Sasien pati savu Jāņu sieru!
foto: Mi
Jāņu siers
Garšīgi

Sasien pati savu Jāņu sieru!

Ieva Freinberga

Žurnāls "100 Labi Padomi"

Jāņu māte sieru sēja deviņiem stūrīšiem… Nezin, kā ar tiem stūrīšiem, taču skaidrs, ka Jāņos jāēd Jāņu siers - tā ir tradīcija, kas pie mums nākusi no neatminamiem laikiem. Protams, var arī Jāņu sieru par lielu naudu nopirkt veikalā. Taču, vai tad tam klāt būs Tavu roku siltums un mīlestība? Vai tad tas būs Tavs, saimnieces un Jāņumātes, lepnums? Vai tas būs saules simbols - nopirkts par tik un tik eiro?

Tradīcija un nozīme


Tradicionāls Jāņu siers ir ar ķimenēm gatavots svaigs siers, kuru sien tieši pirms Jāņiem. Tā siešana ir daļa no mūsu tautas kultūras mantojuma. Arī mūsdienās katra sevi cienoša saimniece sien Jāņu sieru. Tas nemaz nav sarežģīti, galvenais ir sākt. Un tad pēc gadiem Tu savām meitām varēsi nodot tālāk tieši savu īpašo Jāņu siera siešanas recepti. 


Kā siešana kļuva par mākslu?


Jāņu siera siešanas prasme tiek apgūta ar gadiem. Tā ir saistīta gan ar sastāvdaļu izvēli, gan ar siešanas tehniku. Dažai saimniecei Jāņu sierā svarīgi ir likt tieši ķimenes, taču cita vēlas eksperimentēt un sieram pievieno zaļumus, zirņus, riekstus, žāvētus augļus vai pat marmelādi. Un dzeltenumam pievieno kurkumu. 


Esi radoša!


Vienai saimniecei izcils Jāņu siers šķiet mīksts un irdens, bet citai tieši otrādi - pavisam ciets. Arī to Tu varēsi noskaidrot, tikai pati sienot un eksperimentējot. Desmit saimniecēm, sienot Jāņu sieru pēc vienas receptes, tāpat katrai iznāks atšķirīgs siers. Tautasdziesmas runā par Jāņu sieru deviņiem stūrīšiem - un tam tiešām nav nemaz jābūt perfekti apaļam, kā no konveijera lentes nākušam. Tas ir roku darbs. Tavu roku darbs! 


Sien sieru, ielīgojot Jāņus!


Liec pie darba arī Jāņubērnus, kuri atbraukuši jau iepriekšējā vakarā! Jo piena un biezpiena maisīšana uz karstas uguns prasa daudz spēka. Un sienot savu Jāņu sieru, visi kopā varēsiet sākt jau ielīgot - dziedāt pirmās Jāņu dziesmas. - Sieru, sieru, Jāņa māte… Līgo!