Pasaulē

Nauda nesmird! Kanādas otrā lielākā banka "TD Bank" atzīst savu vainu narkokarteļa naudas atmazgāšanā un saņem rekordlielu naudas sodu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kanādas otrā lielākā banka "TD Bank" piekritusi ASV samaksāt rekordlielu 3,1 miljarda dolāru naudas sodu, atzīstot  savu vainu apsūdzībās par narkokarteļu naudas atmazgāšanas nenovēršanu.

Nauda nesmird! Kanādas otrā lielākā banka "TD Bank...

ASV Tieslietu ministrija paziņoja, ka banka gandrīz desmit gadus nenovērsa naudas atmazgāšanu, turklāt vadība neiejaucās pat tad, kad darbinieki ziņoja par acīmredzami aizdomīgiem gadījumiem, piemēram, par klientu, kurš katru dienu skaidrā naudā iemaksāja vienu miljonu dolāru.

"Absolūtais vairums finanšu iestāžu sadarbojas ar FinCEN [Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls — red.], lai aizsargātu ASV finanšu sistēmas veselumu. "TD Bank" rīkojās pretēji. No tirdzniecības ar fentanilu un narkotikām līdz terorisma finansēšanai un cilvēku tirdzniecībai, "TD Bank" hroniskās problēmas radīja labvēlīgu augsni daudziem nelikumīgas darbības veidiem, kas ienāca mūsu finanšu sistēmā," paziņoja ASV finanšu ministra vietnieks Volijs Adeiemo.

"TD Bank" ir lielākā banka ASV vēsturē, kas atzinusi savu vainu pārkāpumos saskaņā ar likumu par banku darbības slepenību, un pirmā, kas atzinusi savu vainu sazvērestībā veikt naudas atmazgāšanu, paziņoja ASV Tieslietu ministrija.

"TD Bank" darbība raksturota ar "ilgtermiņa, visaptverošiem un sistēmiskiem trūkumiem", kad vairāk nekā 90 procenti darījumu ASV no 2018. gada janvāra līdz 2024. gada aprīlim notika bez pienācīgas uzraudzības, tādējādi naudas atmazgātājiem izdevies pārskaitīt vairāk nekā 670 miljonus dolāru, izmantojot šīs bankas kontus, paziņoija Tieslietu ministrija. Vēl vairāk, bankas darbinieki no narkokarteļa saņēmuši dāvanu kartes vairāk nekā 57 tūkstošu dolāru vērtībā, lai pārskaitītu vairāk nekā nelikumīgu iegūtos līdzekjļus 470 miljonu dolāru apmērā.

Bankas uzraudzības trūkumi bija tik labi zināmi, ka darbinieki mēdza jokot, ka bankas lozungs "Amerikas visparocīgākā banka" patiesībā ir domāts noziedzniekiem, paziņoja Tieslietu ministrijas pārstāvji.

"TD Bank" ir otrā lielākā banka Kanādā un sestā lielākā ASV, norāda "Reuters". Ceturtdienas pēcpusdienā "TD Bank" akciju cena biržā nokritās par nepilniem 5%.

"TD Bank" vadītājs Bharats Masrani paziņojis, ka banka uzņemas "pilnu atbildību" par savām kļūdām, solot veikt visus nepieciešamos pasākumus situācijas labošanai. Septembrī viņš paziņoja, ka 2025. gada aprīlī atstās amatu.