Izglītības iestādes uzsāks pretrunīgi vērtēto, 300 tūkstošu eiro vērto rudzu maizes projektu
foto: Evija Trifanova/LETA
Projektam tiks tērēti 300 tūkstoši eiro.
Sabiedrība
2024. gada 2. septembrī, 10:49

Izglītības iestādes uzsāks pretrunīgi vērtēto, 300 tūkstošu eiro vērto rudzu maizes projektu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Izglītības iestādēs uzsāks pretrunīgi vērtēto rudzu maizes projektu, kura laikā plānots iepazīstināt pirmsskolas audzēkņus un 1. līdz 9. klases skolēnus ar rudzu maizi.

Izglītības iestādes uzsāks pretrunīgi vērtēto, 300...

Šis projekts, kuram valdība atvēlējusi 300 000 eiro, iepriekš izsaucis neviennozīmīgu sabiedrības attieksmi, daļai cilvēku apšaubot tēriņu lietderību. Ministrijas pārstāvji norāda, ka programmā bērniem mācīs lietot rudzu maizi, kā arī noskaidros rudzu maizes popularitāti jauniešu starpā. Tāpat bērni tiks mācīti atpazīt rudzu maizes garšu, izskatu un tiks mudināti to lietot uzturā.

Rudzu maizes programmu izglītības iestādēs īstenos un rudzu maizi audzēkņiem un skolēniem bez maksas dalīs līdz 31.decembrim. Programmas realizēšanas laikā izglītības iestādēs jāveic pasākumi, kuros jāinformē bērni un jaunieši par tradicionālo rudzu maizi kā svarīgu latviešu kultūras daļu.

Tāpat izglītības iestādēm programmā bērni jāizglīto par rudzu maizes vērtību, nozīmi uzturā un aspektiem, kas padarījuši rudzu maizi par Latvijai raksturīgu produktu. Izglītības iestādēm jāveic arī jauniešu anketēšana, lai iegūtu datus par rudzu maizes popularitāti un zināšanu līmeni par tās vērtību. Plānots, ka projekts aptvers vismaz 50% no mērķauditorijas jeb aptuveni 140 000 bērnus un jauniešus.

Krauze: "Nepieciešams veicināt maizes atpazīstamību!"

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) norāda, ka Latvijā ir nepieciešams veicināt rudzu maizes kā nozīmīga, reģionam raksturīga un uzturvielām bagāta pārtikas produkta atpazīstamību, kā arī jāveicina tās lietošanu uzturā no bērnības. Tas radina jaunatni pie veselīgāka ikdienas uztura un ļauj vietējiem lauksaimniecības un pārtikas ražotājiem pārdot savu produkciju pašmāju tirgū.