Cilvēktiesību komisija izceļ jautājumu par policijas resursu trūkumu
foto: Zane Bitere/LETA
Sēdē Valsts policijas pārstāve deputātus informēja, ka Rīgā trūkst līdz pat 50 procentiem darbinieku, savukārt reģionos – 20 procentu.
Sabiedrība

Cilvēktiesību komisija izceļ jautājumu par policijas resursu trūkumu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 25. septembrī, sēdē skatīja situāciju vardarbības draudu novēršanā un pagaidu aizsardzības nodrošināšanā un kā būtisku problēmu izcēla tieši policijas resursu trūkumu.

Cilvēktiesību komisija izceļ jautājumu par policij...

“Pēdējā gada laikā daudz strādājam pie vardarbības novēršanas, ir veikti vairāki nepieciešamie grozījumi likumos, lai nodrošinātu aizsardzību pret vardarbību. Izstrādāts arī Vardarbības novēršanas un apkarošanas plāns 2024.- 2029. gadam, taču no atbildīgajām iestādēm dzirdam, ka būtiski trūkst resursu,” sacīja komisijas priekšsēdētāja Leila Rasima.

“Arvien vairāk parādās iesniegumi ar prasību pagaidu aizsardzības piešķiršanai, jo, aktualizējot problēmu, cilvēki arvien vairāk apzinās savas tiesības. Tas ir labi, bet mēs nevaram cerēt uz pozitīvu iznākumu, ja nav pietiekami daudz policijas darbinieku, kas spētu visus iesniegumus pienācīgi apstrādāt. Ir nepieciešams stiprināt arī sociālos dienestus, jo situācija ir kritiska,” uzsvēra L.Rasima.

Sēdē Valsts policijas pārstāve deputātus informēja, ka Rīgā trūkst līdz pat 50 procentiem darbinieku, savukārt reģionos – 20 procentu. Organizācijas, kas strādā ar dzimumu līdztiesības jautājumiem un vardarbības pret sievietēm novēršanu, atzinīgi vērtēja to, ka risinājumi tiek meklēti un izmaiņas notiek, taču noradīja, ka nepieciešama arī tūlītēja rīcība, jo praksē joprojām ir gadījumi, kad pagaidu aizsardzība pret vardarbību nestrādā un varmāka to pārkāpj, informē Saeimas Preses dienests.

Tāpat gadījumos, kad vardarbību veic partneris pret sievieti ģimenē, izskanēja nepieciešamība piemērot pagaidu aizsardzību ne tikai pret sievieti, bet arī pret bērniem, jo arī viņi ir cietušie, turklāt varmākas mēdz izmantot bērnus manipulatīvos nolūkos, akcentēja organizāciju pārstāvji.