Latvieši NHL: Vilmanis tiek elitārā kompānijā, Šilovs kā pirmais numurs
foto: AFP/Scanpix
20 gadus vecais Sandis Vilmanis ticis pie labas iespējas pacīnīties par vietu Floridas "Panthers" sastāvā.
Hokejs

Latvieši NHL: Vilmanis tiek elitārā kompānijā, Šilovs kā pirmais numurs

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubi sākuši savas treniņnometnes, kurās piedalās arī Latvijas hokejisti, no kuriem dažu sekmes sagādājušas patīkamu pārsteigumu.

Latvieši NHL: Vilmanis tiek elitārā kompānijā, Šil...

Pie milzu iespējas pašreizējo Stenlija kausa turētāju Floridas “Panthers” rindās ticis talantīgais latviešu uzbrucējs Sandis Vilmanis, kurš treniņā darbojies nomināli trešajā uzbrucēju trijniekā kopā ar somu hokejistiem Antonu Lundelu un Ētu Luostarinenu.

Kā vēsta “Panthers” pārzinātājs, hokeja apskatnieks Kolbijs Gajs, pagājušajā sezonā somu uzbrucēji bija Stenlija kausa ieguvēju trešajā uzbrucēju trijniekā, bet 20 gadus vecā latvieša pielikšana viņiem esot interesanta. Tiesa, nav izslēgts, ka Sanda vieta varētu būt paredzēta pašlaik savainotajam Makijam Samoskevičam, kurš aizvadīja vairāk nekā 50 rezultativitātes punktu sezonu pērn Amerikas Hokeja līgā (AHL).

Vilmanis iepriekšējā sezonā spēlēja Kanādā junioru - Ontario Hokeja līgā, kur regulārajā sezonā 60 spēlēs guva 38 vārtus un atdeva 29 rezultatīvas piespēles,, kamēr izslēgšanas mačos latvietim 16 spēlēs - 10+17.

Otrs mūsu “pantēru” pārstāvis, NHL čempions Uvis Jānis Balinskis nometnes pirmajā dienā darbojās ar kādreizējo Vinipegas "Jets" spēlētāju Neitu Šmidtu. “Panthers” aizsargu līnija starpsezonā piedzīvoja būtiskas pārmaiņas – vienību pameta trīs no vadošajiem šīs pozīcijas spēlētājiem - Džošs Mahura, Olivers Ēkmans-Larsons un Brendons Montūrs. Paredzams, ka pie krietni lielākas lomas savā otrajā NHL sezonā varētu tikt arī Latvijas hokeja šā brīža vadošais aizsargs. Balinskis savā NHL debijas sezonā nospēlēja 26 spēles, kurās guva vārtus un atdeva divas rezultatīvas piespēles. Lielāko daļu sezonas Balinskis pavadīja AHL, kur darbojās krietni rezultatīvāk – 37 mačos 3+18.

Tikmēr Latvijas hokeja šā brīža vadošais vārtsargs Artūrs Šilovs ir visai tuvu tam, lai sezonas sākumā būtu Vankūveras “Canucks” pirmais numurs, jo joprojām nav skaidrības, kad uz ledus atgriezīsies nominālais pamatvārtsargs Tečers Demko. 

Arī pats Šilovs bija iedzīvojies nelielā pārslodzes izraisītā savainojumā, kur dēļ nevarēja palīdzēt Latvijas valstsvienībai olimpisko spēļu kvalifikācijā, radot bažas par gatavību treniņnometnei.

Tomēr “Canucks Insider” konts nomierinājis Latvijas hokeja līdzjutējus, publicējot kadru no treniņa, kurā Šilovs kopā ar čehu vārtsargu Jirži Pateru darbojas ar pilnu jaudu.

Komentējot situāciju ar vārtsargiem, visai izvairīgs bija “Canucks” galvenais treneris Riks Tokets, norādot, ka viņa rīcībā nav informācijas par Demko precīzu gatavību atgriezties laukumā, tāpēc uzsvars tiekot likts uz darbību aizsardzībā, kas atvieglotu spēli vārtos “Demko vai Šilovam, vai kādam citam”!

Arī pats Demko atklājis, ka šķietami maznozīmīgais savainojums izrādījies nopietnāks un atlabšana prasījusi krietni ilgāku laiku, nekā pats bija rēķinājies, tomēr viņš neplānojot neko sasteigt un arī nesauc nekādus termiņus, kad būtu gatavs atgriezties laukumā.