Vai bērni vasaras nometnēs ir drošībā? BAC izmeklēšana sniedz atbildi
foto: Ieva Lūka/LETA
Bērni.
Bērni
2024. gada 15. septembrī, 08:43

Vai bērni vasaras nometnēs ir drošībā? BAC izmeklēšana sniedz atbildi

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Bērnu aizsardzības centrs (BAC) šovasar ir veicis apsekošanu desmit bērnu vasaras nometnēs, pārbaužu laikā nekonstatējot seksuāla rakstura pārkāpumus, informēja BAC vadošā eksperte Simona Saule.

Vai bērni vasaras nometnēs ir drošībā? BAC izmeklē...

Pēc anketēšanas un sarunām ar bērniem, centrs secinājis, ka desmit apsekotajās nometnēs nav pamata bažām, ka pret bērniem varētu būt vērstas seksuāla rakstura darbības.

Nometnes tika izvēlētas pēc nejaušības principa, lai pārbaudītu, vai tajās tiek ievēroti bērnu tiesību aizsardzības likumi un citi bērnu tiesību regulējošie akti. BAC norāda, ka plānoto pārbaužu laikā primāri uzmanība tika veltīta bērnu labāko interešu aspektiem nometnes norises laikā.

Centrs īstenojis pārrunas ar nometņu vadītājiem, darbiniekiem un dalībniekiem, kā arī vadītas daļēji strukturētas intervijas, ko rakstiski aizpildīja paši bērni. Vienlaikus apsekošanā pārbaudīta nometņu dokumentācijas atbilstība.

Pārbaužu laikā centrs izvērtēja, vai nometnē tiek nodrošināta bērnu drošība, veselības aprūpe, ēdināšana, dzeramā ūdens pieejamība, kā arī higiēnas prasību ievērošana. Papildus tika vērtēts, vai nometņu dalībniekiem tiek piedāvātas daudzveidīgas un plānotajai programmai atbilstošas aktivitātes, kā arī tika vērotas bērnu savstarpējās attiecības un noskaidrots, kādas ir bērnu attiecības ar nometņu darbiniekiem, norādīja BAC.

BAC aicina vecākus būt vērīgiem un atbildīgi izraudzīties nometni saviem bērniem, pievēršot uzmanību tam, vai nometne ir reģistrēta un atbilstoša prasībām.