Par karošanu Krievijas pusē no Podziņa pārtapušajam Mahamajevam plāno atņemt Latvijas pilsonību
foto: Shutterstock
Kā vēsta "de facto", savulaik Mahamajevam bijis cits vārds - Jānis Podziņš.
Sabiedrība

Par karošanu Krievijas pusē no Podziņa pārtapušajam Mahamajevam plāno atņemt Latvijas pilsonību

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Par karošanu Krievijas pusē starptautiskajā meklēšanā izsludinātajam Iļjasam Mahamajevam plānots atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto", atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Par karošanu Krievijas pusē no Podziņa pārtapušaja...

Mahamajeva vārds savulaik Latvijas presē parādījās saistībā ar starptautiskas miesassargu skolas dibināšanu Madonā, bet starptautiskās hakeru apvienības "Anonymous" nopludinātajos materiālos bija aizdomas par viņa saistību ar teroristu grupas "Islāma valsts" kaujiniekiem, atzīmē "de facto". Arī Valsts drošības dienests (VDD) raidījumam apstiprina, ka Mahamajevs jau agrāk ir nonācis dienesta uzmanības lokā par iespējamu saistību ar radikāli tendētiem musulmaņiem, kā arī to, ka patlaban persona ir izsludināta starptautiskajā meklēšanā.

Kā vēsta "de facto", savulaik Mahamajevam bijis cits vārds - Jānis Podziņš. Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka vārdu viņš nomainījis vēl esot Latvijā.

Mediji jau iepriekš rakstīja, ka viņš savulaik dienējis Nacionālajos bruņotajos spēkos, bet pēc patvaļīga dienesta pamešanas - atvaļināts. Pēc tam vairākus gadus dzīvojis ārzemēs, bet 2015.gada nogalē viņš vērsās ar ideju Madonas pašvaldībā atvērt starptautisku miesassargu skolu.

Okupantu rindās Doņeckas apgabalā pret Ukrainu viņš cīnoties kopš 2020.gada. Pret viņu tika ierosināta krimināllieta par nelikumīgu piedalīšanos bruņotā konfliktā ārpus Latvijas, kas vērsts pret valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību, par ko draud sods līdz desmit gadiem cietumā. Apsūdzība viņam nav uzrādīta, jo persona atrodas meklēšanā, skaidro "de facto".

Pēdējā pusotra gada laikā Mahamajevs sociālajos tīklos un agresoru slavinātāju kanālos nav vairs manīts. Līdz ar to nav informācijas, vai viņš vispār ir dzīvs. Kā raidījumam norāda Ģenerālprokuratūras Īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļas prokurors Salvis Skaistais, Ukrainai saistībā ar Latvijā sākto kriminālvajāšanu nosūtīts tiesiskās palīdzības lūgums, lai iegūtu papildus pierādījumus.

VDD ir pabeidzis izmeklēšanu desmit kriminālprocesos par aktīvu piedalīšanos ārpus Latvijas notiekošā bruņotā konfliktā, kas vērsts pret valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību, nododot materiālus prokuratūrai un rosinot pret 13 personām uzsākt kriminālvajāšanu. No šiem kriminālprocesiem divi ir sākti pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā.

Kā raidījumam norāda VDD, patlaban dienesta lietvedībā vairs nav kriminālprocesu par iespējamu prettiesisku dalību karadarbībā Ukrainā, jo iepriekš sāktajos kriminālprocesos dienests izmeklēšanu ir pabeidzis.

Prokuratūras sniegtā informācija liecina, ka uz tiesu nosūtītas sešas krimināllietas, divas izbeigtas izmeklēšanas stadijā, bet vairākas apturētas.

Šonedēļ arī vēstīts, ka Lietuvas pilsonim Ķēstutim Kvietkum, kurš Krievijas armijas rindās karo Ukrainā, atņemta Lietuvas pilsonība. Par migrāciju atbildīgā amatpersona komentējusi, ka starptautiskie tiesību akti aizliedz atņemt personai pilsonību, ja tā ir personas vienīgā pilsonība, taču paredz izņēmumus saistībā ar nelojalitāti pret valsti.

Iekšlietu ministrs Kozlovskis "de facto" sacīja, ka Latvija varētu rīkoties līdzīgi. "Mums tikai vajag pierādījumus, ka šīs persona ir Krievijas pilsonis, tad lēmums drīz būs."

Kā atzīmē "de facto", Mahamajevs iepriekš propagandistiem lepojies, ka viņam ir Serbijas pilsonība un drīz viņš būs arī agresorvalsts Krievijas pilsonis, taču šobrīd jebkāda sadarbība Latvijai ar Krieviju krimināltiesiskajā jomā ir pārtraukta.

Kā ziņots, 2015.gada 19.februārī stājās spēkā izmaiņas Krimināllikumā, kas aizliedz prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā ārvalstīs.