka var būt cilvēki, kuriem nepieciešams patvērums politisku iemeslu dēļ, taču to skaits ir ļoti niecīgs.

Nav noslēpums, ka, lai nokļūtu no Sīrijas vai Jemenas Eiropā, ir jāsamaksā apaļa summa - runa ir par tūkstošiem dolāru. Ar imigrantu transportēšanu nodarbojas kriminālie grupējumi, kuriem tas ir bizness. Latvijas gadījumā tās ir Baltkrievijas  un Krievijas specdienestu organizētas migrantu grupas, kuras tiek sūtītas pāri robežai, lai destabilizētu pie mums situāciju. Vēlreiz atkārtoju - tie nav bēgļi! Ja cilvēks no Sudānas ir nonācis Baltkrievijā, tad tur viņš jau ir drošībā. Ja jau šie cilvēki oficiāli ir ielaisti Baltkrievijā, tad viņi tur var dzīvot. Taču tā viņi nedara, bet gan ar Baltkrievijas un Krievijas specdienestu palīdzību mēģina iekļūt Latvijā.

Te ir arī ideoloģiskais moments. Duglass Marejs ir sarakstījis grāmatu, kurā imigrantu uzņemšanu dēvē par Eiropas savdabīgu pašnāvību. Pēc viņa domām, imigrantu kopienu kļūst arvien vairāk un vairāk, un, lai gan sabiedrībai nekādu būtisku labumu tās nenes, jo liela daļa pārtiek no pabalstiem, taču pamazām kļūst arvien politiski ietekmīgākas. Rezultātā pēc gadiem desmit Eiropu var pārņemt nekristiešu kultūras, kurām ir pavisam cita izpratne par savstarpējām attiecībām, un kuras ir izteikti agresīvākas. Bet tas apdraud Eiropas nākotni.

Latvijā ir organizācijas, kuras uzskata, ka imigrantus vajag glābt un tiem palīdzēt. Bet ko dara valsts? Tā mums parādās Sabiedrības integrācijas fonda un kultūras ministres Agneses Lāces personā, rīkojot dažādas diskusijas par integrāciju. Interesanti, ka Lāces ieskatā būtu jārunā nevis par migrantiem, bet gan par "jaunatbraucējiem". Labi vēl, ka ne par "jaunlatviešiem"... Mēs, pārējie, tātad esam "vecatbraucēji". Un ar "jaunatbraucējiem" ir jāstrādā. Cita starpā esot nepieciešama "latviešu valodas un kultūras orientāciju sistēmas pārskatīšana". Es nezinu, ko viņa ar to ir domājusi - mazāk jārunā latviešu valodā? Vajag mazāk kultūras? Jo līdz šim taču esam bijuši par lielāku latviešu valodas lomu un kultūras attīstību. Ja mainām fokusu, tad sanāk, ka to visu vajag mazināt? Vēl viena Lāces tēze: "Nepieciešama skaidra konsultatīvā foruma nostiprināšana, lai politikā dialogu veidotu ar tiem, ko tas visvairāk skar." Manā skatījumā tas nozīmē apmēram šo: mēs gribētu runāt ar tām sabiedriskajām organizācijām, kas mums patīk; ar tām, kuras ir pret imigrāciju, mēs nerunāsim. Evikas Siliņas valdība tiešām ar "Progresīvajiem" ir iebraukusi grāvī - nepietika ar Briškenu un Sprūdu, tagad vēl arī Lāce...