SPKC neizdodas noteikt difterijas uzliesmojuma avotu: turpinās izmeklēšana un ārstēšana
foto: Zane Bitere/LETA
Bērnu klīniskās universitātes slimnīca.
Sabiedrība

SPKC neizdodas noteikt difterijas uzliesmojuma avotu: turpinās izmeklēšana un ārstēšana

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Slimību un profilakses kontroles centram (SPKC) epidemioloģiskajā izmeklēšanā apzinot 45 personas, nav izdevies noskaidrot nesen konstatētā difterijas uzliesmojuma infekcijas avotu, liecina Veselības ministrijas sagatavotā paskaidrojuma vēstule Saeimas prezidijam.

SPKC neizdodas noteikt difterijas uzliesmojuma avo...

Izmeklēšanas rezultāti liecina, ka nevienai apzinātajai personai difterijas baktērija nav konstatēta. Nav arī atrastas citas personas, kuras būtu inficējušās minētajā infekcijas perēklī. Ņemot vērā, ka nevienai apzinātajai kontaktpersonai baktērija nav konstatēta, visticamāk, infekcijas avots varēja būt kāda nezināma infekcioza persona kā slimnieks vai difterijas baktērijas pārnēsātājs, ar kuru kādam no difterijas slimniekiem bija gadījuma kontakts sabiedriskā vietā.

Tāpat vēstulē pamatota obligātā ārstēšanās piemērošana bērniem konkrētajā situācijā, neskatoties uz to, ka divi difterijas kontroles testi uzrādījuši negatīvu rezultātu. Kā norādīts vēstulē, pēc negatīvu bakterioloģiskās izmeklēšanas rezultātu iegūšanas pacienta veselības stāvokļa uzraudzība joprojām ir ļoti svarīga, jo difterijas infekcija var izraisīt smagas komplikācijas, piemēram, difterijas izraisītu miokardītu.

Pēc SPKC sniegtās informācijas, difterijas gadījumā ārstēšanai ir divi mērķi vienlaicīgi - infekcijas novēršana, nenododot to apkārtējiem, un dzīvības glābšana, novēršot neatgriezeniskas sekas pacienta veselībai. No difterijas mirušā pacienta gadījumā tika nodrošināta ārstēšana pacienta dzīvības glābšanai, pausts vēstulē.

Līdztekus SPKC norādījis, ka difterijas pacientiem bez epidemioloģiskiem kritērijiem obligātās ārstēšanas piemērošanai var būt arī klīniskie kritēriji - komplikācijas vai aizdomas par komplikācijām, kas prasa difterijas slimnieku ilgāku uzraudzību un ārstēšanu stacionāra apstākļos.

Obligātā izolācija infekcioziem pacientiem ir piemērojama līdz laikam, kad persona vairs nevar inficēt citas personas. Difterijas gadījumā tas ir brīdī, kad iegūts pierādījums, ka pacientam difterijas baktērija vairs netiek konstatēta divās secīgās laboratoriskās pārbaudēs ar vismaz 24 stundu intervālu pēc antibakteriālās terapijas pabeigšanas.

Tāpat ārstēšanas ilgums atkarīgs no pamatslimību komplikācijām.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pārstāve Dace Ševčenko informēja, ka pašreiz ar difteriju sirgstošie divi bērni vēl joprojām atrodas slimnīcā, un viņu veselības stāvoklis ir stabils.

Jau vēstīts, ka, saņemot informāciju par pirmo difterijas gadījumu, SPKC nekavējoties uzsāka epidemioloģisko izmeklēšanu, apzinot visas personas, ar kurām inficētā persona bijusi kontaktā, veicot pacienta piederīgo aptauju, iegūstot informāciju no citām personām, kā arī organizējot attiecīgo personu laboratorisko izmeklēšanu un medicīnisko novērošanu.

Difterijas diagnoze tika noteikta trīs bērniem un vienam pieaugušajam. Viens četrus gadus vecais zēns pēc saslimšanas ar difteriju 16.septembrī miris.

SPKC uzsver, ka nepietiekama vakcinācijas aptvere rada difterijas uzliesmojuma izcelšanās un infekcijas izplatīšanās risku. Difterijas komplikācijas nopietni apdraud īpaši nevakcinēto pacientu veselību un dzīvību.

SPKC atgādina, ka vakcinācija pret difteriju ir valsts apmaksāta ikvienam iedzīvotājam jebkurā vecumā.