Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ar skaļu saukli "Saglabāsim mūsu bērniem bērnību" vāc parakstus par garā vasaras brīvlaika saglabāšanu Latvijā
foto: Shutterstock
"Bērni ir pelnījuši izbaudīt vasaru pilnībā! Bērns nav pieaugušais un viņa spēja koncentrēties ir krietni zemāka, it īpaši, kad daba aicina uz aktivitātēm, kuras ir bērnos dabiski instinktīvas. Kurš gan pieaugušais nevēlētos visu vasaru pavadīt, atpūšoties no darba?" aicina inicitatīvas iesniedzējs.
Bērni

Ar skaļu saukli "Saglabāsim mūsu bērniem bērnību" vāc parakstus par garā vasaras brīvlaika saglabāšanu Latvijā

Viktorija Popova

Jauns.lv

Turpinoties diskusijām par to, cik jēgpilns ir trīs mēnešus garais skolēnu vasaras brīvlaiks un brīvlaiku struktūru Latvijas skolās vajadzētu mainīt, tagad sākta jauna parakstu vākšana. Cilvēki tiek aicināti parakstīties par to, ka garais brīvlaiks ir noteikti jāsaglabā.

Ar skaļu saukli "Saglabāsim mūsu bērniem bērnību" ...

"Vasaras mūsu klimatiskajos apstākļos ir gana īsas! Bērni ir pelnījuši izbaudīt vasaru pilnībā! Bērns nav pieaugušais un viņa spēja koncentrēties ir krietni zemāka, it īpaši, kad daba aicina uz aktivitātēm, kuras ir bērnos dabiski instinktīvas. Kurš gan pieaugušais nevēlētos visu vasaru pavadīt atpūšoties no darba? Saglabāsim vasaras brīvlaiku skolās," sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv"  vēstī iniciatīvas iesniedzējs Uldis Jansons.

Tā vietā, lai saīsinātu bērnu vasaras brīvlaiku, viņš iesaka skatīties citā virzienā, piemēram, pagarināt vecākiem apmaksātu atvaļinājumu – nedēļu par katru bērnu. "Tas veicinātu dzimstību un vecākiem būtu vairāk laika ko pavadīt ar saviem bērniem, kā arī risinātu problēmu par bērnu pieskatīšanu vasarā," viņš uzskata.

Iniciatīvas iesniedzējs atklāj, ka ir runājis ar skolotājiem, un viņi, pēc novērojumiem, atzīst, ka bērni vairs nespēj koncentrēties mācībām jau maijā, jo ārā sākas siltais laiks. "Ja mācību process pilnvērtīgi nespēj notikt jau maijā un skolotāji to nespēj ietekmēt, tad mācību gada pagarināšana neatrisina nevienu problēmu, bet tieši pretēji. Mācību vielu turpina dzīt uz priekšu, bet apguve nenotiek," norāda Jansons. 

Uldis Jansons akcentē vēl kādu aspektu. Viņš uzskata, ka skolu telpas šobrīd nav piemērotas, lai tajās atrastos karstā laikā, trūkst ventilācijas un nav gaisa kondicionēšanas sistēmu. "Jāņem vērā, cik karstas ir pēdējo gadu vasaras, kad jau jūnijs sākas ar 30+ grādu karstumu un arī augustā 30+ grādi nav nekas neierasts," to, ka vasarā mācīšanās būtu apgrūtināta, argumentē Jansons.

"Nav noslēpums, ka ārsti sēdēšanu sauc par mūsdienu “smēķēšanu”. Sabiedrības ieguvums būs veselīgāki bērni – gan fiziski gan garīgi! Saglabājam vasaras brīvlaiku esošajā apjomā. Tās ir laimīgākās bērnības atmiņas gan bērniem, gan ģimenēm. Saglabāsim šo īpašo laiku dzīvē, kad var bezrūpīgi baudīt vasaras," viņš aicina.

Par to, to, ka jāsaglabā līdzšinējais trīs mēnešu garais skolēnu vasaras brīvlaiks, var parakstīties šeit: https://manabalss.lv/nelausim-nozagt-musu-berniem-bernibu/show

Cits viedoklis: "Skolēnu brīvlaiks vasarā ir par garu"

Jau vēstījām, ka sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par skolēnu brīvlaika struktūras maiņu, tostarp atsakoties no trim brīviem mēnešiem vasarā.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par skolēnu brīvlaika struktūras maiņu, tostarp atsakoties no trim brīviem mēnešiem vasarā.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Pjotrs Kurtukovs. Viņš nesaprot, "kam tiešām ir nepieciešams praktiski trīs mēnešu pārtraukums mācību procesā". Raksturojot retorisko vaicājumu, viņš norādīja, ka vecāki šajā laikā nezina, kur atstāt bērnus, jo vairums darba devēju ļaujot iet tikai divas līdz trīs nedēļas garā atvaļinājumā vienā piegājienā. Tāpat bērni vasarā nesamērīgi daudz laika pavada viedierīcēs.

"Bērni vasarā praktiski trīs mēnešu laikā ne tikai aizmirst lielāko daļu no mācību materiāla, bet arī zaudē ieradumu mācīties. Ir taču dzirdamas skolotāju sūdzības, ka viņiem deviņi mēneši ir pa maz kvalitatīvam pedagogu darbam," pauž Kurtukovs.

Viņaprāt, 1. septembris ir nevis zinību svētki, bet "soda izciešanas sākums nākamajiem deviņiem mēnešiem gan bērniem, gan skolotājiem un vecākiem". Tikmēr semestru laikā noteiktie brīvlaiki gan esot par īsu, lai ar ģimeni kaut kur aizbrauktu vai citādi saplānotu pilnvērtīgu atpūtu un kopā būšanu ģimenē. 

"Esošā mācību gada struktūrā tika izveidota Padomju savienībā, un neatkarīgā Latvija līdz šim brīdim to ievēro. Varbūt pamēģinām paņemt kaut ko labu no Eiropas, nevis no pagātnes?" iniciatīvā piedāvā tās autors.

Viņš ir pārliecināts, ka pusotru mēnesi ilgs vasaras brīvlaiks būtu pilnīgi pietiekams. Savukārt rudens, ziemas un pavasara brīvlaiki būtu jāpagarina līdz divām nedēļām. Šādu pārmaiņu rezultātā bērniem mācību process būtu vienmērīgāks, ne tik saraustīts un arī ne tik saspringts.

"Nevajag mums veselu augustu, lai "gatavotu" bērnus jaunajam mācību gadam. Mācību process nebūs iespiests deviņos mēnešos, un skolotājiem būs papildus mēnesis kvalitatīvai mācību materiāla pasniegšanai," secina Kurtukovs.

Ja piekrīti šim viedoklim, var parakstīties šeit: https://manabalss.lv/3-menesu-partraukums-ir-pa-daudz/show