Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Mēģinājums atentātā nogalināt mani un manu sievu bija smaga kļūda!" Netanjahu draud atriebties "Hizbollah"
foto: REUTERS/SCANPIX
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu sola aizstāvēt Izraēlas pilsoņus.
Pasaulē

"Mēģinājums atentātā nogalināt mani un manu sievu bija smaga kļūda!" Netanjahu draud atriebties "Hizbollah"

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu apsūdzēja Libānas šiītu bruņoto grupējumu "Hizbollah" par atentāta mēģinājumu, raidot uz viņa rezidenci Cēzarejā lidrobotu.

"Mēģinājums atentātā nogalināt mani un manu sievu ...

"Irānas pilnvarotā "Hizbollah" mēģinājums šodien atentātā nogalināt mani un manu sievu bija smaga kļūda," sestdien paziņoja Netanjahu. "Ikviens, kurš mēģinās kaitēt Izraēlas pilsoņiem, dārgi samaksās," viņš brīdināja Teherānu un tās sabiedrotos, kuru vidū ir "Hizbollah", ar kuru Izraēla karo kopš septembra beigām.

Premjerministra kanceleja sestdien pavēstīja, ka Netanjahu un viņa sieva uzbrukuma brīdī rezidencē neatradās un ka incidentā cietušo nav.

Lielbritānijas premjerministrs Kīrs Stārmers telefonsarunā ar Netanjahu paudis satraukumu par uzbrukumu.

Libānas grupējumus, kuru apbruņo un finansē Irāna, neatzina savu saistību ar lidrobotu, taču sestdienas vakarā Irānas misija ANO paziņoja, ka "to veica" "Hizbollah". Izraēlas armijas pārstāvis kontradmirālis Daniels Hagari apliecināja, ka lidrobots "trāpīja ēkai Cēzarejā, mēģinot uzbrukt premjerministram".

Cēzareja atrodas ap 20 kilometrus uz dienvidiem no Haifas, kurai "Hizbollah" uzbrūk regulāri.

Izraēla pašlaik karo divās frontēs: Gazas joslā un Libānā, kā arī ir solījusi "nāvējoši, precīzi un negaidīti" atbildēt uz Irānas 1.oktobra uzbrukumu, kad Teherāna palaida 200 raķešu, reaģējot uz Irānas ģenerāļa un "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas likvidēšanu Izraēlas triecienā.

Situācija Tuvajos Austrumos saasinājās pēc tam, kad palestīniešu teroristiskais grupējums "Hamās", kas valda Gazas joslā, pērn 7.oktobrī sarīkoja slaktiņu Izraēlā, kura laikā teroristi noslepkavoja gandrīz 1200 cilvēkus, pamatā civilistus, un sagrāba 250 ķīlniekus. Izraēlas varasiestādes paziņojušas, ka kaujinieki Gazā joprojām tur 97 ķīlniekus, no kuriem 34 esot miruši.

Reaģējot uz 7.oktobra slaktiņu Izraēla paudusi apņēmību iznīcināt "Hamās" un uzsākusi plašu militāro operāciju Gazas joslā. Teroristu kontrolētās Gazas joslas varasiestādes apgalvo, ka karadarbības rezultātā Gazas joslā esot nogalināti vairāk nekā 42 000 cilvēku, taču šie skaitļi, domājams, ir stipri pārspīlēti, ņemot vērā to dezinformāciju, ko līdz šim pastāvīgi izplata "Hamās". Turklāt liela daļa no nogalinātajiem ir islāmistu grupējumu kaujinieki.

Tikmēr Libānas šiītu bruņotais grupējums "Hizbollah", kas līdz ar Irānu atbalsta palestīniešu teroristus, kopš 7.oktobra slaktiņa pakļāvis Izraēlas ziemeļus pastāvīgām raķešu apšaudēm, piespiežot no apdraudētajām teritorijām evakuēt aptuveni 60 000 izraēliešu.

Izraēlas armija 23.septembrī uzsāka intensīvus uzlidojumus ar "Hizbollah" saistītiem mērķiem Libānā, bet 1.oktobrī sāka arī sauszemes operāciju, lai atspiestu grupējuma kaujiniekus no robežas apvidiem un ļautu evakuētajiem iedzīvotājiem atgriezties savās mājās.