Sabiedrība

Rīgas pieminekļu aģentūras valdījumā un bilancē ir 109 pieminekļi

Jauns.lv

Rīgas pieminekļu aģentūras valdījumā un bilancē ir 109 pieminekļi, tostarp Brīvības piemineklis un Rīgas Brāļu kapi, vēsturiskie un mūsdienās uzstādītie pieminekļi, dekoratīvas skulptūras un vides objekti, liecina aģentūras 2012.gada publiskais pārskats, kuru otrdien plāno apstiprināt Rīgas dome.

Rīgas pieminekļu aģentūras valdījumā un bilancē ir...

Aģentūras uzskaitē ir kopumā 165 publiskajā ārtelpā esoši pieminekļi. Apkopotā statistika liecina, ka pakāpeniski pieaug gan jaunu, gan aģentūras valdījumā pārņemto pieminekļu skaits.

2012.gadā pieminekļu aģentūra realizēja memoriāla Komunistiskā terora upuru piemiņai "Putenī" Torņakalnā projekta otro kārtu, pieminekļa "Rīga - Kaiserwald" Sarkandaugavā, Meža prospektā, restaurācijas pirmo posmu. Tāpat veikta 1991.gada barikāžu piemiņas zīmes Jēkaba ielā aprūpe un 1991.gada barikāžu piemiņas zīmes "Acis" restaurācija un labiekārtošana Zaķusalā. Kronvalda parkā restaurēts ķīniešu klasiskā stila paviljons un sadarbībā ar Rīgas domes Ārlietu pārvaldi Kronvalda parkā uzstādīta Rīgas sadraudzības pilsētas Sudžou dāvana pilsētai sadraudzības 15.gadadienā – arka.

Aģentūra izstrādājusi Brīvības pieminekļa informatīvo zīmju dizaina risinājumu un projektu, kā arī veikusi ikgadējos Brīvības pieminekļa aprūpes darbus.

2012.gadā Rīgas dienas ietvaros par godu Augustu Deglava jubilejai atklāts piemineklis "Rīdzenieki", kas arī pārņemts aģentūras pārvaldījumā.

Savukārt Rīgas Brāļu kapos veikti ikdienas aprūpes un uzturēšanas darbi. Vandalisma un zādzību dēļ tika sabojātas un nozagtas II un III depozitārija jumta vara skārda karnīzes un mūra sienas pārsedzes starp depozitārijiem, kā arī kapara zibensnovedēja vadi, kurus 2012. gada rudenī atjaunoja. Tāpat tika sākta Brāļu kapu IV depozitārija renovācija, mūra sienas starp I un II depozitāriju sanācija un apmetuma renovācija, svētās uguns terases iesēdumu avārijas stāvokļa novēršana, kā arī sadarbībā ar nodibinājumu "Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fonds" notika Mātes Latvijas tēla ar postamentu un 15 kreisās puses pilsētu ģerboņu aprūpe un restaurācija.