Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Eksperti brīdina par bargu ziemu Eiropā
foto: Evija Trifanova/LETA
Pasaulē

Eksperti brīdina par bargu ziemu Eiropā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Vāja polārā virpuļa dēļ ziema Eiropā un Ziemeļamerikā šogad var būt barga. Par to raksta "The Watchers".

Eksperti brīdina par bargu ziemu Eiropā...

Saskaņā ar "Severe Weather Europe" (SWE) analīzi, oktobra pēdējo divu nedēļu laikā no Sibīrijas līdz Ziemeļamerikai tiek prognozēta būtiska sniega dziļuma palielināšanās. Šim agrīnajam sniega segas uzkrājumam var būt ievērojamas sekas gaidāmajai ziemai ziemeļu puslodē. Sniega uzkrāšanās oktobrī var izjaukt polārā virpuļa stabilitāti, kas ietekmē laika apstākļus vidējos platuma grādos.

"Destabilizēts polārais virpulis palielina ziemas laika apstākļu traucējumu iespējamību tādos reģionos kā Savienotās Valstis, Kanāda un Eiropa. Konkrēti, plašāka sniega sega ziemeļu puslodē rudenī var novest pie bargākiem aukstumiem un sniegputeņu palielināšanās," raksta laikraksts.

Polārais virpulis, kas stiepjas no Arktikas līdz vidējiem platuma grādiem, mainās pēc spēka un formas sezonas gaitā. Kad šī sistēma pavājinās, tas var radīt ievērojamas izmaiņas laika apstākļos. Vājš polārais virpulis bieži vien ļauj vēsajam polārajam gaisam virzīties uz dienvidiem. Tas var novest pie skarbiem ziemas apstākļiem ASV un Eiropā.

Patlaban sniega sega virs Eirāzijas pārsniedz 10 miljonus kvadrātkilometru. Tas ir trešais lielākais rādītājs pēdējo 20 gadu laikā. "Šis straujais sniega segas pieaugums, kas pārsniedz šī gadalaika normu, ir kritisks indikators potenciālajām izmaiņām ziemas laika dinamikā," vēsta laikraksts.

Prognozes arī rāda, ka stratosfēras vēja ātrums varētu samazināties laikā no decembra līdz janvārim, kas vēlreiz norāda uz iespēju novājināties polārajam virpuļviesulim. Šī pavājināšanās var izprovocēt pēkšņu stratosfēras sasilšanu - parādību, kas izraisa straujas laika apstākļu izmaiņas.