Siliņa un Kazāks vienoti par virspeļņas nodokļa ieviešanas risinājumu bankām
foto: Valsts kanceleja/Flickr
Ministru prezidente Evika SIliņa tiekas ar Latvijas Bankas prezidentu Mārtiņu Kazāku.

Siliņa un Kazāks vienoti par virspeļņas nodokļa ieviešanas risinājumu bankām

Biznesa nodaļa

Jauns.lv/LETA

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) un Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks ir vienisprātis par solidaritātes nodokļa ieviešanas risinājumu bankām, lai stiprinātu valsts drošību, vienlaikus sasaistot to ar kreditēšanas veicināšanu, informēja premjeres preses sekretārs Aleksis Zoldners.

Siliņa šodien tikās ar Latvijas Bankas prezidentu Kazāku. Kā norādīja, Zoldners, tā bijusi regulārā darba tikšanās. Pārrunātas tika ekonomikas aktualitātes un makroekonomiskās prognozes.

Tāpat tika uzsvērts, ka Latvijai ir vajadzīgs drošs banku sektors, kas vienlaikus ir mūsdienīgs un starptautiski konkurētspējīgs, tādēļ tiek turpināts darbs, lai veicinātu arī ''FinTech'' jomas attīstību Latvijā.

Kā ziņots, Finanšu ministrijā šobrīd norit darbs pie iespējamā banku solidaritātes iemaksu modeļa, ar mērķi rast papildu līdzekļus valsts nacionālās drošības fiskālo vajadzību nodrošināšanai nacionālās drošības palielinātu risku apstākļos.

Plānots, ka solidaritātes iemaksu modelis, kas līdz šim medijos izskanējis kā banku virspeļņas nodoklis, attiektos uz periodu no 2025.gada līdz 2027.gadam.

Līdztekus "Signet Bank" un "Industra Bank" parstāvji pauda, ka plānotais solidaritātes jeb banku "virspeļņas" nodoklis atstās graujošu ietekmi uz nelielo vietējo banku attīstību un konkurētspēju. Bankas norāda, ka pretēji politiķu publiski paustajam pašreizējā banku "Solidaritātes iemaksas likuma" likumprojekta redakcija paredz, ka jaunā iemaksa tiks piemērota visām bankām neatkarīgi no to lieluma un kreditēšanas apjoma pieauguma pēdējos gados.