Kurus augus izmantot veselības stiprināšanai ziemā, iesaka ventiņu zāļu sieva Līga Reitere
Janvārī, kad viss apkārt ir sasalis un apsnidzis vai arī dubļains, šķiet, ka no dabas veltēm veselībai neko izmantot nevar. Nekā nebija!
Ieklausies, ko saka zāļu sieva Līga Reitere.
Apkaltušās Ziemassvētku eglītes skujas vannai
Tādas vannas stiprina imunitāti un mazina risku saslimt ar elpceļu slimībām. Var elpot tikai garaiņus, var uztaisīt kāju vanniņu vai kārtīgi izmērcēties vannā ar skuju novārījumu.
Skuju novārījumam vajadzēs: 1 sauju skuju uz 1 l ūdens – kāju vannai, 3 saujas skuju uz 3 l ūdens – vannai.
Dari tā: ūdeni lej katlā, pieber skujas un vāri 5–10 minūtes. Ļauj ievilkties 20–30 minūtes. Nokās caur sietiņu.
Priežu skujas novārījumam
Svaigas skujas kā jau viss zaļais satur hlorofilu, un tas savukārt satur magniju, kas ir vajadzīgs muskuļiem. Tāpēc uztaisi svaigu priežu skuju novārījumu!
Tev vajadzēs: sauju svaigu skuju, 2 glāzes ūdens, 1 ēdk. medus, ½ laima vai ¼ citrona.
Dari tā: nelauz priedei zarus, skujas nobrauki tāpat. Liec skujas traukā, pielej ½ glāzes ūdens. Ja sākumā būs par daudz ūdens, skujas blenderī labi nesasmalcināsies. Tad pielej klāt vēl ½ glāzes ūdens un mazliet izmaisi. Caur sietiņu izkās un pieliec medu un citrona vai laima sulu. Visu samaisi un atšķaidi ar vēl glāzi ūdens. Sanāks divas glāzes dzēriena.
Kadiķu skujas medū
Tikt galā ar saaukstēšanos palīdzēs kārtīga krūšu un pēdu izsildišana. Ar zaļo medu plaušu apvidū nozied krūtis un mugurpusi, kārtīgi iemasē, lai izsilst. Tad uzvelc kreklu un pietin ar siltu šalli. Var ieziest arī pēdas vari ieziest. Un tad dodies gulēt.
Un zaļais medus ir arī ēdams. Ēd karoti vienu pašu vai uzzied uz rupjmaizes.
Tev vajadzēs: kadiķa skujas un mazos zariņus, medu, eļļu.
Dari tā: sauju kadiķa skuju samal gaļasmašīnā, pievieno medu. Lai medus būtu mazliet maigāks un mīkstāks, pielej tam nedaudz jebkādas auksti spiestas eļļas.
Avenāju tēja
Tā pazemina temperatūru un remdē galvas un locītavu sāpes. Šāda tēja nedaudz šķidrina asinis, līdz ar to mazliet pazemina asinsspiedienu. Tomēr neuztraucies, ja tev jau tāpat ir zems asinsspiediens, – vēl vairāk tas nepazemināsies.
Tev vajadzēs: 1 avenāju, ūdeni.
Dari tā: avenājus var vākt arī ziemā, tikai tiem jābūt dzīviem. Pārlauz un paskaties, vai koksne ir zaļa, nevis brūna. Derīgos jaunos dzinumus, kas izauguši pagājušajā gadā, pazīsi pēc tā, ka tie līdzinās pātagai – bez sānu zariem.
Salauz avenāju pa posmiem un aplej ar ūdeni. Vāri 10–15 minūtes. Noņem no uguns un ļauj ievilkties 20–30 minūtes. Novārījums būs dzidrs un sarkanīgi brūns.
Upenāju zaru tēja un uzlējums
Tie veselībai ir ļoti labi, bet, ja iespējams, labāk pietaupi martam, kad pēc garās ziemas cilvēks patiešām vitamīnu ziņā ir iztukšots. Pavasarī, kad pumpuri piebrieduši, zaru iedarbība ir daudz spēcīgāka.
Ja tomēr negribi upeņu zariņus taupīt pavasarim, rīkojies tāpat, kā vārot aveņu kātu novārījumu. Uz upeņu zariem var uzliet arī degvīnu un taisīt izvilkumu – tās būs daudz stiprākas zāles par novārījumu.
Noderēs arī silts zapstsūdens – jā, tas pats, kas kādreiz bērnībā. Taču uzmanies, lai tas nav pārāk karsts! Līdz + 40 grādiem ir pietiekami. To var dzert pēc ietīšanās kadiķu skuju medū. Tad, kārtīgi izsvīstot, slimību dabūsi ārā.
Kā pareizi ievākt skujas?
Apņem zaļu, kuplu kadiķa zaru ar plaukstu, ar īkšķi un rādītājpirkstu stipri pavelc, lai cietais zars paliek kokam, bet sīkās pazarītes ar skujām piepilda tavu plaukstu.