Pasaulē

Video: ukraiņi publicē ekskluzīvus kadrus no cīņas par gāzes platformām pie Čūsku salas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ukrainas Valsts robežsardzes dienests publicējis ekskluzīvus kadrus no cīņām par gāzes ieguves platformām Melnajā jūrā. Ukrainas aizstāvjiem izdevies atjaunot kontroli pār daļu no objektiem.

Video: ukraiņi publicē ekskluzīvus kadrus no cīņas...

Par to ziņo Valsts robežsardzes dienesta "Telegram" kanāls.

Ziņots, ka robežsardzes specvienība kopā ar militārās izlūkošanas vienībām pie Čūsku salas atkaro no krieviem platformas.

foto: Ekrānuzņēmums
Ukrainas robežsardzes specvienība kopā ar militārās izlūkošanas vienībām pie Čūsku salas atkaro no krieviem platformas.
Ukrainas robežsardzes specvienība kopā ar militārās izlūkošanas vienībām pie Čūsku salas atkaro no krieviem platformas.

"Ar milzīgiem pūliņiem ir sagrābta un pārņemta kontrole pār daļu no šiem stratēģiski svarīgajiem objektiem, kas kalpo kā mūsu jūras cietokšņi. To noturēšana ļauj kontrolēt nozīmīgu daļu ūdens teritorijas un stiprināt aizsardzību," teikts paziņojumā.

Publiskotajā video, pēc operācijas plānošanas, karavīri ar laivām uzbrūk krievu sagrābtajām platformām.

Kas zināms par platformām Melnajā jūrā?

Pie okupētās Krimas krastiem atrodas gāzes un naftas ieguves platformas, tā sauktās "Boiko platformas". Tās ieguva savu nosaukumu 2011. gadā pēc skandāla par to iepirkšanu par pārmērīgi augstām cenām, kad Enerģētikas ministriju vadīja Jurijs Boiko.

Krievija tās sagrāba 2014. gadā, un līdz ar pilna mēroga iebrukumu tās tika izmantotas militāriem mērķiem. Tās tika izmantotas kā helikopteru nolaišanās laukumi, kā arī radiolokācijas staciju iekārtu izvietošanai.

2023. gada septembrī Ukraina atguva kontroli pār "Boiko platformām".

2024. gada augustā tika ziņots par uzbrukumiem vēl vienai gāzes platformai Melnajā jūrā. Saskaņā ar neapstiprinātiem datiem, tur okupanti bija izvietojuši tehniskās izlūkošanas aprīkojumu un to apsargāja līdz 40 karavīriem.