Pāvests iecels 21 jaunu kardinālu, tostarp vienu no Ukrainas
foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix
Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks.
Pasaulē

Pāvests iecels 21 jaunu kardinālu, tostarp vienu no Ukrainas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks svētdien paziņojis, ka iecels 21 jaunu kardinālu, tostarp vienu no Ukrainas.

Pāvests iecels 21 jaunu kardinālu, tostarp vienu n...

Pāvests ir iecēlis Ukrainas Grieķu katoļu baznīcas vadītāju Austrālijā, bīskapu Mykola Byčoku, atzīstot notiekošo karu Ukrainā. Francis ir būtiski palielinājis kardinālu sastāvu un vēl vairāk nostiprinājis savu ietekmi grupā, kas kādu dienu vēlēs viņa pēcteci. 44 gadus vecais Byčoka ir jaunākais ieceltais kardināls. Ukrainas vēstnieks Svētajā Krēslā, Andrii Jurašs, novērtēja šo soli, lai gan Francis izvēlējās Austrālijā dzīvojošo Grieķu katoļu baznīcas vadītāju, nevis Kijevā bāzēto vadītāju, Viņa Svētību Sviatoslavu Ševčuku.

Andrii Jurašs raksta sociālajā tīklā "X": "Neticamas ziņas: Ukraina saņēma kardināla titulu! Starp pāvesta Franciska nominētajiem jaunajiem kardināliem ir arī Melburnas Svētā Pētera un Pāvila ukraiņu katoļu diecēzes vadītājs, bīskaps Mykola Byčoks! Sirsnīgi apsveicam!"

Jaunajiem kardināliem svinīgā ceremonijā, kas saucas konsistorija, tiks piešķirtas sarkanās cepures 8. decembrī. Tā ir svarīga svētku diena un oficiāli atklāj Ziemassvētku sezonu Romā. Pieci jaunie kardināli nāks no Latīņamerikas un četri no Itālijas, bet pārējie no citiem pasaules reģioniem, tai skaitā tādām valstīm kā Indonēzija, Japāna, Serbija un Indija. Lielākā daļa jauno kardinālu ir jaunāki par 80 gadiem, un tas nozīmē, ka viņi varēs piedalīties nākamajā slepenajā konklāvā un balsot par nākamo katoļu baznīcas līderi vai arī paši uz šo amatu kandidēt, kad pienāks attiecīgais laiks. Šos kardinālus dēvē par kardināliem elektoriem. Vecākais ieceltais bija 99 gadus vecais monsinjors Angelo Acerbi, bijušais Vatikāna diplomāts, kuru reiz sešas nedēļas turēja gūstā Kolumbijā.