Liesmojošie "elles vārti": kā padomju laika avārija radīja populāru tūrisma objektu
foto: Thiago Trevisan / Alamy/ Vida Press
Darvazas gāzes krāteris Turkmenistānā.
Pasaulē
2024. gada 15. septembrī, 05:28

Liesmojošie "elles vārti": kā padomju laika avārija radīja populāru tūrisma objektu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Reti kad rūpnieciskā avārija izvēršas par ievērojamu tūrisma objektu.

Liesmojošie "elles vārti": kā padomju laika avārij...

Bet, kad pirms vairāk nekā 50 gadiem Turkmenistānā padomju izpētes brigāde veica dabasgāzes urbumus, runā, ka viņi bijuši daļēji atbildīgi par Darvazas gāzes krātera izveidi - milzu, ugunīgu caurumu, kas galu galā kļuva par valsts apmeklētāko tūrisma objektu. Darvazas gāzes krāteris, kas pazīstams arī kā durvis uz elli vai elles vārti vai, oficiāli, Karakuma mirdzums, ir degošs dabasgāzes lauks, kas sabruka alā netālu no Darvazas, Turkmenistānā. Simtiem dabasgāzes ugunsgrēku apgaismo krātera grīdu un malu. Krāteris deg kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem. Tas atrodas četru stundu braucienā uz ziemeļiem no valsts galvaspilsētas Ašhabadas.

foto: Sipa Asia/Shutterstock/ Vida Press
Darvazas gāzes krāteris.
Darvazas gāzes krāteris.

Kad ceļotāji pirmo reizi sāka pulcēties Darvazā, nebija ne apmeklētāju apkalpošanas, ne labierīcību, vai naktsmītnes. Mūsdienās ir trīs pastāvīgas nometnes ar nakšņošanu jurās vai teltīs, kā arī maltītes un motorizēts transports uz krātera apmali tiem, kas nevēlas staigāt, vēsta CNN.

Krāteris ir aptuveni 70 metrus plats un 30 metrus dziļš. 2018. gadā izveidot žogs, lai apmeklētāji neietu pārāk tuvu liesmojošajam caurumam. Turkmenistānas valdība vairākkārt minējusi iespēju kaut kādā veidā noslēgt krāteri. Tie, kas jau gadiem viesojas Darvazā, stāsta, ka liesmas ir krietni mazākas nekā savulaik. "Es teiktu, ka tā deg tikai aptuveni 40% līmenī, nekā biju pieredzējis 2009. gadā,” saka Dilans Lupīns no Lielbritānijas, kurš savulaik sāka organizēt braucienus uz Turkmenistānas īpašo apskates objektu. "Tolaik tajā dega lielas liesmas. Tagad to ir mazāk, un tās nav tik augstas, kā bija."

foto: robertharding / Alamy/ Vida Press
Darvazas gāzes krāteris ir aptuveni 70 metrus plats un 30 metrus dziļš.
Darvazas gāzes krāteris ir aptuveni 70 metrus plats un 30 metrus dziļš.

Stāvot uz krātera malas, vietējais gids, kurš vēlējās palikt anonīms, jo nebija pilnvarots runāt ar medijiem, apstiprina, ka liesmas pēdējo septiņu gadu laikā kļuvušas arvien mazākas. Agrāk liesmu bija vairāk nekā tagad, iespējams, tāpēc, ka gāzes kabata ir izdilusi," viņš saka. Tomēr tas nemazina skata iespaidīgumu.

Neviens īsti nezina, kad gāzes krāteris atvērās, acīmredzot tāpēc, ka padomju laika ziņojumi ir nepilnīgi vai joprojām konfidenciāli. "Ir daudz strīdu, daudz domstarpību par to, kā tas sākās," saka Kanādas piedzīvojumu meklētājs un televīzijas raidījumu vadītājs Džordžs Kurunis, kurš ir vienīgais zināmais cilvēks, kas izpētījis gāzes krātera iekšienē. "Es pat nezinu, kam ticēt. Ar šo vietu saistās tik daudz stāstu un mitoloģijas. Tas ir traki." Pēc Kurunis teiktā, izplatītākā teorija ir tāda, ka krāteris izveidojies 1971. gadā un īsi pēc tam aizdedzies. "Bet, kamēr es biju Turkmenistānā, mums pie mums uz krāteri iznāca divi veci skolu ģeologi no valdības, un tas, ko viņi man teica, bija tas, ka krāteris faktiski izveidojās kaut kad 1960. gados un diezgan labu laiku burbuļoja un neaizdegās līdz 1980. gadiem."

foto: Michael Runkel Turkmenistan / Alamy/ Vida Press
2018. gadā izveidots žogs, lai apmeklētāji neietu pārāk tuvu liesmojošajam caurumam.
2018. gadā izveidots žogs, lai apmeklētāji neietu pārāk tuvu liesmojošajam caurumam.

Tas, kā gāze aizdegās pirmo reizi, ir kārtējais noslēpums. "Daži saka, ka tā bijusi rokas granāta," piebilst Kurunis. "Citi, ka padomju laika cilvēki vienkārši iemeta sērkociņu. Esmu dzirdējis stāstu, ka piedzēries zemnieks kaut kad tur iestūrējis savu traktoru." Vietējais gids piedāvā vēl vienu teoriju: "Tajos laikos bija tuvējais ciemats, un esmu dzirdējis, ka viņi krāteri aizdedzināja, jo negribēja, lai smaka sabojā dzīvi vai indīgā gāze kļūst kaitīga ciemu veselībai. Viņi domāja, ka tas izdegs pēc pāris nedēļām."

Kurunis ne tikai piedzīvoja saviļņojumu, iegrimstot liesmojošā krāterī, bet arī bija valsts ģeogrāfiski finansētā zinātniskā misijā, lai atrastu visas dzīvības formas, kas varētu izdzīvot šajā vidē, īpaši tās, kas varētu dot norādes par to, ko mēs varētu atrast līdzīgos apstākļos uz citām planētām.

Vai gāzes krāteris pazudīs?

Gadiem ilgi tiek runāts par to, ka Turkmenistānas valdība, dzēšot liesmas, pārveidos Darvazu par dabasgāzes ražotni. Valsts vadītais Turkmenistānas laikraksts "Neytralny" 2022. gadā ziņoja, ka prezidents lūdzis savam kabinetam konsultēties ar zinātniekiem, lai atrastu veidu, kā liesmas nodzēst un teritoriju slēgt tūrismam. Starp iemesliem, kas minēti krātera slēgšanai, bija vērtīga dabas resursa zaudēšana, kaitējums videi un bažas par veselību.

Tomēr kopš tā laika nekas neliecina par to, ka valdība drīzumā liesmas noslāpēs. "Tās ir tikai baumas," saka vietējais gids. "Viņi to var piepildīt ar cementu vai putām, bet gāze vienkārši aizplūdīs citur. Mēs nezinām, kā tas notiks un vai tas notiks."