Pasaules Redzes dienā uzsver terapijas pieejamību redzes saglabāšanai
foto: Publicitātes foto / Shutterstock
Esi vesels

Pasaules Redzes dienā uzsver terapijas pieejamību redzes saglabāšanai

Sadarbības projekts

Pasaules Redzes diena katru gadu tiek atzīmēta oktobra otrajā ceturtdienā, šogad – 10. oktobrī. Latvijas Acu ārstu asociācija šogad šajā dienā vēlas pievērst uzmanību terapijas pieejamības nozīmīgajai ietekmei uz cilvēku redzes saglabāšanu.

Līdz ar dzīves ilguma pagarināšanos redzes traucējumu īpatsvars pieaug. Aplēses liecina, ka būtiska daļa iedzīvotāju ikdienā ir spiesti sadzīvot ar sekām, ko izraisījis redzes zudums. Redzes zuduma ekonomiskā ietekme ir ievērojama, atņemot pacientiem darbaspējas, palielinot spiedienu uz veselības aprūpes sistēmu un radot ievērojamu finansiālo slogu. Tomēr labā ziņa ir, ka 90% gadījumos redzes zudumu var profilaktiski novērst vai ārstēt.

Viena no grupām, kam nepieciešama terapija akluma novēršanai, ir diabēta pacienti. Patlaban Latvijā diabēts noteikts ap 100 000 cilvēku, un šim skaitam ir tendence pieaugt. Redzes pasliktināšanās un ar redzi saistītas veselības problēmas ir diabēta izraisīta komplikācija, kas, savlaicīgi neārstēta, var draudēt ar redzes zudumu, pauž Latvijas Acu ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Juris Vanags.

Aptuveni 25% no diabēta pacientiem ir redzes bojājumi un ceturtdaļai no šiem pacientiem ir vajadzīga ārstēšana ar anti-VEGF grupas medikamentiem. Stāsts ir par konkrētu redzes problēmu – makulas tūsku. Medikamenti šī redzes traucējuma ārstēšanai ir pieejami jau 20 gadus, taču pacienti Latvijā joprojām gaida valsts atbalstu to iegādei.

“Ja diabēta pacients redzes problēmu rašanās gadījumā nesaņem efektīvu terapiju, palielinās viņa invaliditātes risks. Neārstējot problēmu ilgstoši, pacients redzi var arī zaudēt. Mūsdienīgas ārstēšanas nodrošināšanai tomēr nepieciešami vaskulārie endotēlija augšanas faktoru inhibitori. Saņemot terapiju pašā sākumā, pacients var atgūt sākotnējo redzi, līdz ar to atgriezties darbā, vadīt automašīnu, strādāt pie datora, skatīties telefonā, vārdu sakot – turpināt dzīvot pilnvērtīgu dzīvi,” uzsver Juris Vanags.

Latvijas Acu ārstu asociācijas vadītājs skaidro, ka “šīs zāles var palīdzēt ne tikai cukura diabēta izraisītu redzes problēmu gadījumā. Vērtējot pēc statistikas datiem, šāda veida ārstēšana Latvijā būtu nepieciešama aptuveni pieciem tūkstošiem cilvēku, daudzi no kuriem patlaban, kad nav pieejami nepieciešamie medikamenti, iegūst invaliditāti gan diabēta, gan redzes traucējumu dēļ.”

Pacientiem Latvijā ārstēšana ir jāsedz no saviem līdzekļiem, jo patlaban viņi nesaņem modernu ārstēšanu kā valsts apmaksātu pakalpojumu, taču no 2025. gada 1. janvāra Veselības ministrija ir solījusi, ka tiks piešķirta nauda pirmajiem 50 pacientiem, kam sekos vēl pa 50 pacientiem divos nākamajos gados, lai apmaksātu injekcijas redzes saglabāšanai. Taču pilnībā problēma netiks atrisināta, jo pacientu skaits, kam vajadzīga šāda palīdzība, ir daudz lielāks.

Tradicionāli Pasaules Redzes dienas mērķis ir veicināt oftalmoloģiskās aprūpes pieejamību, izglītot sabiedrību redzes saglabāšanas jautājumos, pievērst uzmanību redzes traucējumiem un aklumam, veicināt redzes saglabāšanu un novērst redzes pasliktināšanos, kā arī vairot sabiedrībā iecietību pret tiem, kuri ir saskarušies ar redzes traucējumiem.