Valdībai jāizstrādā invazīvo sugu apkarošanas pasākumi, lemj Tautsaimniecības komisija
foto: LETA
Spānijas kailgliemezis "Arion lusitanicus", kas lielākajā Eiropas daļā ir nozīmīgs lauksaimniecības kaitēklis un invazīva suga.
Sabiedrība

Valdībai jāizstrādā invazīvo sugu apkarošanas pasākumi, lemj Tautsaimniecības komisija

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Lai pašvaldības varētu savā teritorijā īstenot efektīvākus invazīvo sugu, tostarp Spānijas kailgliemeža un latvāņa, apkarošanas pasākumus, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 25. septembrī, trešajam – galīgajam – lasījumam Saeimā atbalstīja grozījumus Sugu un biotopu aizsardzības likumā.

Valdībai jāizstrādā invazīvo sugu apkarošanas pasā...

Citastarp tie paredz izveidot Latvijas invazīvo sugu sarakstu un noteic Ministru kabinetam izstrādāt šo sugu izplatības ierobežošanas pasākumus. Plānots, ka Latvijas invazīvo sugu sarakstā iekļauto sugu pārvaldības pasākumus savā teritorijā noteiks pašvaldības, ziņo Saeimas Preses dienests. Tās varēs izvēlēties atbilstošāko pasākumu kopumu no valdības izstrādātajiem invazīvo sugu apkarošanas plāniem. Pašvaldība informēs par pieņemto lēmumu oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, kā arī publicējot to savā laikrakstā un tīmekļvietnē.

Zemes īpašniekam vai lietotājam būs pienākums veikt invazīvas sugas pārvaldības pasākumus, lai novērstu tās tālāku izplatību, noteic likumprojekts. Par Latvijas invazīvo sugu sarakstā iekļauto indivīdu izplatīšanās pieļaušanu, tostarp ierobežošanas pasākumu neīstenošanu un vairošanās pieļaušanu, varēs piemērot brīdinājumu vai naudas sodu – fiziskajai personai līdz 1500 eiro, bet juridiskajai personai līdz 3000 eiro, paredz likumprojekts. Administratīvā pārkāpuma procesu par šiem pārkāpumiem veiks pašvaldības policija, administratīvā inspekcija, pašvaldības vides inspekcija vai pašvaldības vides kontroles amatpersonas. Administratīvā pārkāpuma lietu izskatīs pašvaldības administratīvā komisija, noteic grozījumi.

Latvijas invazīvo sugu sarakstā iekļauto indivīdu izplatību monitorēs Dabas aizsardzības pārvalde. Grozījumi noteic, ka Ministru kabinetam jāizstrādā noteikumi līdz 2025. gada 28. februārim. Lai likumprojekts stātos spēkā, tas galīgajā lasījumā vēl jāatbalsta Saeimai.