
"6 pret 1": efektīvā pārtikas iepirkšanas metode, kas ļaus ietaupīt naudu un laiku, kā arī uzlabot dzīves kvalitāti

Staigāt pa veikalu un iepirkt pārtiku var būt gan nogurdinoši, gan dārgi. Taču tas viss var palikt pagātnē! Ir parādījusies jauna metode, kas palīdzēs tev ietaupīt gan naudu, gan laiku un uzlabos dzīves kvalitāti!
Šefpavāra Villa Kolmena (Will Coleman) izstrādātā metode ir kļuvis par sensāciju. Kolmens bija ļoti neapmierināts ar to, cik pārmērīgi daudz laika pavada veikalos un to cik daudz pārtikas produktus izšķērdē, un nespēju iepērkoties iekļauties budžetā. Tāpēc viņš izstrādāja metodi, ko dēvē par “6 pret 1”( 6 to 1), lai veiksmīgi izplānotu, ko viņš gatavos visu nedēļu.
Kas tad ir šī efektīvā “6 pret 1” metode?
Mērķis ir doties uz lielveikalu tikai reizi nedēļā (vai divas reizes, ja ģimene ir lielāka). Šajā vienīgajā iepirkšanās reizē tiek iegādāti visi produkti visai nedēļai. Bet ko tieši pirkt? Kolmena metode nosaka, ka nepieciešams iegādāties:
- sešus dažādus dārzeņus;
- piecus augļus;
- četrus olbaltumvielu avotus;
- trīs cieti saturošus produktus;
- divas mērces vai uz maizes smērējamo produktu;
- un vienu kārumu, ar ko sevi palutināt.
Sarakstu var pielāgot atbilstoši individuālajām uztura vajadzībām.
@chefwillco If you’re looking to save time and money on your groceries, give this method a try. Will you be using this method to survive grocery shopping? #fyp #forbeginners #healthy #adulting #tips #groceryshopping #hauls #howto #cooking #budget #nyc #budgetmeals #comewithme #Vlog #traderjoes #highprotein ♬ original sound - Chef Will Coleman
Kā pielietot šo metodi?
Ir dažādi veidi, kā praktiski pielietot “6 pret 1” metodi. Var sākt ar to, ka iepriekš izplānojat, kuri būs tie seši dārzeņi un olbaltumvielu avoti, kas vislabāk sader kopā. Taču var arī neiespringt un vienkārši doties uz lielveikalu, izvēloties tos dārzeņus, kas konkrētajā dienā izskatās vissvaigākie.
Piemēram, ja šonedēļ lieliski izskatās zaļo lapu salāti, pievieno grozam arī redīsus un burkānus — tie ļaus vienmēr pagatavot gardus un svaigus salātus. Šie salāti būs garšīgi kopā ar vistas gaļu. Tāpat arī zaļās pupiņas, sparģeļi un kāposti var kalpot kā lieliska piedeva vistas gaļas ēdieniem.
Olas var būt lieliska izvēle brokastīm — tās labi sader ar salātiem vai smalkmaizīti. Makaroni, kas ir cieti saturošs produkts, var kalpot kā universāla bāze dažādiem ēdieniem. Pie tiem var pievienot kādu mērci. Humuss nodrošina gan garšu, gan olbaltumvielas, un tajā lieliski var mērcēt svaigus dārzeņus.
Balstoties uz šo metodi, tavs iepirkumu grozs varētu izskatīties šādi:
- 6 dārzeņi: Salāt lapas, burkāni, gurķi, paprika, brokoļi un ziedkāposti;
- 5 augļi: Saldētas ogas, bumbieri, tomāti un āboli, ananass;
- 4 olbaltumvielas: Vistas krūtiņa, grieķu jogurts, tofu, zivs pēc izvēles;
- 3 cieti saturoši produkti: Kvinoja, rīsi un makaroni;
- 2 mērces/smērējamais: Saldā čili mērce un krēmsiers;
- 1 produkts sevi lutināšanai: Šokolādes tāfelīte.
Izmantojot šīs sastāvdaļas, var pagatavot kādu no turpmāk minētajiem vienkāršajiem ēdieniem:
- Smūtijs ar saldētām ogām un grieķu jogurtu;
- Apcepta vistas gaļa ar brokoļiem un papriku, pasniegta ar rīsiem un saldo čili mērci;
- Salāti – salātlapas, tomāti, gurķi un paprika;
- Zivs ar kvinoju un ceptiem brokoļiem vai ziedkāpostiem, pasniegta ar salātiem no tomātiem, salātlapām, gurķiem un paprikas;
- Makaroni ar sasmalcinātiem, tvaicētiem brokoļiem un papriku;
- Uzkodas – sagriezti bumbieri, āboli, ananasi.
Kolmens norāda, ka, iespējams, būs jāpielāgo daudzumi atkarībā no mājsaimniecības lieluma. Piemēram, četru cilvēku ģimenei var būt nepieciešami divi vistas krūtiņu iepakojumi. Zinot, ka daudzi produkti jau atrodas mājās skapītī, šī metode palīdz saprast, kuras sastāvdaļas vēl pietrūkst, lai varētu pagatavot vieglas un sabalansētas maltītes.
Kāpēc tas ir izdevīgāk? Šefpavārs ir aprēķinājis, ka dārzeņi maksā daudz lētāk nekā jau pagatavotie pārstrādātie produkti. Kolmens dzīvo Amerikā. Viņš uzsver, ka šī metode palīdz samazināt impulsīvos pirkumus, liekot apdomāt, ko tieši iegādāties, un izmantot tikai produktus, kas jau ir nopirkti. Pavārs arī min, ka šī metode ir palīdzējusi viņam “ēst veselīgāk, jo uzsvars tiek likts uz augļiem un dārzeņiem.” Ēdot veselīgāk, viņš jūtas daudz enerģiskāks.
“Liela daļa atsauksmju, ko saņemu, ir par to, ka cilvēki ir atklājuši jaunas garšas priekš sevis,” dalās Kolmens, runājot par sociālo tīklu lietotājiem, kuri izmēģinājuši viņa metodi. “Viņi neēd vienu un to pašu atkal un atkal. Varbūt viņi katru nedēļu dodas uz veikalu un iegādājas tikai sešus dārzeņus, taču katru reizi viņi pagatavo kaut ko jaunu vakariņām, pusdienām vai brokastīm," raksta "ABC news".
Ne velti šī metode kļuvusi tik iecienīta un populāra — tā ievērojami atvieglo iepirkšanās procesu, jo dod skaidru pamatu, uz kura balstīties, un ļauj tālāk brīvi izpausties. Kolmens uzsver, ka nav obligāti jāpērk tikai svaigi produkti — var izvēlēties arī saldētus dārzeņus vai konservētus augļus. Iesācēji var apskatīties kādas ātri pagatavojamās receptēs, ja nav ideju, kādus produktus kombinēt. Arī pats Kolmens “TikTok” platformā dalās ar dažādām iedvesmojošām receptēm.