1dienas
9stundas
32minūtes
56sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

"Tramps atkal sevi pasludinās par uzvarētāju pirms balsu saskaitīšanas!" nešaubās Harisas komanda un pat vairāki republikāņi

Nils Zālmanis

Jauns.lv

Kad līdz ASV prezidenta vēlēšanām atlikušas tikai pusotras nedēļas, demokrātu kandidātes, pašreizējās ASV viceprezidentes Kamalas Harisas komanda prognozē, ka eksprezidents un republikāņu kandidāts Donalds Tramps vēlēšanu dienā pasludinās savu uzvaru jau krietni pirms visu balsu saskaitīšanas, gluži kā viņš to darīja pirms četriem gadiem. Par to ir pārliecināti arī vairāki Trampa nometnes pārstāvji.

"Tramps atkal sevi pasludinās par uzvarētāju pirms...

Iesākumam neliela ekskursija vēsturē. Jau savā pirmajā nopietnajā cīņā par Balto namu 2016. gadā Donalds Tramps deklarēja savu skatījumu par vēlēšanu rezultātu — tā var būt tikai viņa uzvara vai pretinieku krāpšanās. "Es pilnībā atzīšu vēlēšanu rezultātu, ja es uzvarēšu," viņš paziņoja īsi pirms vēlēšanu dienas, kurā viņam pretī stājās demokrātu kandidāte, toreizējā valsts sekretāre Hilarija Klintone. Toreiz Tramps, daudziem par lielu pārsteigumu, pārliecinoši pieveica Klintoni, uzvarot ne tikai Floridā, bet arī atņemot demokrātiem "viņu" štatus ASV ziemeļaustrumos Pensilvāniju, Mičiganu un Viskonsinu.

Tiesa, jau toreiz Tramps ķērās pie tradicionālās žēlošanās par pretinieku krāpšanos, apsūdzot miljoniem nelegālo imigrantu balsošanā par Klintoni, tādējādi viņa visā ASV teritorijā ieguva vairāk balsu nekā viņš (65,85 miljoni pret 62,99 miljoniem). Šī "mana uzvara vai pretinieku krāpšanās" devīze kļūs par Trampa trumpja kārti visās viņa vēlēšanu kampaņās.

Nekas šajā ziņā Trampa pasaules uzskatā nav mainījies, savu zaudējumu 2020. gadā viņš principā nekad nav atzinis un, spriežot pēc pašreizējās vēlēšanu kampaņas gaitas un Trampa aizvien agresīvākajiem un pat necenzētiem izteikumiem, būtu naivi to gaidīt arī šoreiz. Vēl vairāk, 2020. gadā viņš nekautrējās paziņot par savu uzvaru krietni pirms balsu saskaitīšanas izšķirošajos štatos, un analoģisku Trampa taktiku sagaida arī 5. novembrī.

2020. gada vēlēšanās pret kādreizējo viceprezidentu Džo Baidenu (Baraka Obamas prezidentūras laikā) Tramps, vēl krietni pirms visu balsu saskaitīšanas paziņoja, ka ir uzvarējis vēlēšanās, ja skaita "likumīgās balsis", vienlaikus apsūdzot demokrātus krāpšanā. "Ja saskaita likumīgās balsis, es viegli uzvaru," paziņoja Tramps. Viņa apgalvojumi bija tik skandalozi, ka vairākas vadošās ASV telekompānijas, piemēram, MSNBC, ABC, CBS, CNBC, NBC atslēdza ASV prezidenta preses konferences translāciju, norādot uz prezidenta meliem.

2020. gada vēlēšanās Trampa atbalstītāji pat ķērās pie diezgan komiskām metodēm, lai nepieļautu demokrātu kandidāta uzvaru. Piemēram, Mičiganā un Pensilvānijā, kur Tramps sākotnēji bija vadībā, viņi pulcējās pie vēlēšanu iecirkņiem un prasīja balsu skaitīšanas pārtraukšanu, savukārt Arizonā, kur vadībā bija Baidens, viņi, aci nepamirkšķinādami, prasīja tieši pretējo — lai balsu skaitīšana turpinātos.

