
Lieldienas nāk - bet kas olai labāks: dzeltenums vai baltums?

Tuvojoties Lieldienām, olas kļūst ne tikai par svētku galda rotu, bet arī par karstu diskusiju tematu – īpaši starp tiem, kas rūpējas par savu veselību un uzturu. Daudzi cenšas noskaidrot, kas tad īsti ir vērtīgāks – olas dzeltenums vai baltums? Vai tiešām viens no tiem būtu jāizslēdz no uztura?
Izplatīti priekšstati un bažas
Nav retums, ka cilvēki izvēlas ēst tikai vienu no olas daļām. Vieni izvairās no dzeltenuma, baidoties no tajā esošā holesterīna. Citi uzskata, ka baltums ir bezgaršīgs, un tam nav būtiskas uzturvērtības. Savukārt tie, kas aktīvi nodarbojas ar sportu vai seko proteīnu daudzumam uzturā, mēdz patērēt tikai olu baltumus, lai uzņemtu pēc iespējas vairāk olbaltumvielu.
Tomēr šie priekšstati ne vienmēr ir pamatoti. Zinātnieki un uztura speciālisti vienprātīgi atzīst – tikai ēdot visu olu, cilvēks saņem maksimālu labumu.
Ko satur katra olas daļa?
Olas baltums:
-
Satur vairākas B grupas vitamīnus, īpaši B2 (riboflavīnu).
-
Ir nozīmīgs kalcija, kālija un magnija avots.
-
Galvenais olbaltumvielu avots – piemērots muskuļu masas uzturēšanai un attīstīšanai.
-
Satur ļoti maz tauku un kaloriju.
Olas dzeltenums:
-
Bagāts ar Omega-3 taukskābēm, kas veicina sirds un smadzeņu veselību.
-
Satur taukos šķīstošos vitamīnus A, D, E un K.
-
Vērtīgais B12 vitamīns un folskābe galvenokārt atrodami tieši dzeltenumā.
-
Luteīns un zeaksantīns – antioksidanti, kas veicina redzes veselību.
Interesanti, ka olbaltumvielas un selēns ir gandrīz vienādā daudzumā gan baltumā, gan dzeltenumā – vēl viens iemesls, kāpēc abas daļas papildina viena otru.
Vai holesterīns dzeltenumā tiešām ir bīstams?
Lai arī olas dzeltenumā patiešām ir holesterīns, pētījumi liecina, ka saprātīgā daudzumā tas nepalielina sirds un asinsvadu slimību risku veselam cilvēkam. Ķermenis pats regulē holesterīna līmeni, un vairumā gadījumu uzturā esošais holesterīns tam būtiski neietekmē.
Kad izvēlēties tikai vienu daļu?
Vienīgais iemesls, kāpēc receptēs reizēm tiek izmantots tikai baltums vai dzeltenums, ir tehnoloģiskas un kulināras vajadzības – piemēram, bezē pagatavošanai vajadzīgs tikai baltums, bet krēmam vai majonēzei – dzeltenums. Taču uztura ziņā nav pamata izslēgt kādu no olas daļām.
Galvenais, kas jāatceras: ēd visu olu!
Lieldienās, krāsojot un baudot olas, atceries – visa ola kopumā ir vērtīgs uzturvielu komplekss. Tajā ir gan olbaltumvielas, gan veselīgi tauki, gan vitamīni un minerālvielas. Neviens no komponentiem nav "labāks" – tie darbojas kā sabalansēta komanda.
Tāpēc – nebaidies no dzeltenuma un nenoniecini baltumu. Ēd veselīgi, garšīgi un svinīgi!