Vairums neatbalsta valdības iniciatīvu samazināt iemaksas pensiju 2. līmenī un tās darbu pie nodokļu izmaiņām
foto: Shutterstock
Dienas laikā tika savākti nepieciešamie paraksti par pensiju otrā līmeņa iemaksu nesamazināšanu.
Bizness un ekonomika
2024. gada 13. septembrī, 13:16

Vairums neatbalsta valdības iniciatīvu samazināt iemaksas pensiju 2. līmenī un tās darbu pie nodokļu izmaiņām

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

77 % respondentu neatbalsta valdības iniciatīvu samazināt iemaksu apmēru pensiju 2. līmenī, turklāt 45 % uzskata, ka jebkuras izmaiņas pensiju sistēmā mazina tai uzticību, liecina bankas Citadele veiktās aptaujas dati. Vienlaikus arī 70 % respondentu negatīvi vērtē valdības darbu pie nodokļu izmaiņām.

Vairāk kā puse jeb 53 % kopumā neizprot valdības rosinātās izmaiņas pensiju sistēmā, proti, pārcelt 1 procentpunktu no iedzīvotāju veiktajām iemaksām no pensiju 2. līmeņa uz 1. līmeni. Savukārt piektdaļu jeb 20 % respondentu rosinātās izmaiņas mudinās veidot papildu uzkrājumus krājkontā vai skaidrā naudā, bet ne pensiju sistēmā.

“Jau gadiem ilgi pētījumos ir secināts, ka Latvijas iedzīvotāju izpratne par pensiju sistēmu un uzticība tai ir ļoti zema, un šādas regulāras izmaiņas un neapdomīgi īstermiņa lēmumi to grauj vēl vairāk. Šobrīd patiesais iemesls ir budžeta lāpīšana un valdības iepriekšējo kļūdu labošana, nevis straujāka pensiju uzkrājumu vairošana, kā tiek apgalvots. Tāpat arī šīs izmaiņas tiek pasniegtas kā maznozīmīgas, taču mūsu aprēķini  parāda, ka vidējās algas saņēmēja pensijas 2. līmeņa uzkrājums 10 gadu laikā var sarukt par 3 – 3,5 tūkstošiem eiro jeb gandrīz 10 %. To, ka sabiedrībai nav vienalga, apliecina dienas laikā savāktie vairāk nekā 10 000 paraksti par pensiju otrā līmeņa uzkrājumu nesamazināšanu, un joprojām ikviens tiek aicināts paust savu viedokli ar parakstu platformā Mana Balss," saka Kārlis Purgailis, bankas Citadele meitasuzņēmuma CBL Asset Management valdes priekšsēdētājs.

Valdības ierosinājumu mazināt pensiju 2. līmeņa iemaksu apmēru atbalsta vien 8 % respondentu. Vienlaikus 13 % nemaz nav dzirdējuši par plānotām izmaiņām pensiju sistēmā, kā arī tikpat daudz respondentu šobrīd nedomā par savām vecumdienām un pensijas uzkrājumu.