"Apmierināts ar veiktajiem rituāliem," Putins braucis uz Mongoliju, lai tiktos ar šamaņiem
foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
Vladimirs Putins ar Mongolijas prezidentu oficiālā vizītē Ulanbatorā 2024. gada 3. septembrī.
Pasaulē
2024. gada 17. septembrī, 05:04

"Apmierināts ar veiktajiem rituāliem," Putins braucis uz Mongoliju, lai tiktos ar šamaņiem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Vladimira Putina vizītē Mongolijā, kas notika septembra sākumā, notika arī Krievijas prezidenta tikšanās ar mongoļu šamaņiem. Par to slejā "Der Spiegel", atsaucoties uz Kremlim tuviem avotiem, raksta žurnālists Mihails Zīgars.

"Apmierināts ar veiktajiem rituāliem," Putins brau...

Pēc Zīgara sarunu biedru teiktā, tikšanās ar šamaņiem varēja būt galvenais mērķis Putina negaidītajam braucienam, kas tika izziņots tikai trīs dienas pirms. Tā bija viņa pirmā vizīte Mongolijā pēdējo piecu gadu laikā, vēsta "The Moscow Times". Mongoļu šamaņi, raksta Zīgars, tiek uzskatīti par vieniem no varenākajiem pasaulē, tāpat kā Tuvas šamaņi, kurp Putins vairākkārt braucis bijušā aizsardzības ministra Sergeja Šoigu pavadībā, pozējot fotokamerām uz taigas fona ar čiekuriem rokā un puspliku torsu zirgā.

Tieši Šoigu, kā apgalvo Zīgars, palīdzējis Putinam nodibināt kontaktus ar šamaņiem, kas pēdējā laikā kļuvuši pastāvīgi. Krievijas prezidents arī kontaktējies ar pareizticīgo "vecajiem" un konsultējies ar daudzajiem mistiķiem pirms iebrukuma Ukrainā - un tie visi apliecinājuši viņam gaidāmo militāro uzvaru, apgalvo žurnālista avoti. Maskavā cirkulē baumas, ka jaunās vizītes laikā pie šamaņiem Putins varētu būt lūdzis svētību kodolieroču - "Dievu ieroču" -  lietošanai, raksta Zīgars. Viņš gan norāda, ka šī versija izskatās pēc "lielas fantāzijas" un neviens no avotiem to tieši neapstiprina, lai gan pati tikšanās ar mongoļu šamaņiem droši vien notikusi.

Politologs Abāss Gaļamovs, bijušais Putina runu autors, kurš 2008. līdz 2010. gadā strādāja Krievijas valdības publisko uzstāšanos sagatavošanas departamentā, apstiprina Zīgara sniegto informāciju. Pēc Gaļamova avotu teiktā, ar tikšanās organizēšanu Mongolijā nodarbojās Mihails Kovaļčuks - viens no Vladimira Putina tuvākajiem draugiem, Kurčatovas institūta prezidents, kurš iepriekš publiski iestājās par kodolieroču izmantošanu.

"Bez svētības saņemšanas Putina kodolieroču izmantošanai interesēja arī paša ilgmūžības, kā arī reinkarnācijas jautājums," raksta Gaļamovs. Viņš piebilst, ka Putins bijis apmierināts ar tikšanos un veiktajiem rituāliem.