"Meta" plāno sniegt vecākiem iespēju pārvaldīt pusaudžu "Instagram" profilus
foto: imago/Rüdiger Wölk
"Instagram" lietotne.
Pasaulē
2024. gada 17. septembrī, 17:12

"Meta" plāno sniegt vecākiem iespēju pārvaldīt pusaudžu "Instagram" profilus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

“Meta” paziņoja, ka lietotājiem vecumā līdz 18 gadiem “Instagram” lietotnē tiks piešķirts “pusaudža profils”. Jaunie iestatījumi ļaus vecākiem kontrolēt bērna aktivitāti sociālajā tīklā, tostarp bloķēt piekļuvi lietotnei nakts laikā, ziņo “The Guardian”.

"Meta" plāno sniegt vecākiem iespēju pārvaldīt pus...

“Meta” paziņoja, ka laiž klajā šo jauninājumu “Instagram” platformā, nedēļu pēc tam, kad Austrālijas valdība sprieda par iespēju ieviest likumu, kas noteiktu, kādā vecumā bērns drīkst piekļūt sociālajiem tīkliem. Izmaiņas tiks ieviestas jauniem un esošajiem nepilngadīgajiem lietotājiem ASV, Apvienotajā Karalistē un Kanādā, kā arī Austrālijā.

“Meta” globālās drošības direktore Antigone Deivisa sacīja, ka lēmums ieviest jauninājumu tika pieņemts, ieklausoties vecāku bažās, nevis Austrālijas valdības priekšlikuma dēļ. Deivisa neizslēdza iespēju nākotnē ieviest izmaiņas arī “Facebook”, taču norādīja, ka uzņēmums izvērtēs, kādi pasākumi varētu būt piemēroti dažādām lietotnēm.

Ko vecāki varēs darīt ar pusaudža profilu?

Vecāki varēs noteikt, cik stundas dienā bērns var lietot “Instagram”, liegt bērnam piekļuvi lietotnei noteiktos laikos, redzēt, ar kādiem profiliem bērns sarakstās un kādu saturu viņš skatās. 

Pusaudžiem, kuri jau ir reģistrēti platformā “Instagram”, jau ir piešķirti stingrāki privātuma iestatījumi nekā pieaugušajiem. Lietotne bloķē paziņojumus, kas nāk no pieaugušajiem cilvēkiem, kā arī paziņojumi nerādās nakts laikā. Kad tiks ieviests “pusaudža profils”, lietotājiem, kuri ir jaunāki par 16 gadiem, būs nepieciešama vecāku atļauja, lai mainītu šos iestatījumus, savukārt 16–18 gadus veci jaunieši varēs privātuma iestatījumus mainīt paši.

Austrālijas nostāja 

Austrālijas premjerministrs Entonijs Albanīzs sacīja, ka galvenais iemesls, kāpēc viņš vēlas ieviest likumu, kas norāda, no kura vecuma pusaudzis drīkst piekļūt sociālajiem tīkliem, ir panākt, lai viņiem rastos reāla dzīves pieredze.

"Mēs vēlamies, lai mūsu bērni noliek ierīces malā un dodas uz futbola laukumu, satiek draugus un iegūst reālu dzīves pieredzi," viņš teica "Channel Seven’s Sunrise" programmā. "Mēs zinām, ka sociālie tīkli kaitē pusaudžiem."

“Meta” globālās drošības direktore sacīja, ka pusaudži, lietojot sociālos tīklus, spēj iegūt reālu dzīves pieredzi. Viņa uzskata, ka jaunietis, kurš aizraujas ar futbolu, sociālajos tīklos var atrast sev noderīgu informāciju, piemēram, kā labāk piespēlēt bumbu.

Ja priekšlikums tiks pieņemts, Austrālija varētu būt vienā no pirmajām valsts, kas ievieš aizliegumu izmantot sociālos tīklus. Apvienotās Karalistes tehnoloģiju sekretārs Pīters Kails pagājušajā nedēļā teica, ka rūpīgi seko līdzi tam, kā Austrālijas modelis varētu darboties un vai Apvienotā Karaliste nākotnē sekos šim piemēram.