Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kinorežisors Dāvis Sīmanis ceturtdien, 17.oktobrī, svinīgā ceremonijā Lietuvas galvaspilsētā Viļņā saņēma Baltijas Asamblejas balvu mākslā.

Baltijas Asamblejas balvu pasniegšanas ceremonija

Kinorežisors Dāvis Sīmanis ceturtdien, 17.oktobrī, svinīgā ceremonijā Lietuvas galvaspilsētā Viļņā saņēma Baltijas Asamblejas balvu mākslā. Balva piešķirta par starptautiski novērtēto, ...

Kino

FOTO: Baltijas Asamblejas balvu mākslā ieguvis latviešu kinorežisors Dāvis Sīmanis

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Kinorežisors Dāvis Sīmanis ceturtdien, 17.oktobrī, svinīgā ceremonijā Lietuvas galvaspilsētā Viļņā saņēma Baltijas Asamblejas balvu mākslā. Balva piešķirta par starptautiski novērtēto, Berlīnes kinofestivālā apbalvoto spēlfilmu “Marijas klusums”. Filma ir Latvijas un Lietuvas kopražojums, kas augstā mākslinieciskā līmenī runā par visai Baltijai nozīmīgiem un liktenīgiem vēsturiskiem notikumiem.

FOTO: Baltijas Asamblejas balvu mākslā ieguvis lat...

Ar Asamblejas balvu zinātnē apbalvots lietuviešu zinātnieks Lims Kupčinsks (Limas Kupčinskas) par izcilu ieguldījumu fundamentālajos un klīniskajos pētījumos, inovācijām gremošanas un aknu slimību jomā, kā arī profesionāliem zinātniskiem sasniegumiem. Savukārt balva literatūrā piešķirta igauņu rakstniekam un dzejniekam Reinam Raudam (Rein Raud) par noveli “Katkurong” (“Sērgas vilciens’’).

Katras balvas apjoms ir 5000 eiro. Tā ir dibināta 1994.gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki.

Ar Baltijas Inovācijas balvu apbalvots Lietuvas biotehnoloģiju uzņēmums “Nando”, kas izstrādā un ražo augstas pievienotās vērtības mikrobioloģiskos produktus un ķīmiskās piedevas lauksaimniecībai un rūpniecībai. Savukārt inovācijas balvas diplomu saņēma Latvijā bāzētais uzņēmums “Invessel”, kas specializējas alumīnija laivu konstrukcijā, un Igaunijas klimata tehnoloģiju uzņēmums “eAgronom”,  kas vērsts uz lauksaimniecību un apņēmies palīdzēt lauksaimniekiem pārņemt ilgtspējīgu praksi.

Pasākumā piešķirtas arī BA medaļas par īpašiem nopelniem Baltijas valstu vienotības stiprināšanā un sadarbības veicināšanā. Ar medaļu apbalvots Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis (Volodymyr Zelenskyy), kurš aizstāv brīvās pasaules un humānās vērtības, apturot Krieviju kaujas laukā un atņemot okupētās teritorijas. Ar medaļu uzsvērti viņa nopelni cīņā par brīvību un neatkarību, kas ir arī cīņa par Baltijas valstu un Eiropas brīvību. Tāpat medaļa piešķirta Eiropas Komisijas prezidentei Urzulai fon der Leienai (Ursula von der Leyen) par nopelniem cīņā par brīvību, Eiropas vērtībām un Eiropas vienotību, kā arī bijušajam NATO ģenerālsekretāram Janam Stoltenbergam (Jens Stoltenberg) par spēcīgu līderību cīņā par Ukrainas brīvību.

Svinīgajā ceremonijā medaļu pasniedza Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājam Raimondam Bergmanim par vērtīgu ieguldījumu Baltijas valstu drošības stiprināšanā. Tāpat medaļu saņēma ģimenes medicīnas profesore un Tartu Universitātes Medicīnas fakultātes prodekāne Ruta Kalda (Ruth Kalda), Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere un Igauņu rakstnieks un tulkotājs Marguss Konnula (Margus Konnula).

Vēl ar Baltijas Asamblejas medaļu apbalvots koncertaģentūras “Uus Kontsert” producents, kamerorķestra “ME” un Baltijas klavierorķestra dibinātājs Toivo Tuberiks (Toivo Tuberik) un Baltijas Asamblejas Lietuvas delegācijas loceklis Romualds Vaitkus (Romualdas Vaitkus).

Svinīgā balvu pasniegšanas ceremonija ceturtdien, 17.oktobrī, notika Asamblejas 43.sesijas ieskaņā. Parlamentārieši no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas šajās dienās pulcējušies Viļņā, lai spriestu par reģionam būtiskiem jautājumiem un stiprinātu sadarbību starp mūsu valstīm un plašākā līmenī. Parlamentāriešu uzmanības centrā ir jautājums par Baltijas valstu lomu mākslīgā intelekta attīstīšanā.