Lieki teikt, savu zaudējumu vēlēšanās (toreiz viņš negaidīti zaudēja Džordžijā, un viņu pieķēra prasībā štata valsts sekretāram Bredam Rafenspergeram "sameklēt" trūkstošās 11 780 balsis, kā arī Pensilvānijā, Mičiganā, Viskonsinā un Arizonā) Tramps nekad neatzina, bet viņa uzkūdītie atbalstītāji nākamā gada 6. janvārī mēģināja iebrukt Kapitolija ēkā, lai neļautu Kongresam apstiprināt vēlēšanu rezultātus un Baidena uzvaru).

Kā būs 5. novembrī?

“NBC News” vēsta, ka ASV viceprezidente Kamala Harisa, viņas komanda un daži Trampa sabiedrotie prognozē Trampa ķeršanos pie ierastām metodēm un savas uzvaras pasludināšanu vēlēšanu naktī jau tad, kad svārstīgajos štatos (tādi šogad ir septiņi — Pensilvānija, Mičigana, Viskonsina, Nevada, Arizona, Ziemeļkarolīna un Džordžija) uzvarētājs vēl nebūs noskaidrots.

Pašlaik izskatās, ka Pensilvānija ar savām 19 Elektoru kolēģijas balsīm būs izšķiroši svarīga abiem kandidātiem. Ja Harisai tur uzvarēs, viņai pietiks vēl ar Mičiganu un Viskonsinu, lai iegūtu kārotās 270 balsis. Ja tur uzvarēs Tramps, viņam pietiks arī ar Ziemeļkarolīnu un Džordžiju.

Ļoti iespējams, ka vēlēšanu rezultātu noskaidrošana svārstīgajos štatos var ieilgt, piemēram, lai apstrādātu pa pastu nosūtītās balsis, un balsu skaitīšana vēlēšanu naktī netiks pabeigta, taču pastāv iespēja, ka Tramps negaidīs un pasludinās savu uzvaru.
“NBC News” vēsta par sarunu ar četriem Trampa sabiedrotajiem, kuri visi prognozēja, ka Tramps varētu atkārtot 2020. gada scenāriju, tiesa, atzīstot, ka viņiem nav tiešas informācijas par to, ka tas būtu Trampa kampaņas plāns. Citi uzrunātie norādīja, ka šīs vēlēšanas varētu atšķirties, jo Trampam ir citi padomnieki, kuri nemudinātu šādi rīkoties.

Savukārt uzrunātie septiņi Kamalas Harisas palīgi, kā arī pati viceprezidente atzina, ka gatavojas iespējamam Trampa priekšlaicīgajam uzvaras paziņojumam vai tam, ja Tramps zaudējuma gadījumā apstrīdēs vēlēšanu rezultātus. Pati Trampa komanda neatbildēja uz lūgumu sniegt komentāru.

“Protams,” Harisa otrdien atbildēja uz “NBC News” jautājumu, vai viņas komanda gatavojas reaģēt uz Trampa iespējamu priekšlaicīgu uzvaras paziņojumu. “Tas ir cilvēks, Donalds Tramps, kurš mēģināja atcelt brīvas un godīgas vēlēšanas, kurš joprojām noraida tautas gribu, kurš uzkūdīja vardarbīgu pūli uzbrukt ASV Kapitolijam, un notika uzbrukums 140 likumsargiem.”

Trampa fani pārkāpj robežu un ielaužas ASV Kapitolijā

Trešdien ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju un policijas sadursmju dēļ slēgta Kapitolija ēka Vašingtonā, kur kongresmeņiem paredzēts apstiprināt Džo Baidena ...

Postaža, ko Kapitolijā pēc ielaušanās aiz sevis atstājuši Trampa atbalstītāji

Simtiem demonstrantu ielauzās ēkā dažas stundas pēc Vašingtonā trešdien notikuša Trampa atbalstītāju mītiņa. Tramps uzrunā mītiņa dalībniekiem atkārtoja savus apgalvojumus ...

“Simtprocentīgi droši,” izteicās kāds bijušais Trampa padomnieks, atbildot uz jautājumu, vai Tramps priekšlaikus pasludinās savu uzvaru. “Kāda runa! Vai pāvests ir katolis? Politikā ir maz lietu, par kurām es varētu teikt, ka var likt galvu ķīlā. Šī ir viena no tām.”

Vai atkal būs "sarkanā mirāža"?

