1dienas
7stundas
27minūtes
39sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
VUGD ir sarežģīti nodrošināt pietiekamu darbinieku skaitu katrā dežūrmaiņā
foto: LETA
VUGD ir problēmas ar virsstundām - to piešķiršanu un apmaksas kārtību.
Sabiedrība

VUGD ir sarežģīti nodrošināt pietiekamu darbinieku skaitu katrā dežūrmaiņā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Personāla trūkuma dēļ Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) struktūrvienībās ir grūtības nodrošināt minimālo amatpersonu skaitu dežūrmaiņā, līdz ar to veidojas arī virsstundas, Saeimas Pieprasījumu komisijā ceturtdien teica iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).

VUGD ir sarežģīti nodrošināt pietiekamu darbinieku...

Atbildot uz Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas deputātu pieprasījumu par VUGD nodrošinājumu un atalgojumu kā valsts budžeta prioritāti, Kozlovskis skaidroja, ka virsstundu skaita atšķirības starp reģioniem veidojas atkarībā no vakanto vietu skaita teritoriālo struktūrvienību daļās un posteņos. Tas pats attiecas arī uz dispečeru amatiem Vienotā kontaktu centra pārvaldes reģionu nodaļās.

Jo lielāks vakanto vietu skaits, jo vairāk nākas plānot trūkstošo nodarbināto aizvietošanu ar esošajiem nodarbinātajiem, līdz ar ko neizbēgami veidojas virsstundas. Šobrīd vakanto vietu īpatsvars reģionos ir atšķirīgs - Rīgas reģionā tie ir 15% jeb 118 vakanti amatpersonu amati. Attiecīgi Kurzemes reģionā - 7,3% jeb 32 amati, Latgales reģionā - 4,4% jeb 24 amati, Zemgales reģionā 12,5% jeb 58 amati, Vidzemes reģionā - 9,5% jeb 48 amati, Vienotajā kontaktu centru pārvaldē 32,1% jeb 60 amati, savukārt pārējās struktūrvienībās 13% jeb 13 amati, skaidrojumā minējusi Iekšlietu ministrija.

To, vai amatpersonai izveidojušās virsstundas var vai nevar kompensēt ar atpūtas laiku un tās jāapmaksā, izvērtē struktūrvienību vadītāji. 2024.gada pirmajā ceturksnī teritoriālajās struktūrvienībās virsstundas tika apmaksātas 76,8%, un 2024.gada otrajā ceturksnī - 81,6% amatpersonām no faktiski nokomplektēto amatpersonu skaita, norādījusi Iekšlietu ministrija.

Deputāti pauduši, ka VUGD ir problēmas ar virsstundām - to piešķiršanu un apmaksas kārtību.

"Tas ugunsdzēsējiem liek braukt strādāt uz blakus pilsētām, savstarpēji mainīties, lai viņi izvairītos no virsstundu apmaksas, kaut gan arī par virsstundām VUGD vadība pati sev pielemj, piemēram, 80 virsstundu apmaksu rallija laikā. Manuprāt, šādi piemēri demonstrē, ka tur nav kārtības un līdzekļu izlietojums neatbilst mērķim," Saeimas sēdē teica viens no pieprasījuma iesniedzējiem, deputāts Artūrs Butāns (NA).

Iekšlietu ministrija skaidroja, ka VUGD amatpersonas 2025.gadā saņems jauno piemaksu par noteikto funkciju un uzdevumu izpildi. Tā tiks noteikta vienādā apmērā -  200 eiro "uz rokas" visām dienesta pienākumus pildošām amatpersonām un tiks izmaksāta proporcionāli dienesta pienākumu izpildes laikam, līdzīgi kā mēnešalga.

Piemaksas apmēru neietekmēs amatpersonas amats, dienesta pakāpe vai amatam noteiktā mēnešalgu grupa. Vienlaikus amatpersonām tiks paaugstinātas mēnešalgas vidēji par 10%, kas ietekmēs arī citus atlīdzības elementus - piemaksas, prēmijas, pabalstus.

Ministrija skaidrojumā norādījusi, ka tā turpinās darbu, lai arī turpmākajos gados sekmētu finansējuma piesaisti amatpersonu atlīdzības palielināšanai, vienlaikus izvērtējot turpmāk veicamos pasākumus, ņemot vērā 2025.gadam atbalstītos pasākumus.