Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kā uz ziemu pareizi iepakot sala jutīgos kociņus?
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Kā uz ziemu pareizi iepakot sala jutīgos kociņus?

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Pamazām laiks sākt domāt par to, kā pasargāt no ziemas spelgoņa jutīgākos dārza iemītniekus. Vēlams piesegt ne tikai bambusus, platānas un citus siltā klimata retumus, bet arī magnolijas, rododendros, rozes un citus augus.

Darbi pirms ieziemošanas

Pirmais, kas jādara pirms augu iepakošanas uz ziemu, – tie kārtīgi jāsalaista. Tas tāpēc, ka ziemā augiem ir visai maza iespēja uzņemt mitrumu. Turklāt, ja šķiet, ka zeme ir pietiekami mitra, patiesībā augi mitrumu nespēj uzņemt pietiekamā daudzumā, tāpēc jālaista papildus. Piemēram, mūžzaļie rododendri lapās uzņem maksimāli daudz ūdens un no tā iztiek visu ziemu. Rudenī ieteicams nokaļķot koku stumbrus – tad pavasarī pirmie spilgtie saules stari nekaitēs mizai. Obligāti no sala jāsargā jaunie augi, kuri vēl nav izauguši pietiekami lieli un dārzā ir pirmos gadus. Tiem kaitējumu var nodarīt ne tikai nelabvēlīgi laikapstākļi, bet arī dažādi grauzēji: peles, žurkas, zaķi, arī stirnas un citi meža dzīvnieki.

Rīkojies soli pa solim

1. Kokus un citus augus pasargā no sala, ieziemojot tos no lejas uz augšu. Lejā pie saknēm un stumbra noklāj neitralizētu kūdru, sausas koku lapas egļu zarus, vidējās frakcijas priežu mulču, savukārt koka stumbru un zarus ietin gaisu caurlaidīgā materiālā: agroplēvē, niedru paklājiņā, vecās avīzēs vai tapetēs, papīrā, niedrēs vai egļu zaros. Ar egļu zariem augus vēlams sasegt ne tikai pie pašas zemes, bet arī nedaudz augstāk, jo to sīkās skujas nepatīk mazajiem grauzējiem. Tiem augiem, kas vēl nav sasnieguši divu metru augstumu, neaizmirsti aizsargmateriālā iepakot arī vainagu un zarus. Ieziemošanai nekad neizmanto plēvi vai citus neelpojošus materiālus.

2. Pakojamo materiālo piefiksē pie koka vai krūma pietiekami stingri, bet ne tā, lai stiprinājums grieztos mizā. Vislabāk izmanto veikalos nopērkamos savilcējus. Atceries, ka kokus un citus augus sedz tikai tad, kad vairākas dienas pēc kārtas dienā un naktī gaisa temperatūra noslīdējusi zem -2 grādu atzīmes.