Kāds ilggadējs republikāņu partijas un Trampa atbalstītājs izteicās, ka republikāņu aprindās valda pārliecība, ka Tramps savu uzvaru pasludinās jau vēlēšanu naktī neatkarīgi no tā, vai galīgie rezultāti ir zināmi un kādi tie ir. “Es to esmu dzirdējis no kādiem desmit dažādiem cilvēkiem,” viņš sacīja, tiesa, uzsverot, ka šīm personām nav tiešas informācijas par Trampa plāniem. “Ņemot vērā balsu skaitīšanas procesu, izskatās, ka vēlēšanu naktī demokrātiem nebūs iespējams būt vadībā tādās vietās kā Pensilvānija un Viskonsina.” “Viņš varēs izmantot to, ko demokrāti 2020. gadā sauca par “sarkano mirāžu”, piebilda šī persona, kuras vārds gluži kā citām aptaujātajām personām netiek norādīts.

“Sarkanā mirāža” ir situācija, kad republikāņi sākumā izvirzās vadībā, jo ātrāk saskaita personiski nodotās balsis, taču šis pārsvars var pazust turpmākajās dienās, kad saskaita arī pa pastu nosūtītās vai pirmstermiņa balsošanā nodotos biļetenus. Tieši tā notika 2020. gadā, kad, piemēram, Pensilvānijā republikāņi sākumā bija pārliecinošā vadībā, bet rezultātā zaudēja. Jāņem vērā, ka pa pastu nosūtītos biļetenus tādos štatos kā Pensilvānija, Mičigana, Viskonsina un Džordžija nesāk skaitīt līdz pat vēlēšanu dienai.

“Manuprāt, laika posms starp vēlēšanu iecirkņu slēgšanu un rezultātu paziņošanu ir parādījis nopietnu vājumu, ko reāli izmantojuši tie, kuri vēlas graut uzticēšanos šiem rezultātiem, ja viņi zaudēs,” intervijā CBS atzina Pensilvānijas štata sekretārs, republikānis Als Šmits, kurš 2020. gadā atteicās pakļauties Trampa prasībai panākt vēlēšanu rezultātu atcelšanu, par ko izpelnījās Trampa publisku nozākāšanu.

Vēlēšanu iecirkņus Džordžijā slēgs plkst. 2.00 pēc Latvijas laika 6. novembrī, Ziemeļkarolīnā — plkst. 2.30, Pensilvānijā, gandrīz visā Mičiganā — plkst.3.00, Viskonsinā, Arizonā un dažos Mičiganas ziemeļrietumu apgabalos — plkst. 4.00, Nevadā — plkst. 5.00.

Kā sokas aptaujās?

Pašlaik aptaujas liecina par ļoti sīvu cīņu šajos septiņos svārstīgajos štatos. Piemēram, vietne 270towin.com, kas apkopo dažādu aptauju rezultātus, 24. oktobrī norāda, ka Harisa ir nedaudz vadībā Nevadā (0,3%), Viskonsinā (0,3%), Mičiganā (0,6%), Pensilvānijā ir neizšķirts, bet Tramps ir vadībā Ziemeļkarolīnā (0,5%), Arizonā (1,5%) un Džordžijā (1,9%), bet visā valstī Harisa ir nedaudz vadībā (1,4%), ja aptaujās jāizvēlas tikai starp Harisu un Trampu. Ja iekļauj arī citus kandidātus, aina mainās — Harisa ir nedaudz vadībā Viskonsinā (0,6%), Mičiganā (0,6%), Pensilvānijā ir neizšķirts, bet Tramps ir vadībā Ziemeļkarolīnā (0,2%), Arizonā (1,0%), Nevadā (1,4%) un Džordžijā (3,0%), bet visā valstī Harisa ir mazākā vadībā (1,2%).

Tas netraucē Trampam mītiņos stāstīt, ka viņš visur uzvar, bet demokrāti perina rezultātu viltošanu. Tādējādi viņš atbalstītāju galvās atkal potē domu, ka prezidenta vēlēšanās var būt tikai divi rezultāti: viņa uzvara vai krāpšanās. “Viņa ir drauds demokrātijai,” pirmdien apgalvoja Tramps. “Viņa ir drauds daudzām lietām, bet tā tam ir jābūt, jo mēs uzvaram ar lielu pārsvaru. Mēs esam vadībā ar lielu pārsvaru. Mēs aptaujās esam vadībā pilnīgi visos štatos.”

Kā Tramps rīkosies vēlēšanu naktī, domājams, ir acīmredzami.