Ātrais Jāņu siers
Sastāvdaļas
- 500 g liesa biezpiena
- 150 g sviesta
- 1 l piena
- 1 ola
- 1 tējk. ķimeņu
- 1 tējk. sāls
- 1 tējk. sodas
Siers būs ēdams jau pēc pāris stundām, bet to var arī noturēt ledusskapī vairākas dienas – tad tas nobriedīs un taps dzeltenāks.
Pagatavošana
1
Katlā ielej pienu, iedrupini biezpienu un sakul, lai pēc iespējas labāk savienojas. Liec uz lēnas uguns, ar putojamo slotiņu maisi un karsē, līdz atdalās sūkalas.
2
Lielā bļodā ieliec caurduri, tajā ieklāj marli un ielej katla saturu. Atstāj, lai sūkalas notek bļodā.
3
Liec uz uguns katlu ar karstu ūdeni, ievieto tajā emaljētu bļodu, lai sanāk ūdens pelde. Bļodā liec sviestu un karsējot izkausē.
4
Izkausētajā sviestā liec notecināto biezpienu un karsējot turpini sparīgi maisīt, lai labi savienojas.
5
Iemaisi olu un sāli. Pieber sodu. Biezpiens sāks it kā kust, un izveidosies viendabīga konsistence. Iemaisi ķimenes.
6
Iepildi māla bļodiņā un atstāj, lai atdziest un kļūst stingrs.