Ķirbis tavā virtuvē - kā uzglabāt un gatavot šo rudens superproduktu
foto: Shutterstock
Ķirbi var pagatavot dažādos veidos, taču tas var kļūt arī par dizaina objektu – mazie daudzveidīgo formu ķirbīši piešķirs rudenīgi mājīgu noskaņu interjerā. Savukārt lielākos ķirbjos var izgrebt acis, muti vai kādus fantāzijas tēlus un ar tiem izdekorēt māju Halovīnam.
Noderīgi ikdienā

Ķirbis tavā virtuvē - kā uzglabāt un gatavot šo rudens superproduktu

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Ķirbis ar riekstu garšu, spageti ķirbis, muskata ķirbis, dekoratīvais ķirbis – šie un citi ķirbju veidi atspoguļo daudzveidību, ko šī lielā oga piedāvā mūsu virtuvē. Un, protams, neaizmirsīsim omes ķirbi, kas izaudzis kompostkaudzē un kopā ar citiem lauku labumiem nonācis virtuvē.

Šo rudens bagātību iesākt, lai tā ne tikai neaizietu bojā, bet arī atvieglotu ikdienas maltīšu pagatavošanu, skaidro Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.

Kāpēc ķirbis ir rudens superprodukts?

Ķirbji ir bagāti ar šķiedrvielām, vitamīniem (A, C un E), kā arī minerālvielām, piemēram, kāliju un magniju. Tie palīdz uzturēt sirds veselību, uzlabot gremošanu un veicina imunitātes stiprināšanu. Lai maksimāli izmantotu šo rudens velti, ir svarīgi saprast, kā pareizi to uzglabāt un izmantot dažādos ēdienos.

Kā uzglabāt veselu ķirbi mēnešiem ilgi

Lai saglabātu ķirbja uzturvērtību un krāšņumu līdz pat nākamajai siltajai sezonai, šefpavārs Normunds Baranovskis, iesaka ar to rūpīgi apieties. Uzglabāšanai ķirbis jānovieto sausā, vēsā telpā, kas nav pakļauta caurvējam vai tiešiem saules stariem. Bojāta miza var izraisīt strauju bojāšanos, tāpēc izvairieties no triecieniem transportēšanas laikā. Ja ķirbis ir sagriezts, tā gabali jāuzglabā ledusskapī, taču jāatceras, ka svaigu ķirbi istabas temperatūrā var turēt tikai dažas dienas. Saldētavā ķirbis saglabāsies ilgāk un ir ideāli piemērots sagatavju veidošanai ēdienreizēm.

Ķirbja sagataves ēdienreizēm - no saldētavas līdz galda dekorācijām

Ja ķirbja ir vairāk nekā nepieciešams, sagatavojiet to nākamajām maltītēm. Svaigu ķirbi var sagriezt gabalos un uzglabāt ledusskapī pāris nedēļas, bet, lai tas kalpotu vēl ilgāk, uzglabājiet to saldētavā. No ķirbja var pagatavot biezeni, ko iespējams izmantot gan zīdaiņu ēdienam, gan kā piedevu sautējumiem, krēmzupām, kūkām un pankūkām.

Ķirbju receptes - daudzveidīgas garšas katram ēdienam

"Omes ķirbis ir universāls, to var izmantot gan zupām, gan salātiem, gan marinētām uzkodām," atzīmē Baranovskis. Ķirbja sēklas var žāvēt un izmantot kā veselīgu piedevu salātiem un zupām. Tāpat ķirbis ir lielisks pamats biezzupām, kurās var pievienot dažādus dārzeņus un garšvielas, piemēram, kanēli un muskatriekstu, lai iegūtu izcilu ziemas ēdienu. Neaizmirstiet arī klasisko recepti – marinētu ķirbi ar krustnagliņām. Un ja vēlaties neparastāku garšu, pievienojiet ķirbim cidonijas šķēlītes, lai iegūtu ananasam līdzīgu garšu.

Sulas un ievārījumi: kā ķirbis var būt daļa no veselīga dzīvesveida

No ķirbjiem var spiest sulu, ko bagātināt ar burkāniem, āboliem vai citrusaugļiem, lai līdzsvarotu ķirbja saldumu. Muskatķirbis nav piemērots sulas spiešanai, bet to var izmantot dažādiem desertiem, ievārījumiem un pankūkām.

Radošs ķirbju izmantojums mājas dekorācijās

Papildus kulinārajai vērtībai ķirbji ir arī izcili dekoratīvi objekti. Mazie dekoratīvie ķirbīši piešķirs mājīgumu un rudenīgu noskaņu interjerā, savukārt lielie ķirbji ir lieliski piemēroti Halovīna dekorācijām.