Kurš uzvarēs ASV Kongresa vēlēšanās? Amerikāņi piedalās derībās
foto: Shutterstock
Pasaulē

Kurš uzvarēs ASV Kongresa vēlēšanās? Amerikāņi piedalās derībās

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Daudziem amerikāņiem ir nojausma, kurš kandidāts uzvarēs ASV Kongresa vēlēšanās 5. novembrī, un viņi nebaidās likt likmes.

Kurš uzvarēs ASV Kongresa vēlēšanās? Amerikāņi pie...

ASV Kolumbijas apgabala Apelācijas tiesa atcēla iepriekš izdoto rīkojumu, kas liedza Ņujorkas jaunuzņēmumam “Kalshi” pieņemt likmes par to, kura politiskā partija kontrolēs Pārstāvju palātu un Senātu pēc šā gada novembra vēlēšanām, raksta medijs “AP”. 

Pirms šī lēmuma amerikāņu lietotājiem bija aizliegts piedalīties derībās lietotnē “Kelshi”, likmes varēja likt tikai lietotāji ārpus Amerikas. Laikmetā, kad uzticība vēlēšanu integritātei mazinās, kritiķi apgalvo, ka likt likmes vēlēšanu laikā varētu veicināt iejaukšanos vai vismaz radīt vēlētājiem iespaidu, ka politikā ir iesaistīta "netīrā nauda". Kritiķi, piemēram, bezpeļņas organizācija “Better Markets”, brīdina, ka vēlēšanu derību atļaušana varētu stimulēt iejaukties vēlēšanās, jo īpaši ar tādiem rīkiem kā mākslīgais intelekts un dziļviltošana. Viņi apgalvo, ka šādas derības grauj demokrātiju un var novest pie manipulācijām ar vēlētājiem. Arī ASV senators Džefs Merklijs nosodīja šo lēmumu, pielīdzinot to atļaujai korporatīvajām interesēm iejaukties demokrātiskajā procesā. Tomēr derību atbalstītāji norāda, ka šādas derības ir legālas Apvienotajā Karalistē, un vēlēšanu periodā nav notikušas nozīmīgas manipulācijas.

Prognožu tirgu legalizācijas aizstāvji arī apgalvo, ka likmju dati var iedot ieskatu uz to kāda sabiedrībai ir politiska noskaņa. Vairāki mediji, tostarp “Bloomberg”, “WSJ” un “Fortune”, ir minējuši prognožu tirgus izredzes, lai demonstrētu, ko sabiedrība domā pirms novembra vēlēšanām.

Lai gan “Kalshi” vēl nepiedāvā likt likmes uz prezidenta amata kandidātiem, uzņēmums vēlas saņemt valdības apstiprinājumu, lai regulētu politiskās likmes. Neskatoties uz to, ka šobrīd aizliegums ir atcelts, Preču nākotnes līgumu tirdzniecības komisija joprojām var iesniegt jaunus pierādījumus par derību kaitīgumu, lai, iespējams, atjaunotu aizliegumu.