Izglītības iestādēm būs jānodrošina bezmaksas higiēnas paketes
foto: Shutterstock
Menstruālās higiēnas paketes.
Bērni

Izglītības iestādēm būs jānodrošina bezmaksas higiēnas paketes

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Turpmāk vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs būs jānodrošina vidējas uzsūcamības bezmaksas menstruālās higiēnas paketes, otrdien nolēma valdība.

Izglītības iestādēm būs jānodrošina bezmaksas higi...

Ja tiks rasts papildu finansējums, tiks vērtēta nepieciešamība veikt atkārtotus grozījumus noteikumos, lai noteiktu, ka higiēnas paketes tiek nodrošinātas brīvā pieejamībā visām izglītības iestādes apmeklētājām, norāda Veselības ministrija (VM).

Pēc provizoriskajiem aprēķiniem, menstruālās higiēnas preču nodrošināšana visās izglītības iestādēs vidēji varētu izmaksāt 1886 eiro gadā, prognozē VM. Vienlaikus ministrija vērš uzmanību, ka situācija dažādās izglītības iestādēs un pašvaldībās var būt atšķirīga.

Menstruālās higiēnas preču atrašanās vietu noteiks attiecīgā iestāde. Ja paketes neatradīsies tualetē, izglītības iestādei būs jānodrošina izglītojamo informēšana par preču atrašanās vietu un saņemšanas iespējām, informē VM. Pēc iestādes izvēles higiēnas preces varēs atrasties pie kāda izglītības iestādes darbinieka vai arī brīvā pieejā izglītības iestādes tualetē.

Pašreiz higiēnas preces plānots nodrošināt pēc elastīgā scenārija, kas paredz paketes nodrošināt vismaz minimālā apmērā un ļauj izglītības iestādēm nodrošinot arī lielāku higiēnas preču klāstu un pieejamību uz vienu meiteni, ja to finansē izglītības iestāde no pašas iekšējiem resursiem.

Kā informē VM, līdz šim 36% skolu jeb 199 izglītības iestādēs dažādā apjomā tika nodrošinātas bezmaksas higiēnas paketes.

Pēc VM sniegtās informācijas, daļa izglītības iestāžu jau šobrīd higiēnas paketes nodrošina pēc pieprasījuma, tādējādi tās tiek izmantotas tikai krīzes situācijās un to patēriņš izglītības iestādēs ir ļoti zems. Šobrīd piedāvātā pieeja neradot ietekmi uz iestādes un pašvaldības budžetu, un to varot nodrošināt, pārplānojot izglītības iestādei nodrošināmo preču klāstu, pauž ministrija.

Dažās skolās šāds lēmums par iespēju skolā pusaudžiem neparedzētiem gadījumiem sniegt atbalstu jau vairāku gadu garumā tiek nodrošināts pēc skolas valdes, vecāku biedrības, skolas pašpārvaldes vai skolēnu padomes kopīgi pieņemta lēmuma, attiecīgi tam nodrošinot finansējumu, izmantojot fonda naudu vai saņemot ziedojumus. Vairāku skolu pārstāvji ir norādījuši, ka šādu palīdzību skolēniem nodrošina pēc pašu iniciatīvas no pašu finansējuma, kā arī apliecina, ka ir attaisnojuši mācību stundu kavējumu, ja skolniece, nezinot, kur vērsties pēc palīdzības, ir pieņēmusi lēmumu neapmeklēt mācību stundas.

Lai provizoriski vērtētu nepieciešamo resursu apjomu, tika aptaujātas izglītības iestādes, kas jau šobrīd nodrošina šādas higiēnas preces. Minētās izglītības iestādes norādīja, ka skolā, kur mācās vidēji 1000 skolēnu, no kuriem apmēram puse jeb teju 500 ir meitenes, vienā mēnesī šobrīd tiek izsniegtas aptuveni 10-15 paketes jeb vidēji viena higiēnisko pakešu paka.

Pēc publiski pieejamās informācijas Latvijā šobrīd ir aptuveni 77 785 meiteņu vecumā no 11 līdz 19 gadiem, kuras kopumā mācās 668 izglītības iestādēs, no tām vispārējās izglītības iestādēs 67 004 meitenes, 935 - speciālās izglītības iestādēs, 9190 - profesionālās pamata un vidējās izglītības iestādēs, kā arī 656 - koledžās. Pēc VM aprēķiniem, 77 785 meitenēm būtu nepieciešamas aptuveni 1556 - 2357 paketes mēnesī.

Ministrijā norāda, ka svarīgi nākotnē sistēmu izglītības iestādēs veidot tā, lai menstruālās higiēnas preču iegūšana notiktu diskrētā un cieņpilnā veidā, piemēram, izmantojot brīvu pieeju labierīcībās, turpmāk aizvien vairāk izvairoties no pašreiz plašāk izmantotajiem risinājumiem, kuros šo līdzekļu nodrošināšanā iesaistīta, piemēram, skolas māsa vai kāda cita persona, kura šīs preces izsniedz pēc pieprasījuma.

Tāpat Izglītības un zinātnes ministrija ir aprēķinājusi vajadzības, lai nodrošinātu brīvu pakešu pieejamību pilnīgi visām skolniecēm pilnā apjomā visām mēnešreižu dienām mācību gadā. Šajā scenārijā paredzēts nodrošināt uz vienu meiteni 15 paketes mēnesī desmit mēnešu periodā.

VM ieskatā, bezmaksas higiēnas preču pieejamība radīs epidemioloģiski drošu vidi, psihoemocionālo drošības sajūtu skolniecēm, novērsīs iespējamos riskus kavēt mācību vielas apguvi, kā arī uzlabos sekmes tādējādi mazinot dzimumu nevienlīdzību.

Saskaņā ar "Procter & Gamble" veikto pētījumu 2019.gadā par higiēnas pakešu pieejamību Latvijā rezultātiem, vismaz 15% meiteņu jeb viena no sešām meitenēm ir kavējusi skolu, jo nav varējusi iegādāties higiēnas paketes ģimenes finansiālo apstākļu dēļ. Aptaujā atbildes sniedza kopā 303 jaunietes 18-25 gadu vecuma grupā.