Pašvaldības visā Latvijā būvēs īres mājokļus
foto: Monum
Lielākā pieredze ar pašvaldības īres namiem ir Valmierā, kas pēc neatkarības atjaunošanas pirmā sāka to būvi.
Novadu ziņas

Pašvaldības visā Latvijā būvēs īres mājokļus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Trīspadsmit pašvaldības apņēmušās uzbūvēt vismaz 2116 zemas īres cenas mājokļus, parakstot nodomu protokolu par Finanšu ministrijas un “Valsts nekustamo īpašumu” virzīto programmu “Īres mājokļi Latvijas speciālistiem”.

Pašvaldības visā Latvijā būvēs īres mājokļus...

Sadarbībā ar privātiem partneriem Rīga plāno uzbūvēt 1000 dzīvokļu, Liepāja – 250, Valmiera – 150, Jēkabpils – no 130 līdz 150, Jelgava – 130, Daugavpils – 120, Sigulda – 110, Cēsis – 100, Rēzekne – 60, Kuldīga un Olaine – pa 50, Alūksne un Ķekava – pa 48.

Piesaistīs darbiniekus

Plānots, ka tuvākā gada laikā šīs pašvaldības veiks izpēti, bet pēc gada varētu pieņemt lēmumus par būvniecību. Mājokļus plānots uzbūvēt līdz 2029.–2030. gadam.

Programma “Īres mājokļi Latvijas speciālistiem” ļaus nodrošināt modernus, energoefektīvus un cenu ziņā pieejamus dzīvokļus jaunajiem speciālistiem un viņu ģimenēm valstij un pašvaldībām būtiskās nozarēs – skolotājiem, ugunsdzēsējiem, policistiem, militārpersonām, valsts un pašvaldību darbiniekiem un citiem.

Gandrīz puse nevar atļauties

Programma paredz vismaz 1000, bet ne vairāk kā 2266 īres mājokļu izbūvi. Precīzu skaitu būs iespējams noteikt pēc aprēķinu veikšanas 2025. gadā. Pašvaldībām jānodrošina zemes gabalu piešķiršana un īres dzīvokļu līdzfinansēšana brīdī, kad tie būs pieejami, ņemot vērā iedzīvotāju maksātspēju un tirgus situāciju. Projekta beigās pašvaldības saņems īpašumā zemi un izbūvētos mājokļus.

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens paudis, ka Latvijā 40% iedzīvotāju nevar atļauties pirkt vai īrēt jaunu mājokli. Pašvaldības pēc izpētes nonāks pie reāla piedāvājuma, noskaidros, kāds ir pašvaldību līdzmaksājums, un tad būs skaidrs nepieciešamais finansējums, ko nodrošinās Eiropas Investīciju banka. Izsolē tiks izvēlēts privātais partneris, kas mājokļus izbūvēs un pārvaldīs turpmākos 25 gadus, pēc tam nododot pašvaldībām.

Ventspilī ķeras pie darba

Piemēram, Siguldas novada pašvaldība cer līdz 2030. gadam izbūvēt 110 dzīvokļus. Potenciālajiem investoriem piedāvātas vietas Siguldā, Mālpils, Inčukalna un Krimuldas pagastos.

Ventspils pārstāvniecībā Rīgā jau parakstīts līgums starp pašvaldības SIA “Ventspils nekustamie īpašumi” un “Pillar Contractor” par jaunu īres mājokļu projektēšanu un būvniecību Ventspilī, Saules ielā 122. To īsteno ar finanšu institūcijas “Altum” atbalstu, izmantojot Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda aizdevumu. Plānotais finansējuma apjoms ir 5,98 miljoni eiro.

Tiks uzceltas divas piecstāvu mājas ar kopumā 60 dzīvokļiem – diviem vienistabas, 18 divistabu un 40 trīsistabu mājokļiem. Visi tiks piedāvāti ar pilnu iekšējo apdari, katrā kāpņu telpā būs lifts.

Pagalms būs labiekārtots ar bruģētām autostāvvietām katram dzīvoklim un papildu vietām viesiem, velonovietnēm un pazemes konteineriem atkritumu šķirošanai. Pēdējā šāda mēroga īres dzīvokļu māja pilsētā uzbūvēta 1990. gadā Celtnieku ielā 10.