3dienas
20stundas
55minūtes
56sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

VIDEO: "Ko jūs meklējat manā valstī?" Moldāvs atspoguļo spraigu saskarsmi ar krievu "miera uzturētājiem", šķērsojot Piedņestras robežu

Anna Klāra

Jauns.lv

Kāds moldāvs publicējis satraucošas ainas, atklajot ikdienas realitāti, šķērsojot Moldovas robežu Piedņestrā, ko "apsargā" Krievijas "miera uzturētāji".

VIDEO: "Ko jūs meklējat manā valstī?" Moldāvs atsp...

Piedņestrā, kas oficiāli un starptautiski tiek atzīta kā Moldovas sastāvdaļa, bet kuru prokrieviskie separātisti kontrolē kopš PSRS sabrukuma, ir izvietots arī tā dēvētais "Krievijas miera uzturētāju kontingents", kurā ietilpst aptuveni 1500 vīru. Krievijas armija Moldovas daļā atrodas jau kopš 1992. gada, kad tā ieradās pēc Moldovas un Piedņestras kara, kas izcēlās pēc tam, kad Moldova vēlējās izstāties no PSRS, bet Piedņestrā dzīvojošie pauda vēlmi palikt Padomju Savienībā.

Kāds moldāvs atspoguļojis savu pieredzi, šķērsojot Piedņestras robežkontroles punktu, ar dziesmas izvēli atklāti demonstrējot savu atbalstu Ukrainai. Dziesma, kā arī tas, ka moldāvs notikušo iemūžinājis, acīmredzot nav izraisījusi īpašu patiku krievu "miera uzturētāju" vidū, kuri ar rokas žestiem lika moldāvam apstāties. Pēc asākas vārdu apmaiņas krievu karavīrs aicināja moldāvu kontroles punktu nefilmēt, uz ko viņš atbildēja, ka "atrodas savas neatkarīgās valsts teritorijā un rīkosies, kā uzskata par pareizu". Kad moldāvs jautāja karavīram, kāpēc viņš vispār atrodas šeit, karavīrs nespēja sniegt atbildi, dodams norādījumus savam kolēģiem, lai moldāvu tālāk nepalaistu.

Pēc tam Moldovas pilsonis izkāpa no sava transportlīdzekļa, vaicājot karavīram: "Kas tu vispār esi, lai mani aizturētu?" Viņš piebilda: "Varbūt Krievijā tu vari aizturēt savas valsts pilsoņus, bet es esmu moldāvs un atrodos savas valsts teritorijā." Pēc šīs apmaiņas viņš atgriezās automašīnā un demonstratīvi turpināja ceļu, līdz krievu karavīri negribīgi viņu palaida tālāk.

Šis video sociālajos tīklos iemantoja plašu popularitāti, un tā skatījumi dažādos tulkojumos pārsniedza miljonu. Arī sabiedrības nostāja par notikušo bija viennozīmīga, daudzi norādīja, ka "krievi ir aizmirsuši, ka valstīm ir tāda lieta kā robežas", kamēr citi uzsvēra, ka situācija varēja beigties daudz sliktāk. "Zaļajās formās tērptie parasti šauj bez brīdinājuma," brīdināja Marija.

Jau ziņots, ka Moldovas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarējusi pašreizējā proeiropeiski noskaņotā prezidente Sandu, bet referendumā vēlētāji ar minimālu balsu pārsvaru atbalstījuši eiropeiskā ceļa izvēli, pirmdien paziņoja Centrālā vēlēšanu komisija (CVK). Referendumā vēlētājiem bija jāatbild uz jautājumu, vai konstitūcijā kā valsts stratēģisko mērķi fiksēt pievienošanos ES.

Sandu referendumā izcīnīja 42,16% balsu, kas nozīmē vēlēšanu otro kārtu 3.novembrī, kurā viņai būs jāsacenšas ar prokrieviski noskaņoto bijušo ģenerālprokuroru Aleksandru Stojanoglo, par kuru pirmajā kārtā nobalsojuši 26,19% vēlētāju, liecina provizoriskie rezultāti pēc 98,87% balsu saskatīšanas, pavēstīja CVK.

Svarīgākās un interesantākās Jauns.lv ziņas tagad arī “WhatsApp” lietotnē!