Slavenības
2024. gada 13. septembrī, 14:10

VIDEO: pundurnīlzirga mazulīte Taizemes zoodārzā kļuvusi par interneta sensāciju; tagad viņu nākas glābt no uzmācīgajiem faniem

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Taizemes zoodārzā piedzimusī pundurnīlzirgu mazulīte kļuvusi par interneta sensāciju, strauji palielinot apmeklētāju skaitu. Tagad radusies cita problēma — kā viņu glābt no ļaužu uzmācības.

VIDEO: pundurnīlzirga mazulīte Taizemes zoodārzā k...

Moo Denga ir divus mēnešus veca pundurnīlzirgu meitenīte, kuru redzēt nu raujas apmeklētāju pūļi zoodārzā netālu no Taizemes kūrortpilsētas Patajas. Kopš viņas piedzimšanas jūlijā zoodārza apmeklētāju skaits ir divkāršojies.

Taču zoodārza direktoram nākas mudināt ļaudis uzvesties normāli — sociālajos tīklos jau izplatījušies video, kuros apmeklētāji mazulītim dara pāri. Daži ļaundari mēdz viņu apmētāt ar dažādiem priekšmetiem vai uzliet viņai ūdeni, lai neļautu gulēt.

"Šāda uzvedība ir ne tikai cietsirdīga, bet arī bīstama," paziņoja zoodārza direktors Narongvits Čodčojs. Viņš piedraudēja ar lielām tiesiskām nepatikšanām ikvienam, kurš slikti izturēsies pret Moo Dengu. Lai kontrolētu publikas uzvedību, pie pundurnīlzirgu mītnes ir uzstādītas novērošanas kameras, bet par kārtību gādā policists.

"Lielāko daļu laika viņa guļ," savulaik izteicās zoodārza kopējs Athapons Nundī. "Viņa ēd tikai mammas pienu, neko citu viņa neēd." Iespējams, ka šī jau 20 kilogramus smagā mazulīte zāli sāks ēst nākamajā mēnesī, viņš sacīja. Tiesa, publicētajos video jau redzams, ka Moo Denga jau sākusi gardi čāpstināt zaļumus. Pārējā laikā viņa rotaļājas gluži kā mazie cilvēkbērni. Viņš norāda, ka arī pieaugušie pundurnīlzirgi dienas laikā mēdz gulēt. "Parasti viņi vienkārši guļ un mērcējas ūdenī, jo mēdz kļūt karsti."

Pundurnīlzirgi (Choeropsis liberiensis) savvaļā dzīvo Rietumāfrikas mežos un purvos, galvenokārt Libērijā, kā arī Sjeraleonē, Gvinejā un Kotdivuārā. Šis dzīvnieks, kurš ir aktīvs naktīs, ir apdraudēta suga. Starptautiskā dabas un dabas resursu aizsardzības savienība lēš, ka savvaļā mūsdienās dzīvo tikai apmēram 2500 pundurnīlzirgu. To skaits joprojām samazinās, jo attīstoties cilvēku saimnieciskajai darbībai, proti, lauksaimniecībai un mežu izciršanai, samazinās pundurnīlzirgu apdzīvotās teritorijas. Tos arī medī gaļas ieguvei.