Kapučīno izpēte: kafijas klasikas evolūcija
foto: Publicitātes foto
Garšīgi

Kapučīno izpēte: kafijas klasikas evolūcija

Reklāmas projekts

Kapučīno — šis gards dzēriens ir iekarojis kafijas cienītāju sirdis visā pasaulē, kļūstot par kafijas mākslas un itāļu tradīciju simbolu. Bet kas īsti ir kapučīno, un kā tas kļuvis tik populārs pasaules kafijas kultūrā? Laipni lūgti šajā ceļojumā, kas veltīts šai iecienītajai kafijas klasikai, ietverot tās tradicionālās saknes, lokālās variācijas un inovatīvās receptes, kas aizrauj kafijas entuziastus visā pasaulē.

Kapučīno izcelsme

foto: Publicitātes foto

Kapučīno saknes meklējamas dziļi Eiropas vēsturē, kas ved uz 17. gadsimta Vīni. Tā izgudrošana bieži tiek saistīta ar 1683. gada vēsturisko kauju, pēc kuras vīnieši sāka eksperimentēt ar kafiju, ko bija atstājis sakautais Osmaņu karaspēks. Sākotnēji dzēriens bija pārāk stiprs un rūgts vietējai gaumei, tāpēc tam pievienoja pienu, lai mīkstinātu tā skābo garšu. Šis jaunais radījums, kas pēc krāsas atgādināja Kapucīnu ordeņa mūku tērpus, tika atbilstoši nosaukts par “kapučīno”. Pēc tam, laikam ejot un 20.gs.50. gados paradoties espreso automātam, dzēriens ievērojami attīstījās – pilnveidojās piena tvaicēšanas un putošanas metodes, dzērnienam kļūstot bagātīgam un putojošam, ko pazīstam šodien.

 

Labāko kafijas pupiņu izvēle

Veidojot ideālu kapučīno, kafijas izvēlei ir izšķiroša nozīme, jo pupiņu grauzdējuma pakāpe būtiski ietekmē fināla garšu un saderību ar pienu. Tumšāk grauzdētām pupiņām, kas pazīstamas ar zemāku skābuma līmeni un spēcīgāku rūgtumu, parasti piemīt konditorejas izstrādājumu aromāts, kas labi sader ar piena dabisko saldumu, uzlabojot kapučīno kopējo garšu. Savukārt, gaišāk grauzdētas pupiņas, lai gan skābākas un mazāk rūgtas, veido augļu un ziedu notis, kas var nesaderēt ar piena krēmīgo garšu.

 

Lokālie kapučīno varianti

Lai gan Istituto Espresso Italiano sertificētais itāļu kapučīno tiek augstu novērtēts visā pasaulē par tā precīzu 25 ml espreso un 100 ml tvaicēta piena balansu (ievērojot 1:1:1 attiecību espreso, tvaicētam pienam un putām), kafijas kultūra visā pasaulē ir radījusi daudzas intriģējošas lokālas dzēriena variācijas. Tās atspoguļo reģionālās gaumes un tradīcijas, katra piešķirot unikālu garšu un tekstūru klasiskajam kafijas un piena maisījumam:

