Kā pasargāt suni no sliktas elpas un zobu problēmām: veterinārārstes padomi
foto: Shutterstock
Lai izvairītos no iekaisumiem un bojātiem zobiem, ir svarīgi katru dienu rūpēties par suņa zobu tīrību.
Mūsu mīluļi

Kā pasargāt suni no sliktas elpas un zobu problēmām: veterinārārstes padomi

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Slikta elpa un zobakmens suņiem ir bieži sastopamas problēmas, kuras saimnieki ne vienmēr laikus pamana. Bieži vien zobu problēmas kļūst acīmredzamas tikai tad, kad sunim sāk parādīties nepatīkama smarža no mutes vai mainās ēšanas paradumi.

Suņa zobu veselība ir būtiska ne tikai mutes dobuma veselības uzturēšanai, bet arī vispārējai dzīvnieka veselībai un labklājībai. Regulāra mutes dobuma pārbaude un zobu kopšana ir nepieciešama, lai novērstu tādas problēmas kā zobakmens, periodontīts un citas smaganu slimības, kas var ietekmēt suņa vispārējo stāvokli. Veterinārārste Anete Kalniņa, Rimi Mājdzīvniekiem veselības eksperte, dalās svarīgos padomos, kā rūpēties par suņa zobu veselību ikdienā.

Mutes dobuma kopšana suņiem

Veterinārārste Anete Kalniņa skaidro, ka suņa mutes dobuma kopšana ir jāuzsāk jau kucēna vecumā, lai suns pierastu pie regulārām zobu pārbaudēm un tās neizraisītu stresu pieauguša suņa vecumā. Mazo šķirņu suņiem zobakmens veidošanās notiek biežāk un ātrāk nekā lielo šķirņu suņiem, jo īpaši tāpēc, ka mazajiem suņiem bieži ir citāda mutes dobuma mikroflora un ēšanas paradumi. Tomēr arī lielo šķirņu suņiem ir svarīgi pievērst uzmanību zobu veselībai, jo zobakmens veidošanās process notiek lēnāk, bet tas joprojām var būt nozīmīgs.

Saimnieki bieži vien konstatē problēmas, kad suņiem sāk parādīties slikta elpa, kas liecina par baktēriju uzkrāšanos mutes dobumā. Baktērijas uz zobakmens rada labvēlīgu vidi, kurā veidojas iekaisumi, tādi kā periodontīts. Periodontīts ir nopietna zobu slimība, kas var izraisīt zobu izkrišanu un būtisku suņa veselības pasliktināšanos.

Zobu tīrīšana un papildlīdzekļi

Lai izvairītos no iekaisumiem un bojātiem zobiem, ir svarīgi katru dienu rūpēties par suņa zobu tīrību. Regulāra zobu tīrīšana ir visefektīvākais veids, kā novērst zobakmens uzkrāšanos un nodrošināt suņa zobu ilgtermiņa veselību. Tam nepieciešams izmantot speciāli suņiem paredzētas zobu pastas un zobu birstes. Ja nav pieejamas suņu zobu birstes, var izmantot arī mīkstas bērnu zobu sukas vai marlīti, uztinot to uz pirksta. Regulāra zobu kopšana palīdzēs izvairīties no dārgām zobārsta vizītēm un nodrošinās, ka suņa mutes dobums ir vesels.

Veterinārārsti arī iesaka izmantot dažādus papildlīdzekļus, piemēram, specializētus zobu kārumus, kas paredzēti zobu veselības uzlabošanai, kā arī piedevas ūdenim vai ēdienam, kas palīdz samazināt baktēriju vairošanos mutes dobumā. Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka ne visas sausās barības palīdz mehāniski tīrīt zobus, jo sausās barības ēšanas laikā izdalās daudz siekalu, kas veicina zobakmens veidošanos. Ir pieejamas specializētas sausās barības, kas paredzētas zobakmens profilaksei, taču standarta sausā barība šo funkciju nepilda.

Zobakmens noņemšana un vizīte pie veterinārārsta

Ja suņa mutes dobuma pārbaudē tiek konstatēts zobakmens, iekaisušas smaganas vai bojāti zobi, veterinārārsts var rekomendēt mutes dobuma sanāciju, kuras laikā, iespējams, kāds zobs tiks izņemts. Lai gan šī procedūra var izraisīt stresu suņa saimniekam, veterinārārste Anete Kalniņa uzsver, ka šādas manipulācijas nevar veikt bez pilnas anestēzijas, jo tās ir sāpīgas un kompleksas, īpaši, ja nepieciešams tīrīt zobakmens nogulsnes zem smaganām. Šāda ārstēšana ir salīdzināma ar cilvēku mutes dobuma ķirurģiskām procedūrām, kuras bieži vien arī tiek veiktas sedācijā.

Pareizi veicot mutes dobuma kopšanu un rūpējoties par suņa zobiem jau no agrīna vecuma, saimnieks var nodrošināt, ka suns ilgtermiņā paliek vesels un bez liekām sāpēm, ko var radīt iekaisumi vai bojāti zobi.

Papildu padomi suņa mutes veselības uzturēšanai

  • Regulāra zobu pārbaude pie veterinārārsta vismaz reizi gadā.
  • Zobu higiēna mājas apstākļos, izmantojot suņiem paredzētu zobu pastu.
  • Papildus suņa uzturam pievienot zobakmens profilakses produktus, piemēram, košļājamās nūjiņas vai īpašas piedevas.
  • Sekot līdzi izmaiņām suņa elpā un ēšanas paradumos, jo tie var būt pirmie signāli, ka mutes dobuma veselība ir pasliktinājusies.

Tēmas