Dombrovska juridiskā padomniece nedrīkst strādāt ar valsts noslēpumu
Politika

Dombrovska juridiskā padomniece nedrīkst strādāt ar valsts noslēpumu

Jauns.lv

Ministru prezidenta Valda Dombrovska ("Vienotība") padomniecei juridiskajos jautājumos Sandrai Bukanei nav nokārtotas formalitātes, lai strādātu ar valsts noslēpumu, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Dombrovska juridiskā padomniece nedrīkst strādāt a...

­

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis aizstāv savu padomnieci Sandru Bukani, kura ir arī valdības galvas biznesa partnere.
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis aizstāv savu padomnieci Sandru Bukani, kura ir arī valdības galvas biznesa partnere.

Bukane esot premjera sena biznesa partnere. Viņiem abiem ir kopīgi nekustamo īpašumu darījumi un šobrīd Bukane pilda premjera juridiskā padomnieka pienākumus.

Raidījums norāda, ka Dombrovska birojs ir mazs. Tajā strādā vadītāja un četri padomnieki. Tāds ticis izveidots, lai taupītu līdzekļus. Premjera birojā nonāk arī slepeni dokumenti. Taču ne pie juridiskās padomnieces, jo viņai, kā izrādās nav pielaides valsts noslēpumam. Bukanes darba apraksts paredz, ka viņai jāstrādā ar valsts noslēpumu saturošu informāciju. Tomēr pielaidi valsts noslēpumam viņa nav nokārtojusi.

Bukane strādājot ar dokumentiem, kuriem ir ierobežota pieeja vai kas domāti dienesta lietošanai. Tiem pielaidi viņai nevajagot un pietiekot ar padomnieces parakstu par informācijas neizpaušanu. Slepenus juridiskos dokumentus lasa biroja vadītāja Olita Augustovska. Lai varētu strādāt ar šiem dokumentiem, pielaidi esot lūgusi arī Bukane.

Premjers savu padomnieci aizstāv. Tas, ka viņai nav pielaides, darbam valdībā netraucējot.

"Bukānes kundze strādā ar dokumentiem, kas ir ierobežotas pieejamības un dienesta vajadzībām un, lai varētu strādāt ar šiem dokumentiem ir jāparakstās par informācijas neizpaušanu, bet nav nepieciešama pielaide valsts noslēpumam. Šajā gadījumā dokumenti, ar kuriem strādā Bukānes kundze ir vai nu atklātie dokumenti vai ierobežotas pieejamības vai dienesta vajadzībām dokumenti un jāatdzīst, ka lielākā dokumentu pamatmasa arī ir tādi. Konfidenciāli dokumenti tiek saņemti krietni retāk un ar tiem strādā, piemēram, biroja vadītāja," saka Dombrovskis.

Premjers Bukanei ļoti uzticas. Viņi abi strādāja kopā jau 2002. gadā, kad Dombrovskis bija finanšu ministrs Eināra Repšes valdībā. Vēlāk Dombrovski ievēlēja Eiropas Parlamentā, bet Bukane ķērās pie biznesa. Viņa tur iesaistīja arī Dombrovski. Abu ģimenes izveidoja uzņēmumu "Land Development", kas uzsāka rindu māju būvniecību. Cerības uz peļņu sagrāva krīze un uzņēmums šobrīd nīkuļo. Kad pirms diviem gadiem Dombrovskis kļuva par valdības vadītāju, viņš Bukani pieņēma par savu juridisko padomnieci.

Jautāts, vai tas, ka ģimenei ir kopbizness ar Sandru Bukāni, netraucē padotās darbu vērtēt kritiski, premjers atbild: "Tātad vēlreiz uzsveru – tātad, tās lietas, kas ir saistītas ar, teiksim, nū, darba lietām, tās ir pilnībā nodalītas un šeit, būtībā, nekādas problēmas, ja mēs juridiski paskatāmies, nav."

BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA

­