Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kā sagatavot dārzu ziemai: svarīgākie darbi, kas vēl jāveic oktobrī
foto: Shutterstock
Rudenī formē vīnogulājus, izgriežot vecos, sausos zarus. Tas ļaus augiem labāk attīstīties nākamajā gadā.
Noderīgi ikdienā

Kā sagatavot dārzu ziemai: svarīgākie darbi, kas vēl jāveic oktobrī

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Lai gan oktobrī šķiet, ka dārza darbi beidzas, patiesībā šis ir laiks, kad jāveic būtiskākie sagatavošanās darbi ziemai. Lai augi pārziemotu bez problēmām, šeit ir svarīgākie padomi, kas jāievēro.

1. Rozes: apgriešana un apsegšana

Pirms ziemas rozēm nogriez vecos, noziedējušos dzinumus, bet jaunajiem dzinumiem – nenobriedušos galus un pumpurus. Vīteņrozes uzmanīgi noņem no balstiem un noliec pie zemes. Atceries, ka rožu krūmus pamatīgāk apgriezt un formēt ieteicams pavasarī.

2. Vīnogulāju kopšana

Rudenī formē vīnogulājus, izgriežot vecos, sausos zarus. Tas ļaus augiem labāk attīstīties nākamajā gadā.

3. Augu mulčēšana

Nesen iestādītie augi vēl nav pilnībā adaptējušies, tāpēc tie ir jāmulčē. Tas pasargās saknes no aukstuma un palīdzēs augiem labāk iesakņoties.

4. Augu aizsardzība no sala un sniega

Lai izvairītos no izsutuma riska, augus apsedz tikai oktobra beigās vai novembra sākumā. Materiālam, ar ko apsedz augus, jābūt sausam un elpojošam. Skujeņus sedz tikai pirmajos 2–3 gados, pēc tam tie adaptējas un pārziemo bez papildu aizsardzības. Rudenī saista daudzstumbru augus, piemēram, tūjas, lai tie nesalūztu zem smagā sniega.

5. Zāliena sagatavošana ziemai

Pēdējo reizi nopļauj mauriņu oktobra sākumā vai vidū, atkarībā no laika apstākļiem. Ļauj zālei nedaudz ataugt, bet pārliecinies, ka tā nav pārāk gara, lai zem sniega nerastos izsutumi. No mauriņa savāc kritušās lapas, lai zāliens saglabātos veselīgs.

6. Dārzeņu un garšaugu stādīšana rudenī

Oktobra sākumā un vidū stādi ziemas ķiplokus – tie paspēs iesakņoties, bet līdz ziemai neizaugs. Uz ziemu var stādīt arī sīpolus, sēt dilles, salātus, pētersīļus un burkānus, lai pavasarī baudītu agrās ražas priekšrocības.