Atriebība turku gaumē! “Fenerbahce” paziņo, ka viņu basketbolisti izlasi vairs nepārstāvēs
foto: Reuters / Scanpix
Temperamentīgais turku basketbola speciālists Ergins Atamans savulaik tika minēts arī kā potenciālais Latvijas basketbola izlases treneris. Varbūt labi, ka tas nepiepildījās.
Basketbols

Atriebība turku gaumē! “Fenerbahce” paziņo, ka viņu basketbolisti izlasi vairs nepārstāvēs

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

Divu Eiropas sportā skaļu klubu — Atēnu “Panathinaikos” un Stambulas “Galatasaray” — pārbaudes spēle basketbolā noslēdzās ne tikai ar graujošu Eirolīgas čempionu uzvaru, bet arī ar milzu skandālu Turcijā.

Atriebība turku gaumē! “Fenerbahce” paziņo, ka viņ...

Temperamentīgais un provokatīvais turku basketbola speciālists Ergins Atamans vada pagājušās sezonas Eirolīgas čempionvienību “Panathinaikos”, kas, neraugoties uz Matīasa Lesora, Lorenzo Brauna un Kosta Sluka iztrūkumu, pārbaudes mačā Atēnās ar 85:56 sagrāva Roberta Blumberga pārstāvēto Stambulas klubu.

Pēc mača Atamans vērsās pie “Galatasaray” līdzjutējiem, izrādot savu tradicionālo uzvaras žestu, ko šoreiz papildināja ar trīs un viena pirksta žestu. Šādā veidā Turcijas vīriešu basketbola izlases treneris sveica “Galatasaray” fanus par aizvadītajā nedēļas nogalē futbola komandas izcīnīto uzvaru Turcijas Superkausā pret Stambulas “Fenerbahce” ar 3:1. Šis gājiens pamatīgi sašūpoja Turcijas sporta dzīvi un “Fenerbahce” atbalstītājus visā pasaulē, pamudinot pat Atamanu, kurš vēl pirms divām sezonām bija “Fener” sīvāko sāncenšu — basketbola komandas Stambulas “Anadolu Efes” — galvenais treneris, uz publisku atvainošanos savā “Instagram” kontā.

“Pēc vakar vakarā aizvadītās draudzības spēles pret “Galatasaray” vispirms klasiski nosvinēju ar dūres žestu, bet, izjūtot līdzjutēju interesi, izdarīju kaut ko neplānotu. Veicot šo gājienu, es noteikti negribēju vērsties pret kādu no kopienām vai aizvainot kādu no tām. Es esmu treneris, kurš pie katras izdevības pauž cieņu “Fenerbahce” kopienai, taču esmu viens no viņu lielākajiem sāncenšiem laukumā. Es apzinos diskomfortu, ko mana vakardienas rīcība izraisīja “Fenerbahce” kopienā. Vēlos arī izteikt sirsnīgu nožēlu par radīto priekšstatu, tādā veidā kā es to negribēju. Es atvainojos visai “Fenerbahce” kopienai, kuru aizvainoju šī incidenta dēļ.”

Tomēr atvainošanās ne mazākajā mērā nav nomierinājusi “Fenerbahce” līdzjutējus un visu organizāciju. Gluži pretēji, Turcijas čempionvienība basketbolā paziņoja, ka uz valstsvienību nesūtīs nevienu savu spēlētāju, ja vien Atamans neatkāpsies no amata.

“Fenerbahce” pilns paziņojums:

“Vīriešu valstsvienības galvenā trenera attieksme pret sabiedrību 2024. gada 24. septembrī pēc viņa trenētās komandas spēles ir zināma visiem. Raksturs, ko viņš līdz šim ir demonstrējis, un viņa misija ir skaidri redzama viņa attieksmē un stilā. Tas, ko viņš ir darījis miljoniem skatītāju priekšā, ir pilnīgi pretējs izlases galvenā trenera cieņai un identitātei. Nacionālā izlase ir visu cilvēku komanda. Katram cilvēkam, kas ir šīs komandas daļa, ir jārīkojas, apzinoties šo situāciju, un tā ir viņa atbildība. Šāda rīcība ir liela necieņa pret mūsu kopienu, pret Nacionālās izlases trenera cieņu un pat pret mūsu valsti, lai iegūtu kādas kopienas labvēlību. Viņa atvainošanās paziņojumu mūsu kopienai mēs ignorējam.

Kā “Fenerbahce” sporta klubs mēs vēlamies informēt sabiedrību, ka esam nolēmuši nesūtīt sportistus uz mūsu vīriešu izlasi, kamēr šī persona, kas ir pārkāpusi savas robežas, ieņem šo amatu, kurā nepieciešamas tādas neaizstājamas īpašības kā cieņa un objektivitāte.”

“Fenerbahce” spēlētāji Tariks Biberovičs (19 punkti spēlē), Sertačs Sanli (15 punkti spēlē) un Melihs Mahmutoglu (10,5 punkti spēlē) bija trīs rezultatīvākie spēlētāji Turcijas izlases sastāvā pirmajās divās “EuroBasket 2025” kvalifikācijas turnīra spēlēs. Tāpat izlases rindās varētu būt gaidāms naturalizētais amerikāņu aizsargs Skotijs Vilbekins, un kandidātu vidū varētu tikt iekļauts arī Ertens Gazi, Džeimss Metekans Birsens un, iespējams, vēl kāds.

Tiesa, arī bez “Fenerbahce” spēlētāju līdzdalības Atamana vadītajā komandā situācija nav nemaz tik slikta. Pie izlases trenera uz “Panathinaikos” starpsezonā no NBA pārcēlās Čedi Osmans un Omers Jurtsevens, bet Eirolīgas vienību “Monaco” papildinājis snaiperis Furkans Korkmazs.

Kā zināms, varenais Stambulas “Galatasaray” futbola klubs ar nigēriešu superzvaigzni Viktoru Osimenu priekšgalā jau 3. oktobrī viesosies Rīgā, kur UEFA Eiropas līgas ietvaros sacentīsies ar Latvijas čempionvienību RFS.