Doma laukumā iekur barikāžu piemiņas ugunskuru. FOTO
Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš piedalās atceres ugunskura iedegšanā Doma laukumā par godu 1991.gada barikāžu dienai.
Sabiedrība

Doma laukumā iekur barikāžu piemiņas ugunskuru. FOTO

Jauns.lv

Pirmdien, piedaloties valsts augstākajām amatpersonām, Rīgā, Doma laukumā, tika iekurts barikāžu piemiņas ugunskurs, lai godinātu barikāžu dalībniekus un atcerētos janvāra notikumus pirms 23 gadiem.

Doma laukumā iekur barikāžu piemiņas ugunskuru. FO...

Kā, tiekoties ar barikāžu dalībniekiem, teica Valsts prezidents Andris Bērziņš, viņam šķiet neticami, ka ir pagājuši jau 23 gadi kopš notikumiem, kas atmiņā vēl ir ļoti svaigi un šķiet notikuši tikai vakar.

Laikā, kad cilvēki aizstāvēja savas tiesības un brīvību, situācija bija ļoti grūti novērtējama un prognozējama. Cilvēki nezināja, kas ar viņiem var notikt jau tuvākajā laikā, piebilda prezidents.

Sarunās ar janvāra notikumu dalībniekiem izskanēja mudinājums stāstīt par to, kas norisinājās pirms 23 gadiem, jauniešiem un bērniem, lai atmiņas par šiem svarīgajiem notikumiem tiktu saglabātas.

Jau ziņots, ka Rīgā šodien notiks virkne 1991.gada barikāžu piemiņas un atceres pasākumu.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) un citas valsts augstākās amatpersonas šodien plkst.12 nolika ziedus bojāgājušo barikāžu aizstāvju atdusas vietās II Meža kapos.

Plkst.14 Saeimas Prezidija locekļi un deputāti piedalījās barikāžu piemiņas ugunskura iedegšanā Saeimas nama pagalmā, lai kopā ar klātesošajiem, baudot putru un tēju, dalītos atmiņās par 1991.gada janvāra dienu notikumiem, savukārt plkst.14.30 Saeimas priekšsēdētāja Saeimas nama Viesu zālē tikās ar barikāžu laika žurnālistiem, kuri 1991.gadā iesaistījās vēsturisko notikumu atspoguļošanā.

Godinot barikāžu dalībniekus un atceroties janvāra notikumus pirms 23 gadiem, Latvijas Kara muzejā norisinājās barikāžu atceres pasākums. Pasākumā ar savām atmiņām un pārdomām par barikāžu laiku dalījās bijušais lauksaimniecības ministrs Dainis Ģēģeris, Latvijas īpašās brīvprātīgo vienības koordinators Imants Vingolds un toreizējais Latvijas Augstākās Padomes Aizsardzības štāba Operatīvā štāba Koordinācijas centra vadītājs Jānis Aivars Baškers.

Savukārt Rātslaukumā notika Rīgas domes rīkots pasākums, kurā piedalījās barikāžu notikumos bojāgājušo tuvinieki, tā laika vadošie Iekšlietu ministrijas un Rīgas milicijas darbinieki, kā arī Barikāžu fonda locekļi un Rīgas Pašvaldības policijas pārstāvji.

Doma laukumā tika iekurts barikāžu piemiņas ugunskurs, bet Rīgas Domā šodien plkst.18 notiks svētbrīdis un koncerts. Koncertā muzicēs koklētāja Laima Jansone un Rīgas kamerkoris "Ave Sol". Koris izpildīs latviešu kormūzikas klasiku - Jēkaba Graubiņa, Jurjānu Andreja un Emiļa Melngaiļa latviešu tautasdziesmu apdares, kā arī Pētera Barisona un Jāzepa Vītola kora dziesmas. No mūsdienu repertuāra "Ave Sol" sniegumā varēs dzirdēt Pētera Plakida skaņdarbu "Tavas saknes tavā zemē" ar Vizmas Belševicas dzeju, kā arī Ērika Ešenvalda kompozīciju "O salutaris hostia". Rīgas kamerkori "Ave Sol" šajā koncertā diriģēs Andris Veismanis, kurš 2013.gada rudenī kļuva par kora galveno diriģentu.

Koncertā piedalīsies arī "Sinfonietta Rīga" stīgu kvartets, kurš atskaņos amerikāņu minimālista Filipa Glāsa meditāciju, kā arī improvizēs tēlainu skici "Saullēkts" kopā ar Laimu Jansoni. Programmu kuplinās arī solistes Ievas Paršas skanīgā balss un aktiera Ulda Anžes lasītās dzejas un prozas rindas. Pirms koncerta klausītājus uzrunās mācītājs Rīgas Doma dekāns Elijs Godiņš.

Barikāžu aizstāvju piemiņai Rīgā šodien tika pacelti Latvijas valsts karogi, bet pasākumu laikā to norises tuvumā tiks noteikti īslaicīgi satiksmes ierobežojumi.

Latvijas Tautas frontes organizētās barikādes, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem, bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs. Tas bija satraukumu pilns laiks, kad kopā pulcējās visi, kuri savā sirdī loloja ideju par brīvu Latviju.

1991.gada 13.janvāra vakarā Rīgā sāka celt barikādes, lai aizsargātu Augstākās Padomes ēku, televīziju, Daugavas tiltus un citus stratēģiski svarīgus objektus. 16.janvārī sāka aktivizēties OMON vienība. Apšaudē pie Vecmīlgrāvja tilta gāja bojā Satiksmes ministrijas šoferis Roberts Mūrnieks.

Asiņainākie notikumi risinājās 20.janvārī, kad OMON mēģināja ieņemt IeM ēku. Bojā gāja pieci cilvēki, kuru vidū bija skolnieks Edijs Riekstiņš, divi iekšlietu darbinieki - Vladimirs Gomonovičs, Sergejs Konoņenko - un Rīgas kinostudijas operatori Andris Slapiņš un Gvido Zvaigzne.

Doma laukumā iekur barikāžu piemiņas ugunskuru

Doma laukumā iekur barikāžu piemiņas ugunskuru


LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA