1dienas
7stundas
26minūtes
31sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
FOTO: Latvijā izaudzēts reti liels runkulis
foto: Ekrānšāviņš
Dzintra norāda, ka ar runkuļa lapām jau paguva pamieloties stirnas.
Garšīgi

FOTO: Latvijā izaudzēts reti liels runkulis

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Dzintra aizvadītajā dienā, 23. oktrobrī, dalījusies ar iespaidīgu foto - viņai dobē padevies izaudzēt reti lielu runkuli jeb lopbarības bieti.

"Kamēr runkulis gaidīja fotosesiju, uznāca salna un arī stirna lapas nogaršoja," sociālajā vietnē "Facebook" vēsta sieviete. Sarmīte skaidro, ka, neskatoties uz problēmām, fotosesija vienalga ir izdevusies, arī Liene pauž apbrīnu norādot, ka runkulis padevies iespaidīgs, bet viņa piebilst, ka "desmitā tiesa pieder Dievam un stirnas un citi dzīvnieciņi vienkārši ievāc nodokļus". Savukārt Sandra piemin, ka "šeit jau varētu pasaciņu filmēt -  rāva, rāva vectētiņš, vecmāmiņa, meitene, sunītis..utt..kamēr atnāca pelīte un izrāva".

Iedvesmojoties no Dzintras arī citi iedzīvotāji sociālajos tīklos dalījušies ar savu izaudzēto runkuļu fotogrāfijām, norādot, ka šogad tie dobēs aug griezdamies. "Šogad nu tādi monstri izauguši. Vajadzēja nolikt ko blakus mērogam, jo tie izmēri un svars ir iespaidīgi," norāda Sarmīte. Silvija padalījusies ar savu šī gada ražas foto. Bet Everita skaidro, ka arī cukurbietes šogad izaugušas neredzētos apmēros. 

foto: Ekrānšāviņš
Arī Silvijai šogad padevusies iespaidīga raža.
Arī Silvijai šogad padevusies iespaidīga raža.

Ineta padalījusies ar prakstisku runkuļu lietojumu, norādot, ka "tie jārauj ārā no zemes ar paukšķi, jāsasit divi kopā un no tiem jānotrauc zeme. Pārpalikumu notīrīšanai varot izmantot neasu nazi. Pēc tam lapas esot jānošķeļ un jāsaliek kaudzē. Lapas var iedot cūkām vai izmantot kompostam, bet pašas bietes - atdot lopiem". Arī Ints norāda, ka savulaik bērnībā mēdza tās audzēt, ravēt, novākt un pēc tam runkuļa gabaliņus izbarot lopiem.

Lopbarības biete jeb runkulis, ir parastās bietes pasuga, kas tika radīta 18. gadsimtā, lai to varētu izmantot kā lopbarību. Pirmās lopbarības bietes parādījās ap 1750. gadu Reinzemē. Līdz tam laikam nepastāvēja atšķirības starp mājlopu un cilvēku uzturā lietotajām bietēm. Mūsdienās joprojām lopbarības bietes izmanto govju, cūku un citu mājlopu ēdināšanai galvenokārt vēsā klimata teritorijās. Jaunas, vēl lielas neizaugušas lopbarības bietes ir piemērotas arī cilvēku uzturam.