Pie Preiļu robežas plāno izbūvēt jaunputnu un dējējvistu audzēšanas kompleksu
foto: Ieva Čīka/LETA
Vistas./Ilustratīvs attēls.
2024. gada 9. septembrī, 08:36

Pie Preiļu robežas plāno izbūvēt jaunputnu un dējējvistu audzēšanas kompleksu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

SIA "Preiļu putni" pie Preiļu robežas plāno izbūvēt jaunputnu un dējējvistu audzēšanas kompleksu, liecina Preiļu novada pašvaldības publiskotais paziņojums par ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojuma sabiedrisko apspriešanu.

Darbība paredzēta Preiļu pagastā, nekustamajā īpašumā "Rietumi". Darbības vieta robežojas ar Preiļu robežu un atrodas uz dienvidrietumiem no pilsētas centra, proti, otrpus Rietumu ielai. 500 metru attālumā no kompleksa teritorijas, mērot no tuvākās dzīvnieku novietnes, reģistrētas trīs dzīvojamās mājas. Savukārt aptuveni 360 metru attālumā austrumu virzienā no kompleksa teritorijas atrodas tuvākās savrupmāju, mazstāvu dzīvojamās apbūves un daudzstāvu dzīvojamās apbūves teritorijas. Tuvākās sabiedriskās ēkas atrodas Preiļos.

Kompleksa būvniecību plānots veikt pa kārtām, arī putnu skaits kompleksā tiks palielināts pakāpeniski. Pirmos putnus plānots ievietot novietnē provizoriski, 2025.gadā. Kompleksa būvniecību pilnībā plānots pabeigt līdz 2030.gadam. Kompleksa kopējā platība būs vairāk nekā 16 hektāri, savukārt iežogotā teritorija vairāk nekā 14 haktāri. Darbības vieta un dabā esošās ēkas pieder Preiļu novada pašvaldībai, no jauna būvējamās ēkas piederēs Preiļu novada pašvaldībai vai "Preiļu putniem". Gada laikā plānots izaudzēt līdz 1,623 miljoniem jaunputnu, kurus tālāk novirzīs uz SIA "Alūksnes putnu ferma" kompleksu Alūksnē vai pārvietos uz dējējvistu novietnēm "Preiļu putnu" kompleksā.

Saražotās produkcijas - vistu olas - apjoms sasniegs 9,3 miljonus vistu olas gadā. Uzņēmumā sola, ka projekta realizācijā tiks izmantoti labākie pieejamie tehniskie paņēmieni, lai mazinātu darbības ietekmi uz vidi. Pastaigu laukums putniem vairāk nekā deviņu hektāru platībā būs pieejams pie atbilstošiem klimatiskajiem apstākļiem, proti, no 1.aprīļa līdz 31.oktobrim. Uz kompleksu tiks piegādāta jau gatava putnu barība. Gatavā putnu barība satur augu eļļu, kas samazina putekļu rašanos no darbībām ar gatavo barību, uzsvērts ietekmes uz vides novērtējumā.

Kopējais mēslu apjoms gadā, proti, 11 000 tonnas, aprēķināts, ņemot vērā iznākumu uz vienu dzīvnieka vietu un kopējo dzīvnieku vietu skaitu kompleksā. "Preiļu putnu" darbības koncepts paredz putnu mēslus uz vietas kompleksā neuzglabāt, proti, dzīvnieku novietnēm paredzēti slēgti mēslu transportieri, pa kuriem mēsli no novietnes tiek izvākti reizi dažās dienās un uzreiz izvesti no kompleksa teritorijas.

Sabiedriskā apspriešana par ieceri norisināsies līdz 6.oktobrim. Sabiedriskās apspriešanas sanāksmes notiks 23.septembrī plkst.17 Preiļu kultūras namā. Sanāksmei varēs pieslēgties tiešsaistē. 2021.gadā reģistrētais uzņēmums "Preiļu putni" ir daļa no AS "APF Holdings" grupas.

Uzņēmumu grupā ietilpst arī vairumtirdzniecības uzņēmums SIA "APF Trading", putnkopības un olu ražošanas pakalpojumu sniedzējs SIA "Oluksne", gāzes un organiskā mēslojuma ražotājs SIA "APF Energy", putnkopības un olu ražošanas uzņēmums SIA "Alūksnes putnu ferma". Jau vēstīts, ka 2023.gadā "APF Holdings" strādāja ar 13,3 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 19% vairāk nekā gadu iepriekš, bet grupas peļņa pērn bija 527 108 eiro, kas ir par 1,6 reizēm vairāk nekā 2022.gadā.