"Mēģināja pretoties haosam": mežā mirušu atrod Krievijas bruņoto spēku komandieri; blakus līķim bijušas trīs tukšas šņabja pudeles, bet mājās - zīmīte
foto: IMAGO/SNA/Scanpix
Krievijas armijas militārists./Ilustratīvs attēls.
Pasaulē

"Mēģināja pretoties haosam": mežā mirušu atrod Krievijas bruņoto spēku komandieri; blakus līķim bijušas trīs tukšas šņabja pudeles, bet mājās - zīmīte

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Pašnāvību izdarījis Krievijas Gaisa un kosmisko spēku 678. sakaru centra komandieris Jurijs Aņenkovs. Par to ziņo Krievijas specdienestiem tuvs "Telegram" kanāls, atsaucoties uz saviem avotiem.

"Mēģināja pretoties haosam": mežā mirušu atrod Kri...

Krievijas Gaisa un kosmisko spēku komandiera Aņenkova līķis atrasts pagājušās nedēļas nogalē kādā meža teritorijā Piemaskavā. Blakus līķim atrastas trīs tukšas degvīna pudeles un izlietoti tablešu iepakojumi. Mājās tuviniekiem atstāta pirmsnāves zīmīte, kur komandieris sūdzas par izmisumu un atvadās. Tiek ziņots, ka pašnāvība notikusi saistībā ar konfliktu, kas izcēlies ar vadību, raksta "Dialog.ua".

"Pēdējā laikā Jurijs bija dziļā depresijā un dalījās ar to, ka dienestā ir nepanesami apstākļi: atpūtas trūkums un pavēlniecības neadekvāta uzvedība," informēja "Telegram" kanāls. Tiek norādīts, ka Aņenkovs amrijā nokalpojis aptuveni 20 gadus un "bijis viens no tiem, kas mēģinājis pretoties haosam un bardakam Krievijas Gaisa un kosmisko spēku sakaru centrā, kas izpaudies, sākoties karam ar Ukrainu". 2023. gada beigās Krievijas armijas militārpersonu vidū frontē novērota pašnāvību skaita palielināšanās. Precīzs šī fenomena iemesls pagaidām nav zināms, bet tiek norādīts uz Krievijas valsts propagandu, evakuācijas trūkumu, bailēm no komandieriem un militārpersonu morāli psiholoģisko stāvokli.

2024. gada augustā Ukrainas militārā izlūkdienesta pārstāvis, kurš vēlējās palikt anonīms, laikrakstam "Kyiv Post" pastāstījis, ka pēdējā laikā tiešām Krievijas militārpersonu vidū vērojams pašnāvību vilnis. To kļūst arvien vairāk. "Viņus mērķtiecīgi noved līdz šādam solim ar ņirgāšanos, draudiem un totālas bezcerības sajūtu."