Vai Vāciju sagaida haoss? Bažas par antisemītisku vardarbību 7. oktobrī pieaug
foto: Scanpix Denmark/ Odd ANDERSEN / AFP
Vācija gatavojas 7. oktobrī paredzamajām nekārtībām.
Pasaulē

Vai Vāciju sagaida haoss? Bažas par antisemītisku vardarbību 7. oktobrī pieaug

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Vācijas policistu arodbiedrība (GdP) paudusi bažas par iespējamajām nekārtībām 7. oktobrī, kad apritēs gadskārta kopš slaktiņa, ko Izraēlā sarīkoja palestīniešu teroristiskais grupējums "Hamas".

Vai Vāciju sagaida haoss? Bažas par antisemītisku ...

"Mēs no ikviena Vācijā 7. oktobra gadadienā sagaidām piedienību," intervijā mediju grupas "Madsack" kopredakcijai RND piektdien izteicās GdP priekšsēdētājs Johens Kopelke.

Policija veic pastāvīgas un konsekventas darbības pret vardarbības ierosinātājiem un nekārtību cēlājiem, norādīja Kopelke, piebilstot, ka 7. oktobrī visas drošības iestādes būs milzum noslogotas.

Savukārt GdP Berlīnes pārstāvis Benjamins Jendro RND atzina, ka varasiestādes, ņemot vērā saspringto gaisotni, gatavojas "dinamiskai, pilsētas mēroga situācijai". "Tuvākās dienas gaidām ar lielu satraukumu," piebilda Jendro.

Viņš norādīja uz nesenajiem palestīniešu atbalstītāju rīkotajiem pasākumiem, kas izvērtušies antisemītiskos un vardarbīgos notikumos.

Jendro brīdināja, ka pēdējā laika notikumi Tuvajos Austrumos var ietekmēt arī demonstrācijas Berlīnē.

2023. gada 7. oktobrī "Hamas" sarīkotajā slaktiņā Izraēlā, teroristi noslepkavoja gandrīz 1200 cilvēkus, pamatā civilistus, un sagrāba 250 ķīlniekus. Reaģējot uz 7. oktobra slaktiņu, Izraēla paudusi apņēmību iznīcināt "Hamās" un uzsākusi plašu militāro operāciju teroristu kontrolētajā Gazas joslā.

Vācijas Konstitūcijas aizsardzības birojs (BfV) brīdinājis par iespējamām antisemītiskām un pret Izraēlu vērstām demonstrācijām 7. oktobra slaktiņa gadadienā.

BfV prezidents Tomass Haldenvangs piektdien paziņoja, ka teroristu nozieguma gadadiena var kalpot par detonatoru "plaša spektra protestiem".

Haldenvags piebilda, ka pašreizējā situācija satur ievērojamu emociju, polarizācijas un radikalizācijas potenciālu.

Viņš arī norādīja uz iespējamiem teroraktu draudiem pret ebrejiem un viņu iestādēm, pret objektiem, kas saistīti ar Izraēlu, kā arī pret Rietumiem kopumā, kas pēdējo mēnešu laikā ievērojami pieauguši.

Saskaņā ar BfV vērtējumu Berlīne, domājams, būs 7. oktobrī plānoto nekārtību epicentrs. Galvaspilsētā šajā dienā paredzētas vairākas demonstrācijas un piemiņas pasākumi.

Ņemot vērā Izraēlas uzlidojumā Beirūtai likvidētā Libānas šiītu bruņotā grupējuma "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas "milzu nozīmi", nevar izslēgt atsevišķu indivīdu vai nelielu grupu vardarbīgus uzbrukumus ar Izraēlu vai ebrejiem saistītiem mērķiem, brīdina BfV.

Haldenvags atzina, ka karš Tuvajos Austrumos pastiprinājis antisemītiskos noskaņojumus un ka pret Izraēlu un ebrejiem vērtie naratīvi rada pamatu "indei", kas izplatās sociālās saziņas vietnēs.

Viņš piebilda, ka antisemītisms ir "ceļš uz gandrīz visām ekstrēmisma formām un tādējādi ietekmīgs demokrātijas apdraudējuma avots".

Kopš pagājušā gada 7. oktobra antisemītisko noziegumu skaits sasniedzis rekordaugstu līmeni, uzsvēra BfV prezidents.

Viņš aicināja apņēmīgi vērsties pret tiem, kas kūda, uzkurina un izplata konfliktus.

Kā ziņots, piemēram, Frankfurte aizliegusi 7. oktobrī rīkot pilsētā demonstrāciju palestīniešu atbalstam.