Rudens tuvošanās darba tirgū nes būtiskas izmaiņas: kā labāk sagatavoties šim periodam?
foto: Edijs Pālens/LETA
Bizness un ekonomika
2024. gada 26. augustā, 05:08

Rudens tuvošanās darba tirgū nes būtiskas izmaiņas: kā labāk sagatavoties šim periodam?

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Rudens tuvošanās darba tirgū nes būtiskas izmaiņas, kas ietekmē sezonālo darbaspēka plūsmu. Augusts un septembris jau tradicionāli ir laiks, kad pieprasījums pēc īstermiņa darbiniekiem pieaug, un uzņēmumi steidz pieņemt darbā jaunus darbiniekus, lai sagatavotos rudens sezonas aktualitātēm.

Pagaidu nodarbinātības un personāla atlases uzņēmuma “Biuro” eksperti apskata piecas galvenās sezonālā darbaspēka tendences un sniedz praktiskus padomus, kā gan darba devējiem, gan darba meklētājiem labāk sagatavoties šim periodam.

1. Pieprasījums pēc īstermiņa darbiniekiem pieaug

Rudens sākumā uzņēmumi saskaras ar nepieciešamību aizpildīt tās vakances, kas radušās pēc tam, kad vasaras sezonas darbinieki atgriežas savās pastāvīgajās darba vietās vai studijās. Šajā laikā palielinās pieprasījums pēc darbiniekiem īstermiņa amatos, īpaši tādās nozarēs kā mazumtirdzniecība, loģistika un viesmīlība. Lai efektīvi piesaistītu nepieciešamos darbiniekus, uzņēmumiem būtu ieteicams savlaicīgi sagatavot darba sludinājumus un paplašināt personāla atlases kanālus.

2. Elastīgums kļūst par atslēgas faktoru

Gan darba devēji, gan darbinieki arvien biežāk izvēlas elastīgus darba grafikus. Darbiniekiem šāda pieeja ļauj vieglāk saskaņot darbu ar citām ikdienas lietām, piemēram, mācībām, savukārt uzņēmumiem tas sniedz iespēju labāk pielāgoties mainīgajām darba slodzēm. Rudens sezonā ir vērts apsvērt iespēju piedāvāt elastīgākus darba nosacījumus, lai piesaistītu plašāku darbinieku loku.

3. Sezonālu darbinieku tendences mainās

Gadu gaitā sezonālā darbaspēka plūsma ir piedzīvojusi pārmaiņas. Agrāk liels uzsvars tika likts uz studentu nodarbināšanu vasarā, bet mūsdienās arvien vairāk pieaug tendence, ka sezonāls darbs kļūst par ilgtermiņa risinājumu dažādām sabiedrības grupām. Uzņēmumiem ir svarīgi pielāgoties šīm izmaiņām, piedāvājot ilgtermiņa attīstības iespējas un motivējošus darba nosacījumus. 

“Patlaban situācija darba tirgū ir līdzīga kā pirmspandēmijas līmenī, jo sevišķi ņemot vērā sezonas darbu ietekmi, kas palielina pieprasījumu. Jau oktobrī sezonas strādnieki atgriezīsies bezdarbnieku rindās un, pieņemu, ka parādīsies nedaudz vairāk brīvo darba roku,” saka “Biuro” klientu apkalpošanas vadītāja Baiba Rozentāle.

4. Augošs pieprasījums pēc specifiskām prasmēm

Rudens sezonā nereti pieaug pieprasījums pēc konkrētām prasmēm, piemēram, lauksaimniecībā, loģistikā un ražošanā. Daudzās nozarēs, piemēram, pārtikas pārstrādē un mazumtirdzniecībā, nepieciešami darbinieki, kas spēj ātri apgūt un pielietot praktiskās prasmes. Būtiski koncentrēties uz prasmju apguvi un kompetenču attīstīšanu jau atlases procesā, lai nodrošinātu darbinieku ātru integrāciju un efektivitāti.

5. Tehnoloģiju izmantošana personāla atlasē

Arvien vairāk uzņēmumu digitalizē savus procesus, tāpēc digitālās prasmes kļūst par būtisku priekšrocību darba meklētājiem. Rudens sezonā īpaši pieprasīti ir darbinieki, kuri spēj izmantot dažādus digitālos rīkus un programmatūru. Gan darba devējiem, gan darba meklētājiem būtu vērts investēt laiku digitālo prasmju attīstīšanā, lai palielinātu savas izredzes darba tirgū.

Lai veiksmīgi sagatavotos rudens darba tirgum, ir svarīgi sekot līdzi aktuālajām sezonālā darbaspēka tendencēm un pielāgot savas stratēģijas mainīgajiem apstākļiem. Gan uzņēmumiem, gan darba meklētājiem jābūt gataviem ātri reaģēt uz darba tirgus izmaiņām, piedāvājot elastīgus darba nosacījumus, uzlabojot digitālās prasmes un savlaicīgi veicot darba atlases vai pieteikšanās procesus. Savlaicīga plānošana, prasmju pilnveidošana, elastīgi darba piedāvājumi un tehnoloģiju izmantošana būs galvenie faktori, kas palīdzēs nodrošināt efektīvu darbaspēka atlasi un sagatavot uzņēmumus rudens sezonas izaicinājumiem.