Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ar režisora Oltes filmu "Tesa man" atklāj Rīgas Starptautisko kino festivālu.

Kino mīļotāji un sabiedrībā zināmi ļaudis apmeklē filmas "Tesa man" pirmizrādi

Rīgā, kinoteātrī "Splendid Palace", šovakar plkst.19 ar režisora Uģa Oltes filmu "Tesa man" atklāts Rīgas Starptautiskais kino festivāls ("Riga IFF").

Kino

FOTO: ar režisora Oltes filmu "Tesa man" atklāj Rīgas Starptautisko kino festivālu

Izklaides nodaļa

Jauns.lv/LETA

Rīgā, kinoteātrī "Splendid Palace", šovakar plkst.19 ar režisora Uģa Oltes filmu "Tesa man" atklāts Rīgas Starptautiskais kino festivāls ("Riga IFF").

FOTO: ar režisora Oltes filmu "Tesa man" atklāj Rī...

"Riga IFF" 11.sezonā pievērsīsies kino mākslai kā izpratnes un līdzpārdzīvojuma veicināšanas formātam. 11 dienu un nakšu garumā "Riga IFF" skatītājiem piedāvās plašu filmu izlasi, kas vairāk nekā 100 seansos kinoteātros "Splendid Palace" un "Forum Cinemas", kā arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un tiešsaistē visā Latvijā aptvers dažādas kinematogrāfiskās pieredzes.

Festivāla programmas sadaļa "Festival Selection" apkopos spilgtākos aizvadītās festivālu sezonas iespaidus un godalgotās filmas. Uz "Riga IFF" ekrāniem atceļos spāņu klasiķa Pedro Almodovara jaunākā melodrāma "Blakusistaba", kurā lomas atveido aktrises Džuliana Mūra un Tilda Svintone.

Britu sociālā reālisma režisores Andreas Arnoldas pieaugšanas stāstā "Putns" uz ekrāna būs redzami aktieri Francs Rogovskis un Berijs Kjogans. "Riga IFF" tiks izrādīts bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa portretējums Ali Abasi filmā "Māceklis" ar Sebastianu Stenu un Džeremiju Strongu no seriāla "Pēctecība" galvenajās lomās.

Uz lielā ekrāna atgriežoties aktrisei Demijai Mūrai, filma "Substance" atklās mākslīgā skaistuma kulta laikmeta ēnas puses. Savukārt 77. Kannu kinofestivāla atklāšanas filma, franču absurdista Kventina Dipjē metakomēdija "Otrais cēliens" pulcēs franču aktierus Lea Sejdū, Luiju Garelu un Vensānu Lindonu. Sadaļas filmu lokā ir arī tādi kino darbi kā Berlināles laureātfilma "Dahomejas karaliste", Metjū Rankina komēdija "Universālā valoda", Bruno Dimona darbs "Impērija" un citas filmas.

Programmā iekļauti arī vairāki retrospekcijas akcenti. Festivāla sadaļas "In Kino Veritas" fokusā uz "Riga IFF" ekrāniem būs skatāma režisora un absurdista Jana Švankmajera kolorītās māla un objektu animācijas.

Savukārt vācvalodīgajam kinematogrāfam veltītajā "Zeitgeist Deutschland" sadaļā festivāla pirmajā nedēļas nogalē gaidāmajā seansā apmeklētājiem būs iespēja būt starp pirmajiem pasaulē, kas uz lielā ekrāna pieredzēs restaurēto režisora Vima Vendersa darbu "Parīze, Teksasa". Sadaļā iekļauts arī četru autora īsfilmu seanss.

"Riga IFF" programmā iekļautas filmas "Šambala", "Peldmāja" un "Elles katls". Savukārt žanra kino cienītājus uz kino zālēm aicinās vairāki psiholoģiskie trilleri, to skaitā dāņu sērijveida slepkavas stāsts "Meitene ar adatu" un filma "Sadzīvot ar mirušajiem".

Programmā iekļautas arī tādas vēsturiskās drāmas kā "Ar mīlestību no Hildes" un "Vētru salas Maja" un pirmo reizi pārstāvēta "anime" estētika ar animācijas filmu "Spoku kaķis Anzu" visai ģimenei. Tāpat pirmo reizi festivāla pastāvēšanas vēsturē tiks izrādīta arī 3D filma - Lietuvas kino veidotāju veikums "Čivinošā dvēsele".

Savukārt "Kids’ Reel" sadaļā, svinot trīs sēriju pasaules pirmizrādi, uz muzikāli izglītojošu piedzīvojumu jaunākos skatītājus aicinās animācijas īsfilmu cikla "Brīnumskapis" varoņi, savukārt Latvijas pirmizrādi svinēs Latvijas studijas "White Picture" līdzproducētā ģimenes filma "Grāmata par visu", kas piemērota bērniem no septiņu gadu vecuma. Tāpat jau trešo gadu festivāla nedēļas nogalēs noritēs arī relaksētie animācijas īsfilmu seansi - tie veidoti gan kā mazāko skatītāju pirmā kino pieredze kinoteātrī, gan piedzīvojums bērniem ar funkcionāliem vai autiskā spektra traucējumiem.

Festivāla laikā pasaules pirmizrādes svinēs trīs Latvijas pilnmetrāžas filmas - Lailas Pakalniņas darbs "Gala punkti", Māra Maskalāna filma "Beigas" un Oltes filma "Tesa man".

Dažāda mēroga Eiropas un pasaules filmu pirmizrādes gaidāmas arī Baltijas reģiona kino sasniegumiem veltītajā sadaļā "Home made premieres" un festivāla īsmetrāžas filmu konkursu - nacionālā un starptautiskā - seansos, kuru dalībnieki pretendē ne tikai uz festivāla apbalvojumiem, bet arī uz kandidatūru prestižajai Eiropas Kino akadēmijas balvai "Eiropas īsfilma 2025".

Paralēli noritēs arī kino nozares profesionāļiem veltītā programma "Riga IFF Forum", kā arī pasākumu kopums plašākai publikai. Festivāls norisināsies līdz 27.oktobrim.