  • Café au Lait Francijā parasti tiek gatavots ar vienu devu filtrētas kafijas (vai French press kafijas), nevis espreso, izmantojot tādu pašu tvaicēta piena daudzumu. Tas veido maigāku dzērienu ar krēmīgāku tekstūru un mazāk putām, salīdzinājumā ar tradicionālo kapučīno. To bieži pasniedz lielā krūzē, padarot to par ērtu brokastu izvēli.
  • Wiener Mélange no Austrijas sastāv no dubultā espreso devas lielā kafijas krūzē, kuram pievieno tvaicētu krējumu tradicionālo piena putu vietā, piešķirot bagātīgu un izsmalcinātu pieskārienu. To bieži pasniedz ar kakao vai šokolādes pulvera cepurīti.
  • Café de Leche Spānijā un plašākā Latīņamerikas reģionā līdzinās itāļu kapučīno, bet parasti tam ir augstāka piena proporcija pret kafiju, kā rezultātā dzēriens ir krēmīgāks un maigāks. To parasti pasniedz lielā glāzē, un to var baudīt visas dienas garumā.
  • Flat White un Latte, kas ir populāri Austrālijas un Amerikas kafijas kultūrā, izceļas ar lielāku piena koncentrāciju un mazāku putu slāni. Flat White ir dubultā espreso deva, ar tvaicētu pienu un smalku putu slāni, tam piemīt bagātīga, krēmīga tekstūra. Latte izmanto līdzīgu pamatu, bet tajā ir vairāk tvaicēta piena un neliels putu slānis virspusē. Abus pasniedz lielās krūzēs vai glāzēs.
  • Visbeidzot, portugāļu Galão sastāv no vienas espreso devas, kas sajaukta ar vairāk nekā divreiz lielāku daudzumu tvaicēta piena, un tam virsū ir vidējs putu slānis. To tradicionāli pasniedz augstā glāzē.

Pielāgošanās mūsdienu tendencēm

Kapučīno turpina valdzināt, pielāgojoties arī 4. kafijas kultūras viļņa gaumei un tendencēm, kas uzsver sastāvdaļu kvalitāti un izcelsmi, vienlaikus rosinot eksperimentēt. Atdzesētu dzērienu, piemēram, ledus kapučīno, ieviešana un uz augu bāzes gatavotu alternatīvu popularitāte padara kafijas pieredzi daudzveidīgāku un ilgtspējīgāku, uzrunājot cilvēkus ar dažādām gaumēm un uztura prasībām.

Pētot šī klasiskā dzēriena inovatīvas interpretācijas, De’Longhi ir radījis dažādas radošas kapučīno receptes, kas lieliski saskan ar pašreizējām tendencēm un nodrošina izcilu garšu. Piemēram, Sojas-kastaņu kapučīno apvieno kastaņu raksturīgo riekstu garšu ar sojas piena krēmīgumu, piešķirot klasiskajam dzērienam unikālas garšu notis. Līdzīgi, Lazdu riekstu kafijas glāsts apvieno lazdu riekstu bagātīgo aromātu ar dziļo kafijas garšu, radot dzērienu, kas ir ideāli piemērots atpūtas brīžiem. Greznā Moka  apvieno sevī šokolādes un espresso garšu, dzēriena virsū klājas grezns, tvaicēta piena slānis, veidojot piesātinātu un izsmalcinātu garšu.

Bet kā jūs varat ienest šo pieredzi savā virtuvē?

 

Kā mājās pagatavot ideālu kapučīno

foto: Publicitātes foto

Ideāla kapučīno pagatavošana mājās ir māksla, kas apvieno kvalitatīvas sastāvdaļas, pareizu tehniku un nelielu praksi. Samtainās putas un bagātīgs espreso – tas ir iespējams, īpaši ar pareiziem instrumentiem.

De’Longhi pilnībā automātiskie kafijas automāti, piemēram, Rivelia un Eletta Explore, kas aprīkoti ar LatteCrema Hot Technology, ļauj viegli baudīt mājās pagatavotu kapučīno, kas garšo kā no labākās kafejnīcas. LatteCrema Hot Technology precīzi kontrolē temperatūru, lai automātiski radītu ideālās putas pareizā, karstā temperatūrā.

Tiem, kas dod priekšroku praktiskākai pieejai, De’Longhi manuālie kafijas automāti ar My LatteArt tehnoloģiju ļauj pašam veidot vēlamo piena tekstūru, ļaujot entuziastiem radīt perfektas mikroputas, kas nepieciešamas izcilam kapučīno.

Kafijas kultūrai turpinot attīstīties, arī kapučīno attīstās, atkal un atkal pierādot, ka spēj pielāgoties jaunām tendencēm, vienlaikus saglabājot savu bagāto mantojumu un pievilcību. Tas turpina savu ceļojumu cauri gadsimtiem un apliecina – kapučīno ir un paliek neaizstājams kafijas pasaules dārgums.

Rakstu piedāvā De’Longhi.