Igauņi savus "Grammy" balvas ieguvējus jau apbalvojuši, mūsējie kavējas
Kamēr mūsu amatpersonas tikai spriež, vai šī gada rudens beigās Latvijas mūziķiem, kuri saņēmuši prestižo „Grammy” balvu piešķirt prēmijas, viņu igauņu kolēģi tās jau ir saņēmuši.
Kultūra

Igauņi savus "Grammy" balvas ieguvējus jau apbalvojuši, mūsējie kavējas

Jauns.lv

Kamēr Latvijā tikai spriež, vai prēmēt Latvijas mūziķus, kuri ieguvuši prestižo „Grammy” balvu, Igaunijā jau prēmēti mūziķi, kuri kopā ar Latvijas kolēģiem ieguvuši šo balvu. Tallinas dome savējos ne tikai apsveikusi, bet arī prēmējusi ar 15 000 eiro.

Igauņi savus "Grammy" balvas ieguvējus jau apbalvo...

Savukārt mūsējiem māksliniekiem ir bijis jāapmierinās tikai ar amatpersonu vārdiskajiem apsveikumiem un skaistajiem vārdiem. Kasjauns.lv jau rakstīja, ka janvāra beigās „Grammy” mūzikas balvu Losandželosā kategorijā „Labākais kora sniegums” ieguva albums ar igauņu komponista Arvo Perta opusu „Adam’s Lament'”, kura atskaņojumā kopā ar igauņu kolektīviem - „Vox Clamantis”, Igaunijas Filharmonijas kamerkori un Tallinas kamerorķestris - piedalījās arī mūsu mūziķi - Latvijas Radio koris un „Sinfonietta Rīga”.

Pēc balvas apsniegšanas kultūras ministre Dace Melbārde solīja mēģināt rast risinājumu, lai prēmētu Latvijas māksliniekus par izciliem sasniegumiem kultūras nozarē. Konceptuālu risinājumu viņa teicās atrast līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām, kas nozīmē, ka tagad ne Latvijas Radio korim, ne „Sinfonietta Rīga” šāda prēmija nespīd. Mūsējiem līdz šim nācies vien apmierināties ar kultūras ministres un Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas vārdiskajām pateicībām par „par Latvijas vārda nešanu pasaulē”.

Tiesa gan mūsu mūziķi tiks virzīti apbalvošanai ar Ministru kabineta balvu, kas ir 5000 latu jeb 7100 eiro apmērā. Bet, ja tā arī tiks piešķirta, tad līdz tai jāgaida labs laiciņš. Valdības nolikums paredz, ka Ministru kabineta balva ikgadu tiek pasniegta 10. novembrī. Tikmēr mūsu mūziķi ar skaudību var skatīties uz saviem ziemeļu kolēģiem.

Igauņu amatpersonas nav aprobežojušās tikai ar „pliku” paldies. Tallinas dome savējos „Grammy” balvas ieguvējus gratulējusi ar 15 000 eiro lielu prēmiju, ziņo portāls postimees.ee.

Pasniedzot balvu igauņu mūziķiem Tallinas vicemērs Mihails Kilvarts teica: „Nenoliedzami „Grammy” balvas piešķiršana mūsu mūziķiem ir arī augsts novērtējums mūsu pilsētas muzikālajai kultūrai un mūziķiem. Tā taču ir viena no prestižākajām mūzikas balvām pasaulē. Mūsu panākumi tika gūti pateicoties divām Eiropas kultūras galvaspilsētām - Stambulai 2010. gadā un Tallinai 2011. gadā, kā arī Arvo Perta, diriģenta Tenu Kaljustes un Tallinas muzikālo kolektīvo sadarbībai.” Viņš arī uzsvēra, ka „Grammy” balva mūzikā ir pielīdzināma „Oskara” balvai kinomākslās un Nobela prēmijai literatūrā.

„Grammy” balva arī mūsējiem (LTV „Panorāma”)

Kasjauns.lv/Foto: Evija Trifanova/LETA